2021. március 18.

Fejlesztések útján

Egyre többen figyelnek fel az Önkormányzat holtággal kapcsolatos fejlesztési törekvéseire. A holtág Cibakháza olyan természeti erőforrása, amelynek sok szempontból is indokolt a fejlesztése, hiszen itt vannak még olyan kihasználatlan, vagy csak kevéssé kihasznált lehetőségek, amelyek a település erőteljesebb fejlődését is magukkal hozhatják.

A tavalyi évben az Önkormányzat megrendelésére két olyan tanulmány is készült, amely a holtág és a település turisztikai lehetőségeit mérte fel, és a turizmus fejlesztésének esélyeit elemezte. Mindkét tanulmánynak hasonló volt a végkövetkeztetése, a holtágból kiindulva lehet és érdemes turisztikai fejlesztésekben gondolkodni.

Az egyik tanulmány a település komplex turizmusfejlesztési stratégiája, amely a lehetséges turisztikai formákat elemezte, kiemelve azokat, amelyeknek komoly meglévő alapjai vannak (pl. helyi bortermelésre épülő gasztroturizmus, holtágra épülő horgászturizmus).

Mivel a horgászat vonatkozásában sok kérdést nehéz vagy szinte lehetetlen év közben módosítani, új, a turizmus szempontjából is szükséges döntéseket előre kellett venni. Ilyen döntés volt például az azóta sokak által megismert új horgászrend. Igyekeztünk olyan szabályokat hozni, amelyek kevéssé sértik a helyi horgászok érdekeit, de fokozottan védik a halállománynak azt a részét, amely a hátterét jelentheti egy erős horgászturizmusnak. Persze tudjuk, nem lehet olyan horgászrendet csinálni, amely mindenkinek megfelel, és a horgászok többsége a saját szubjektív nézőpontja szerint talált benne feleslegesnek vélt korlátozásokat vagy éppen bosszantónak tűnő lazításokat, de egy betartható és betartatható, a halállományt is védő, ugyanakkor a horgászokat csak a szükséges mértékben korlátozó horgászrend összeállítása nem egyszerű. Lehet, hogy követtünk el hibákat, de azokban a kérdésekben, ahol szükséges volt, ezeket igyekeztünk gyorsan korrigálni, mint például a harcsa felszíni horgászatához alkalmazható behúzás kérdésében.

A horgászturizmus fejlesztéséhez szükségesek lesznek a csónakok kikötésére szolgáló partszakaszok, szálláshelyek, horgászvezetők. Az ezekkel kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van, és a jövőben minden eredményről igyekszünk majd időben beszámolni.

Célul tűztük ki, hogy a településen olyan turizmust fejlesszünk, amelynek az előnyei nagyobbak az előforduló negatív hatásoknál. Mindez azonban csak megfelelő összefogással valósítható meg, hiszen az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a fejlesztések minden mozzanatában kivitelezőként vegyen részt. Település szerte szálláshelyekre lesz például szükség, reméljük, hogy ezeket a lakosság (vállalkozói réteg) alakítja majd ki, mert lát fantáziát és lehetőséget a turizmus fejlesztésében.

Közös munkának igyekszünk tehát letenni az alapjait, és várjuk, reméljük, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a munkához.

Cikkek hasonló témában:

2023.június 1.
Pályázat Óvoda vezetői feladatok ellátására
Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot ír ki a Cibakházi Napsugár Óvoda vezetői beosztás ellátására.
2023.május 26.
Értesítés földi szúnyoggyérítésről
Értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén 2023. május 31-én földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.
2023.május 19.
Szünetelni fog az ellátás az orvosi rendelőben
Értesítjük a lakosságot, hogy az Opus Titász karbantartási áramszünete miatt 2023.05.25-én az orvosi rendelőben az ellátás szünetel.
2023.május 16.
A DM – Nap gyermekei pályázatán idén is nevezett óvodánk
Kérjük idén is segítse óvodánkat egy szavazattal.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!