Fotó: Internet
2022. november 22.

A kommentek értéke kétséges…

A megszólalás szabadságáról írt anyagunk érdekes hullámokat vetett…

Napjaink egyik legnagyobb kérdése, hogy hasznos vagy káros a közösségi média feltétel nélküli használata, a bele vetett totális bizalom, és érdemes elgondolkozni, hogy mennyire jó és időtálló lehetőség a kommentelés.

Történt a minap, hogy az egyik kisvárosban részlegessé vált a közvilágítás. Ezt a városka egyik Facebook csoportja azonnal lereagálta, a puszta tény közlésétől a morgásig, hőzöngésig minden volt. Valódi komment-áradat alakult ki, és még másnap este is csak az elégedetlenség uralta az oldalt. De közvilágítás továbbra sem volt. Felhívtuk a szolgáltatót, hogy bejelentsük. Kiderült, hogy még senki nem jelentette be. Két este morgott a fél város, de senkinek nem jutott eszébe bejelenteni…

Nem is értem…

Úgy tűnik, a közösségi média egyfajta szelep lett, ahol mindenki mindent elmond, de nem a problémák megoldása a lényeg, csak az, hogy kibeszéljék, mégpedig a szólásszabadság elve mögé bújva…

Jutott eszembe mindez arról, hogy a megszólalás szabadságáról írt anyagunkban leírtakkal szemben nem volt komoly kifogás, de azért az felmerült, hogy miért nem lehet kommentelni az önkormányzat által üzemeltetett Facebook profilon.

Tapasztalataink szerint a hozzászólás, véleménynyilvánítás lehetősége komolyan senkinek sem hiányzott, senkinek nem volt komoly mondanivalója. Ugyanis többször leírtuk, hogy várjuk olvasóink leveleit, témafelvetéseit, véleményét. Eddig senki nem írt az erre a célra létrehozott e-mail címünkre.

Nagyon fontosnak tartom leszögezni, a kommentelés egy új, érdekes műfaj. Egyszerű, távirati stílusú, rövid, leírt gondolatok, amelyek a legtöbbször érzelmi alapúak, és többnyire negatívak.

Ha bárki komoly, megfontolt, kifejtett véleményt szeretne velünk közölni, továbbra is megteheti a szerkesztőség e-mail címén. Ahogy már jeleztük, ezeket szerkesztett formában akár közöljük is. Vagy bárkit szívesen látunk a szerkesztőségben, aki kíváncsi a munkánkra, ötlete, véleménye, javaslata van.

Mert a megszólalásnak, a megfontolt és tartalmas megszólalásnak ez az igazi felülete.

Nem pedig a kommentelési lehetőség.

Cikkek hasonló témában:

2023.január 17.
Facebook-fiók feltörések
A napokban sokan panaszkodtak arra, hogy több mindenkinek próbálták, vagy fel is törték a Facebook-fiókját.
2022.november 20.
A megszólalás szabadsága
„A hír szent, a vélemény szabad.” Pulitzer lényegre törő gondolata lassan némi kiegészítésre szorul.
2022.szeptember 26.
Olvasói levél
Az internet veszélyei cikkre reagálva, megkaptuk az első olvasói történetet.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!