190 éves a cibaki vásár
Május második és szeptember második vasárnapja, hagyományosan a cibaki vásár időpontja.

Cibakháza 1832-ben kapott mezővárosi rangot I. Ferenc császártól. Ezzel egyidőben vásártartási jogot is kapott évi négy vásár megtartására. A vásárok jelentősége a XX. század során folyamatosan csökkent, ezért a korábbi négy vásár kettőre csökken. Még néhány évtizeddel ezelőtt is a vásár nem csak egy közönséges bevásárlási lehetőség volt, hanem egész délelőtti családi program, társasági esemény is, ahonnan azért mindenki némi „vásár fiával” tért haza.

Az ezredforduló után a vásárok jelentősége tovább csökkent és a hanyatlás az elmúlt 10 évben felgyorsult. A közeli települések a saját vásárukat meg is szüntették. Az önkormányzat érzékelve a vásározók számának csökkenését, néhány éve úgy döntött, hogy megszünteti a helypénz szedését, ez sem segített jelentősen. A COVID 19 járvány aztán végképp betett a vásárnak. Az elmúlt évi szeptemberi vásárt az önkormányzat már engedélyezte, de olyan kevés árus jött el, hogy Ők inkább behúzódtak a piactérre, mert ott is elfértek. Valószínűleg a mostani májusi vásárra sem fognak tolongani.

Az önkormányzat elővette a vásár megmentésének kérdését. Elsőként a szeptemberi vásárra koncentrálunk. A célunk kettős: egyrészről vásárszervező bevonásával próbálunk minél több, elsősorban kézműves árust meghívni, ide csábítani. Másrészről próbálunk kapcsolódó rendezvényt is szervezni, hogy minél több látogató, potenciális vásárló is megjelenjen. A nagymúltú cibaki vásár amellett, hogy a tiszazugi térség utolsó vására, egyik legrégebbi hagyományunk, a helyi identitás része. Van mit megmenteni.

Hegyes Zoltán
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.