2022. szeptember 26.

TOP Plusz – Helyi és térségi turizmusfejlesztés

Cibakháza új pályázata

Pályázatot nyújtottunk be  2022. szeptember 19-én  400 millió forint nettó támogatási igénnyel a TOP Plusz 1.1.3-21, Helyi és térségi turizmusfejlesztés című felhívásra.

Cibakháza lakossága a kezdetektől becses „jószágként” tekint a tulajdonát képező vízterületre, az idők során igen sokrétű és intenzív kapcsolatrendszert épített ki vele, túlzás nélkül állítható, hogy ma Cibakháza életének és jövőképének talán legfontosabb eleme.

A holtág és élővilágának részletes bemutatásához egy látogatóközpontot terveztünk annak érdekében, hogy a szabadban tölthető idő fedett pihenőhellyel, vendégváró hellyel is kiegészülhessen. A bemutatóterem a Wimmer-ház helyén épül, megtartva annak léptékét, modern, az új építészeti, energiahatékonysági követelményeknek megfeleltetve, tájba illeszthetően, új köntösben.

A fejlesztéssel a Gödör és a hozzátartozó bemutatóközpont nem csak egy attrakció lesz, hanem a holtág bemutatásának igazi belépési pontja, kapuja.

A látogatóközpont tervezete mellett a projekt céljai között szerepel a méltán megszeretett Gödör szabadidős elemeinek bővítése, a sétány meghosszabbítása, csónakkikötő és egy sólyapálya létrehozása.

A projektbe az aktív és ökoturisztikai fejlesztések vonalán beilleszthető volt 170 fm horgászhely felújítása, amely minimum 40 építési pont lesz. A partvédelem, a horgászhelyek építése a tartós használatot, gazdaságos fenntartást célozta meg.

Cibakházát központi pályázatból hamarosan eléri a Szolnok-Martfű-Tiszaföldvár-Cibakháza kerékpárút, végpontja a település piacterénél, a Hősök terén lesz. Mivel a település legfőbb látnivalója a holtág és környezete, a kerékpárút meghosszabbítását a Gödör (és a Wimmer-ház) területén kialakított fogadópontig, a holtágra felépülő turisztikai attrakciók (horgász, öko-, és vízi turizmus) kapujáig meghosszabbítva építettük be a tervezetbe. A település ide vezető belső útja (a buszközlekedést is figyelembe véve) túl keskeny, ezért a megnövekedő kerékpáros forgalom és a közúti forgalom biztonságos átvezetéséhez szükséges a belső kerékpárút kiépítése a Gödörig. Az előzetes tervek szerint gyalogos és kerékpárforgalomra kialakított térkősávot építünk majd szintén e projektben.

Hosszútávú terveinkben az aktív és ökoturisztika tovább fejlesztése szerepel – látványelemek, pihenőhelyek, madárlesek, csónaklekötők, tanösvények partszakaszokon és vízen, kerékpározható útvonalak a holtág körül, túralehetőség a vízen –  melyhez további forrásokat várunk és pályázunk majd meg, hogy a holtágat, kiaknázva vonzerejét, a maga természetes szépségében, csekély érintettségét továbbra is tartva, őrizzük meg gyermekeink örömének is.

Galéria:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!