Üdvözöljük!

Ma 2024. April 19. Friday Emma névnap van.
Települési hírek
Vadállatok a faluban
Fotó: hellovidek.hu
Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy egyre több vadon élő állat jelenik meg rendszeresen a faluban.

A települések egyre gyakrabban előforduló problémája, hogy a vadon élő állatok bejárnak, beköltöznek. A nyest például a legtöbb településen már állandó lakónak számít, egy-egy vaddisznó megjelenése Budapest belvárosában viszont mind a mai napig szenzáció. Vidéken azért egészen más a helyzet. A kistelepülések kertes házai, szőlői, gyümölcsösei mindig is otthont jelentettek a vadon élő állatoknak, illetve a baromfitartás évtizedek óta vonzza a ragadozókat.

Az elmúlt hetekben Cibakházán is sűrűbben fordulnak elő vadon élő állatok, ezt lakossági bejelentések és a térfigyelő kamerák képei is alátámasztják. Elsősorban nyulak, őzek, rókák járják éjszaka a falu utcáit, szinte rendszeresen. Mondhatjuk, régen ez is más volt. Jó 10 éve, hogy az első vadállat megjelent, és azóta egyre gyakoribb vendégek a vadak a településen.

Nem meglepő, hiszen az életterük, élőhelyük egyre szűkebb, és táplálékot is könnyebben találnak a településen. Talán a rókák ellen a legegyszerűbb védekezni. A kerítésen lévő lukak befoltozásával, a kerítés megerősítésével és az élelmiszer hulladék megfelelő kezelésével megelőzhető, hogy a róka odaszokjon és a puszta jelenlétén túl rendszeres kártétellel is megkeserítse a lakosok életét. Az önálló védekezés, megelőzés jelent csak megoldást, mert az önkormányzatnak nincs hatásköre ebben a kérdésben.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Állatvilág ősszel
Kultúra
Október 5. – Ezen a napon született Xantus János.
Kultúra
Az állatok világnapja

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség