Fotó: berek.hu
2023. január 25.

Nyílnak a krókuszok

Nem csak a hóvirág, de már a krókusz is előbújt.

Korábban írtunk már arról, hogy a hóvirágok szinte országosan kinyíltak, a hetekben Cibakházán is több helyen lehetett látni. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága pedig arról számolt be, hogy kinyíltak már az első krókuszok is.

Nem megszokott, hisz a tarka sáfrányok vagyis a krókuszok leggyakrabban február végén, március elején szoktak virágozni. A porzóik még téli nyugalmi állapotban vannak, és vélhetően a virágok a közelgő mínuszokban el fognak fagyni.

A krókusz a nősziromfélék családjába tartozik, neve a görög “kroké”, azaz fonal szóból származik, amely a virágok fonalszerű, 3 ágú bibéjére utal. Hazánkban több fajuk is előfordul, hagymás évelő növény. Színe a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat, a külső részén pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik.

Virágokat csak pár napig lehet csodálni, hisz néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzás csak 1-2 hétig látható. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, hidegebb időben a szirmait összecsukva tartja. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Ha láttál a környékeden te is hóvirágot vagy esetleg krókuszt, fotózd le és küld el nekünk a cho@cibakhaza.hu e-mail címünkre.

Cikkek hasonló témában:

Nem található kapcsolódó cikk

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!