Fotó: Barta Zsuzsanna
2022. június 4.

Emlékezzünk együtt

Június 3-án a trianoni békeszerződés évfordulójára emlékeztünk településünkön

A trianoni békeszerződést 1920. június 4.-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban. Az I. világháború lezárása után létrejövő békeszerződés egyike, amely Magyarország és az antant szövetségek hatalmai között jött létre. Ennek értelmében az ország elvesztette területének több mint kétharmadát, ezzel együtt a népesség egy részét. Az országunknak súlyos anyagi, gazdasági következményei voltak, ezen kívül a menekültek kérdése is gondot jelentett.

  1. decemberében a Sopron és környékbeli lakossága népszavazáson dönthette el, hogy országunkhoz vagy Ausztriához szeretne hozzátartozni. Ez a szavazás a trianoni békeszerződés egyetlen olyan területi revíziója volt, amit a nagyhatalmak véglegesen elfogadtak.

Június 4.-ét az Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította, emlékezve a békeegyezményre.

A megemlékező műsor részeként a Damjanich János Általános Iskola 7. osztályos tanulók Trianonnal kapcsolatos műsorát láthattuk, amiben felelevenítették az 1920-ban történteket. Ezután a Czibak Imre Nyugdíjas Klub Dalkör énekeit hallhattuk, a műsor befejezéseképp pedig a Pántlikás Gyermek Néptánccsoport táncos bemutatóját nézhettük meg. A megemlékezés végén elhelyezésre kerültek a koszorúk, mécsesek. A koszorúkat Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, a Nagyközségi Önkormányzat koszorúját Molnár Csaba alpolgármester és Török István jegyző, a Polgári kör koszorúját Zombor Imréné és Handl Béla helyezte el.

Galéria:

Cikkek hasonló témában:

2022.november 12.
Megemlékezés Nógrádban
Megemlékezést tartottak Szarvas András atya születésének 82. évfordulóján.
2022.október 21.
Október 23. Megemlékező ünnepség
Együtt emlékeztünk a forradalom hőseire!
2022.október 18.
Volt egyszer egy színdarab…
A 60 éves évfordulón egy színdarabbal emlékeztünk együtt az 1956-os forradalomra.
2022.október 18.
Október 23. megemlékezés
Emlékezzünk együtt a forradalom hőseire!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!