Üdvözöljük!

Ma 2024. February 29. Thursday Elemér névnap van.
Települési hírek
190 éves a cibaki vásár
Május második és szeptember második vasárnapja, hagyományosan a cibaki vásár időpontja.

Cibakháza 1832-ben kapott mezővárosi rangot I. Ferenc császártól. Ezzel egyidőben vásártartási jogot is kapott évi négy vásár megtartására. A vásárok jelentősége a XX. század során folyamatosan csökkent, ezért a korábbi négy vásár kettőre csökken. Még néhány évtizeddel ezelőtt is a vásár nem csak egy közönséges bevásárlási lehetőség volt, hanem egész délelőtti családi program, társasági esemény is, ahonnan azért mindenki némi „vásár fiával” tért haza.

Az ezredforduló után a vásárok jelentősége tovább csökkent és a hanyatlás az elmúlt 10 évben felgyorsult. A közeli települések a saját vásárukat meg is szüntették. Az önkormányzat érzékelve a vásározók számának csökkenését, néhány éve úgy döntött, hogy megszünteti a helypénz szedését, ez sem segített jelentősen. A COVID 19 járvány aztán végképp betett a vásárnak. Az elmúlt évi szeptemberi vásárt az önkormányzat már engedélyezte, de olyan kevés árus jött el, hogy Ők inkább behúzódtak a piactérre, mert ott is elfértek. Valószínűleg a mostani májusi vásárra sem fognak tolongani.

Az önkormányzat elővette a vásár megmentésének kérdését. Elsőként a szeptemberi vásárra koncentrálunk. A célunk kettős: egyrészről vásárszervező bevonásával próbálunk minél több, elsősorban kézműves árust meghívni, ide csábítani. Másrészről próbálunk kapcsolódó rendezvényt is szervezni, hogy minél több látogató, potenciális vásárló is megjelenjen. A nagymúltú cibaki vásár amellett, hogy a tiszazugi térség utolsó vására, egyik legrégebbi hagyományunk, a helyi identitás része. Van mit megmenteni.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Kézműves és Kirakodóvásár Cibakházán
Települési hírek
Minden út a cibaki vásárba vezet 2
Települési hírek
Minden út a cibaki vásárba vezet

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség