Fotó: hellovidek.hu
2023. január 31.

Vadállatok a faluban

Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy egyre több vadon élő állat jelenik meg rendszeresen a faluban.

A települések egyre gyakrabban előforduló problémája, hogy a vadon élő állatok bejárnak, beköltöznek. A nyest például a legtöbb településen már állandó lakónak számít, egy-egy vaddisznó megjelenése Budapest belvárosában viszont mind a mai napig szenzáció. Vidéken azért egészen más a helyzet. A kistelepülések kertes házai, szőlői, gyümölcsösei mindig is otthont jelentettek a vadon élő állatoknak, illetve a baromfitartás évtizedek óta vonzza a ragadozókat.

Az elmúlt hetekben Cibakházán is sűrűbben fordulnak elő vadon élő állatok, ezt lakossági bejelentések és a térfigyelő kamerák képei is alátámasztják. Elsősorban nyulak, őzek, rókák járják éjszaka a falu utcáit, szinte rendszeresen. Mondhatjuk, régen ez is más volt. Jó 10 éve, hogy az első vadállat megjelent, és azóta egyre gyakoribb vendégek a vadak a településen.

Nem meglepő, hiszen az életterük, élőhelyük egyre szűkebb, és táplálékot is könnyebben találnak a településen. Talán a rókák ellen a legegyszerűbb védekezni. A kerítésen lévő lukak befoltozásával, a kerítés megerősítésével és az élelmiszer hulladék megfelelő kezelésével megelőzhető, hogy a róka odaszokjon és a puszta jelenlétén túl rendszeres kártétellel is megkeserítse a lakosok életét. Az önálló védekezés, megelőzés jelent csak megoldást, mert az önkormányzatnak nincs hatásköre ebben a kérdésben.

Cikkek hasonló témában:

2022.november 15.
Állatvilág ősszel
Ebben az időszakban sok változás zajlik a természetben, minden élőlény felkészül a hidegebb hónapokra.
2022.október 5.
Október 5. – Ezen a napon született Xantus János.
Nemzetőr, világot járt kutató, a Budapesti Állatkert első igazgatója, és gyerekkorunk egyik regényhősét is róla mintázták.
2022.október 3.
Az állatok világnapja
Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!