2020. szeptember 28.

Tájékoztató a koronavírus járványügyi helyzetről és helyi tudnivalókról

  1. június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. Az új fertőzések adatai alapján a járvány második hulláma zajlik most, közösségben terjed. A vírus Cibakházát sem kerülte el. Gócpontokról nincs tudomásunk, de fertőzött személyek már vannak, szerencsére nem súlyos tünetekkel. Részükre kívánok minél előbbi teljes gyógyulást! Ahhoz, hogy Cibakházán lassítani lehessen a vírus terjedésén, kérem, hogy tartsuk be a következő szabályokat:

 

  1. szeptember 21-től kötelező a maszk használataaz üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. A maszkot olyan módon kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
  2. Kérem, hogy kerüljük el azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk be a szociális távolságot (1,5 méter), gyakran és alaposan mossunk kezet. Feltétlenül mossanak kezet bevásárlás, ügyintézés és készpénz használat után! Hazaérkezést követően az utcai ruházatot a lehető legrövidebb időn belül cseréljék le az otthonira!
  3. Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérem, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. A szükséges gyógyszerek kiíratása telefonon is lehetséges I. körzet Dr. Machnitz András: 56 477-097, II. körzet Dr. Maczkó Péter: 56-477-026, fogászat Dr. Koncz Katalin: 56- 477-173.
  4. Iskola, óvoda – Kiemelten fontos a szülők, az óvodapedagógusok és a tanárok felelőssége.Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe!  október 1-től az iskolába és az óvodába csak testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, a lázas gyermeket el kell különíteni és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesíteni kell.
  5. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat. Ugyanakkor továbbra is fontos az idősek védelme. Kérem az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, és hordjanak maszkot! Elérkezettnek látom az időt, hogy ismét felhívjam minden 65 éven felüli cibakházi lakost, hogy a következő időszakban a saját érdekében lehetőleg maradjon otthon! Amennyiben az ellátása családi keretek között nem oldható meg, úgy az ellátást az önkormányzat biztosítja (gyógyszerkiváltás, élelmiszer, tisztítószer bevásárlás, postai ügyintézés). Aki kéri az önkormányzat segítségét, azt kérem, hogy hívja a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot (hétfőtől – csütörtökig, de 8:00-12:00 óráig, du 13:00-15:00 óráig, pénteken 8:00-12:00 óráig) az 56/477-681 telefonszámon, vagy írja meg a csaladsegito@gmail.com e-mail címre.
  6. Szintén elérkezettnek látom annak az idejét, hogy ismét felhívjam a figyelmet a személyes üdvözlési formák (pl. kézfogás, puszi, ölelés) kerülésének fontosságára.

 

A tudnivalókról részletesebb információk találhatóak a www.koronavirus.gov.hu; www.nnk.gov.hu, facebook oldal https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/

 

A koronavírus járvány terjesédsének a lassítására csak akkor van esély, ha a központilag és a helyben meghozott intézkedéseket, valamint a megfogalmazott ajánlásokat a lakosság fegyelmezetten betartja, ezért kérem a fokozott együttműködésüket!

 

Cibakháza, 2020. szeptember 28.

 

Hegyes Zoltán

 polgármester

Cikkek hasonló témában:

2023.június 1.
Pályázat Óvoda vezetői feladatok ellátására
Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot ír ki a Cibakházi Napsugár Óvoda vezetői beosztás ellátására.
2023.május 26.
Értesítés földi szúnyoggyérítésről
Értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén 2023. május 31-én földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.
2023.május 19.
Szünetelni fog az ellátás az orvosi rendelőben
Értesítjük a lakosságot, hogy az Opus Titász karbantartási áramszünete miatt 2023.05.25-én az orvosi rendelőben az ellátás szünetel.
2023.május 16.
A DM – Nap gyermekei pályázatán idén is nevezett óvodánk
Kérjük idén is segítse óvodánkat egy szavazattal.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!