Hogyan lett szigetünk?
Szigetünk kialakulásának körülményeit próbáltuk elemezni.

Sokféleképpen alakulhat ki egy sziget, ezek közül speciális keletkezés, amikor egy folyó apadása során egyszer csak kiemelkedik. Ezek a szigetek gyakorlatilag olyan mederalakulatok, amelyeket az áramló víz nem tud elmosni, vagy mert annyira kemények (kőzet), vagy mert a folyónak a kisebb sebesség miatt gyengébb a romboló, mederalakító képessége. Jellemzően a mederben lévő márgás, agyagos részeket az alföldi területeken (középszakasz-jelleg) a folyó körbemossa, a puhább, löszös-homokos részeket elhordja, és ott marad a meder alján egy „pad”, ami alacsonyabb víznél zátony, kisvíznél pedig sziget.

Mindezt a köznapi megfigyelést az önkormányzatunknál gyakorlaton lévő geológushallgató, Márkus Lili szakmailag így fogalmazta meg:

„A folyó változó vízállása miatt, az áramlási viszonyok megváltoztak, ezáltal a kanyarok belső ívén a hordalékot lerakta, amely magas mésztartalmú üledékként szilárdult meg. Ezen a szakaszon a meder alacsonyabb meredekségű, emiatt a folyó sebessége lecsökkent, vagyis nem maradt energiája a hordalék tovább szállítására. A sziget anyagösszetételét tekintve agyagmárga lehet, de ezt pontosabban labor vizsgálattal lehetne kideríteni.”

A köznapi és a tudományos szintű magyarázattal együtt igazából a legfontosabb, hogy van szigetünk, vigyázzunk rá!

Sárai Kitti
Galéria
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.