Covid tájékoztató

Tisztelt cibakházi Lakosok!

Cibakházán a koronavírus egyre gyorsuló ütemben terjed.

 Önkormányzatunk központi adatokat továbbra sem kap, de a rendelkezésre álló részleges adatok alapján kiterjedt járványhullámmal állunk szemben. Jelenleg Cibakházán 70 aktív megbetegedésről tudunk, amely naponta növekszik és sajnos már 2 fő kórházi kezelésre szorul.

 A korábbi járványhullámokban egyszerre, egyidőben az aktív esetek száma nem haladta meg a 20 főt ezáltal is a lakosság kis részét érintette. Településünkön az oltottak aránya nem haladja meg a 40%-ot, és az átfertőzöttségi arány is alacsony, ezért minden feltétel adott egy erőteljes járványhullámhoz, melynek tanúi lehetünk. Lakosság arányosan számítva, a járvány terjedési sebessége, az országos adatok több, mint kétszeresének felel meg. A következő időszakban a terjedésben lassulással nem számolunk.

 Önkormányzatunk továbbra is javasolja a védőoltások felvételét, illetve a 3. emlékeztető oltás beadatását. Aki a védőoltás felvételét fontolgatja, vegye figyelembe, hogy a teljes védettség kialakulásához a vakcina típusától függően 3-5 hétre van szükség, ezért a teljes védettség kialakulásához szükséges idő a járvány gyors terjedésére tekintettel meglehetősen korlátozott.

 Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a megnövekedett esetszám miatt a más jellegű betegséggel orvoshoz fordulók védelme érdekében, megváltozott az orvosi rendelő beteg ellátási rendje.

 08.00- órától 10.30- óráig a nem COVID tünetekkel orvoshoz fordulók kereshetik az orvosi rendelőt.

 10.30 és 12.00 óra között a COVID tünetekkel jelentkezők előzetes időpont egyeztetés utáni szűrése és ellátása történik.

 Felhívok mindenkit az elkülönült rendelési idő legszigorúbb betartására!

 Az orvosi rendelő épületében a maszk használata kötelező!

 Az önkormányzati fenntartású intézmények működnek, de rendezvényeket nem tarthatnak. Az intézményvezetők felhatalmazást kaptak, hogy a szülők, látogatók, ügyfelek fogadását szabályozzák, szükség esetén korlátozzák. Bármelyik intézménynél előfordulhat a vírushelyzet miatti átmeneti bezárás, melyről figyeljék az intézmények tájékoztatóit.

A következő időszakban településünkön a korábbi járványhullámokat többszörösen meghaladó esetszámmal számolunk. A megbetegedések továbbra is többségében a fiatal és középkorú korosztályt érintik, új jelenségként figyelhető meg, hogy a pozitív esetek között több gyermekkorú is van. Jelenleg a súlyos esetek aránya alacsony, de amennyiben a járvány az idősebb korosztályt is eléri a súlyosabb megbetegedések száma is emelkedhet.

 Mindenki számára (az oltott személyeknek is) javaslom a korábban már sikerrel alkalmazott, kiegészítő járványügyi intézkedések alkalmazását, elsősorban a maszk használatát, főként zárt térben, a kéz és felületfertőtlenítő szerek fokozott használatát, és a 1.5 méteres távolság tartását.

 Fokozottan vigyázzunk egymásra, magunkra, valamint idős és krónikus beteg hozzátartozóinkra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.