Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Települési hírek
Avar - kerti hulladékok égetése
Fotó: Internet
Október 1-től lehet tüzet gyújtani, a megfelelő szabályok betartásával.

Az önkormányzat felhívja a figyelmet az avar és kerti hulladék szabályos égetésére, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó rendeletek és korlátozások megállapításával elősegítse környezet és a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmére.

Az égetés szabályai

 • A kerti hulladékot elsősorban újrahasznosítás útján kell kezelni. A kerti hulladék elégetésére csak akkor kerülhet sor, ha más újrahasznosítási lehetőség nem alkalmazható.
 • Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére minden naptári év február 1. – április 30. napja, valamint október 01. – november 30. napja között kerülhet sor.
 • A hulladékot csak olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt, tűz- vagy robbanásveszélyt nem okoz.
 • Égetni csak a szomszédos telken lévő épülettől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon kívül lehet.
 • Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst az emberi egészséget, a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, és a környezetet irritáló tevékenység ne álljon fenn.
 • Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot égetni tilos. Az égetést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.
 • Az elégetésre szánt kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (gumiabroncs, kábel, műanyagok, veszélyes hulladékok).
 • Közterületen – a kezelő általi kivételtől eltekintve – égetni tilos.
 • Égetést csak 18 éven felüli személy végezhet.
 • A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.
 • Az időjárási követelmények változása esetén, amennyiben azok égetéssel járó környezeti hatásokat erősítik (füst, bűz, pernye, hőtermelés) az égetést azonnal be kell fejezni.
 • Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parazslást, izzást – vízzel, földtakarással, kézi szerszámokkal – meg kell szüntetni.
 • Hulladékok (háztartási, ipari, veszélyes és egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer festék stb.) nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

Égetéssel az avart és a kerti hulladékot megsemmisíteni tilos: közterületen, a szociális-, egészségügyi-, gyermek-, ifjúsági-, nevelési-, oktatási, egyházi és művelődési intézmények száz méteres körzetén belül, azok működésének időtartama alatt. Május 1. és szeptember 30. napja közötti időben, vasárnapokon és ünnepnapokon. Az időjárást figyelembevéve szeles vagy ködös, erősen párás időben, vagy ha az illetékes szerv tűzgyújtási, illetve az önkormányzat égetési tilalmat rendel el.

További információ, az avar és hulladék égetésről szóló rendelet itt olvasható: https://cibakhaza.hu/kozlemeny/avar-es-kerti-hulladek-egetese/

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közlemény
Avar és kerti hulladék égetése

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség