2021. március 22.

A víz világnapja

Víz

Lételemünk, amit annyira megszoktunk, hogy időnként elfelejtjük, mennyire fontos.

Ott van a mindennapjainkban, amikor kinyitjuk a csapot, locsolunk a kertben, vagy elmegyünk horgászni. Jelentősége leírhatatlan, kezdve azzal, hogy a földi élet a vízben fejlődött ki. És ezzel együtt (vagy ennek ellenére) napjainkra, itt Közép-Európában, annyira természetes, hogy nem is igazán törődünk vele, egészen addig, amíg minden rendben van. Azután jön egy aszály vagy egy árvíz, és mindjárt más szemmel nézünk rá. De sokszor csak addig, amíg a probléma el nem múlik, mert utána gyorsan visszasüllyedünk a természetes megszokott életünkbe.

Pedig a víz sokkal több figyelmet, törődést, védelmet érdemelne.

Ha pedig a csapból folyó vízen túl is akarunk gondolkozni, tudomásul kell vennünk, hogy a víz jóval több, mint kényelmes életünk egyik alapja.

A víz erőforrás. Olyan erőforrás, amely meghatározhatja egy ország, egy település jövőjét. Cibakháza életében a víznek régen is volt szerepe, és biztosan lesz a jövőben is. Valaha a Tisza folyt a település mellett és a híd fontossá és várossá tette települést. Ma a hajdani Tisza szabályozással kialakított holtág fekszik a település alatt, számtalan lehetőséget kínálva.

Napjainkban a vízhez, a természetes vizekhez kötődő turisztikai formák olyan lehetőséget jelentenek, amely kitörési pont lehet bármely település életében. A holtág olyan hátteret jelent Cibakházának, amit érdemes kihasználni, érdemes fejleszteni, és természetesen óvni, védeni.

Meg kell becsülni, mert alapja lehet egy olyan változásnak, amely az egész településre jótékonyan hathat.

A víz világnapja kiváló alkalom, hogy más szemmel kezdjük nézni a holtágat. Hogy felfedezzük, mennyivel többet jelent, mint a belőle kifogott hal, az öntözés segítségével megtermelt növények vagy a partján tett romantikus séták. Közös kincsünk, amely segítheti, megkönnyítheti életünket, ha okosan, felelősséggel viszonyulunk hozzá, és jól hasznosítjuk.

Mindez persze közös gondolkodást és közös munkát kíván.
A víz világnapja tökéletes alkalom ennek megkezdésére.

Füstös Gábor

Cikkek hasonló témában:

2022.december 9.
VI. Mikulás kupa eredményei
A Dalma Dance Club S.E. a VI. Mikulás kupát rendezte meg Mezőtúron.
2022.december 8.
Karácsonyi ételek
Karácsonyi ételek európai körképe
2022.december 8.
Közeleg a karácsony
Lassan mindent és mindenkit elér a karácsony ünnepi hangulata
2022.december 7.
Mikulás az óvodában
A Mikulás az óvodába is megérkezett!

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!