Emlékezzünk együtt
Június 3-án a trianoni békeszerződés évfordulójára emlékeztünk településünkön

A trianoni békeszerződést 1920. június 4.-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban. Az I. világháború lezárása után létrejövő békeszerződés egyike, amely Magyarország és az antant szövetségek hatalmai között jött létre. Ennek értelmében az ország elvesztette területének több mint kétharmadát, ezzel együtt a népesség egy részét. Az országunknak súlyos anyagi, gazdasági következményei voltak, ezen kívül a menekültek kérdése is gondot jelentett.

  1. decemberében a Sopron és környékbeli lakossága népszavazáson dönthette el, hogy országunkhoz vagy Ausztriához szeretne hozzátartozni. Ez a szavazás a trianoni békeszerződés egyetlen olyan területi revíziója volt, amit a nagyhatalmak véglegesen elfogadtak.

Június 4.-ét az Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította, emlékezve a békeegyezményre.

A megemlékező műsor részeként a Damjanich János Általános Iskola 7. osztályos tanulók Trianonnal kapcsolatos műsorát láthattuk, amiben felelevenítették az 1920-ban történteket. Ezután a Czibak Imre Nyugdíjas Klub Dalkör énekeit hallhattuk, a műsor befejezéseképp pedig a Pántlikás Gyermek Néptánccsoport táncos bemutatóját nézhettük meg. A megemlékezés végén elhelyezésre kerültek a koszorúk, mécsesek. A koszorúkat Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, a Nagyközségi Önkormányzat koszorúját Molnár Csaba alpolgármester és Török István jegyző, a Polgári kör koszorúját Zombor Imréné és Handl Béla helyezte el.

Sárai Kitti
Galéria
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.