Mi legyen a vízparti szemeteléssel?

szept 17, 2021 | Horgászturizmus

Visszatérő probléma a holtág partján, hogy néhányan hátrahagyják a szemetüket. Van, aki szétszórva, és van, aki műanyag zsákban összegyűjtve. Igazság szerint másnap reggelre ez utóbbit is szétszórják az ennivaló után kutató állatok. Vagyis a végeredmény szemetesen hátrahagyott horgászhely, ahol a következő horgász nem tud nyugodtan leülni horgászni, hiszen szemetes horgászhelyen tilos megkezdeni a horgászatot. Vagyis vagy azzal kezdi, hogy összeszedi más szemetét, vagy kockáztatja, hogy a szemetes horgászhely miatt – mivel megsértette a horgászrendet – bevonják a területi engedélyét. Mindezen kívül a holtág természeti érték, és nem is tesz jót neki a szemét, és nem is néz mi jól…

Valamit tehát tenni kell ezzel a kérdéssel, mert az nem megoldás, hogy néha, kampányszerűen a horgászegyesület (vagy az önkormányzat) összeszedi a szemetet. Folyamatosan működő, minden szempontból megnyugtató megoldás kell.

Azt le se merem írni, hogy nem kéne szemetelni, hiszen nem csak a Cibakházi Holt-Tiszán, hanem az ország összes vízpartján és kirándulóhelyén ott éktelenkedik a hátrahagyott szemét.

Ha elemezzük a megoldási lehetőségeket, igazából két megoldás adódik. Az egyik a központi szemétgyűjtés (kihelyezett szemetesek vagy konténer), a másik az egyéni gyűjtés és elszállítás.

A központi szemétgyűjtés kifejezetten kényelmes a horgász számára, de ugyanakkor ki kell emelni, hogy nem jelent garanciát, mert sajnos azokon a helyeken is van szétszórt szemét, ahol ki lettek helyezve a szemetesek és/vagy a konténer. További probléma a konténeres rendszerrel, hogy mindig akad, aki a konténerbe nekiáll kihordani az otthoni kommunális szemetét is, és ezzel gyorsabb telítődést és gyakoribb ürítést generál. Mindemellett a központi szemétgyűjtésnek a legfontosabb jellemzője, hogy valakinek ki kell fizetni a szemetesek, konténerek kihelyezését, karbantartását, rendszeres ürítését. Óvatos becslés alapján a Cibakházi Holt-Tisza esetében mindez akár évi többszázezer forintra is rúghat.

Pofonegyszerű megoldás lenne, ha nem központilag próbálnánk foglalkozni a szeméttel, hanem mindenki összegyűjtené, és hazavinné! Amikor hozta, akkor is elbírta, szemeteszsákja van, hiszen a horgászrend előírja, simán haza tudja vinni és otthon ki tudja dobni.

Ez a megoldás egyrészt – ha mindenki részt vesz benne – tisztább vízpartot eredményez, másrészt a központi szemétgyűjtés anyagi hátteréből több hal telepíthető a holtágba.

Azt gondoljuk, hogy ezt a döntést Önökre, Rátok bízzuk!

Döntsetek, szavazzatok, mi legyen!

Mit választotok?

A sok pénzbe kerülő központi szemétgyűjtést, vagy a saját szemeteszsákban hazavitt szemetet és ezzel a több telepítést?

Ez a két választás adódik, mert a „kényelmes” szemétdombot, a szemetelést, nem lehet választani. A holtág és a természet miatt sem, és azért sem, mert előbb-utóbb területi engedélyek lesznek bevonva a hátrahagyott szemét vagy a szemetes horgászhelyen történő horgászat miatt.

A véleményeket, szavazatokat Facebookon a “Horgászturizmus Cibakháza” oldalunkon kommentben, vagy e-mailben várjuk!

Összes bejegyzés

Share This