Szakmai cikk

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Utószezon

Ki lehet használni a turisztikai igények változásait, fejlesztésekkel kellene vonzóvá tenni Cibakházát!

Október. Sárgulnak a fák levelei. Délután még kellemes az idő, de a reggelek hűvösek, párásak. Turisztikai szempontból az ősz általában a természet szépségéről, a rövid kirándulásokról szól. Igazi utószezon. „Búcsúzik a nyár” ahogy a dal is mondja.

Az idei október azonban más egy kicsit. Nem csak a nyár búcsúzik, hanem patinás szállodák, éttermek húzzák le a rolót, az utóbbi héten is többen jelentették be, hogy bezárnak. Az üzemeltetés költségeit csak olyan jelentős áremeléssel lehetne kigazdálkodni, amire a jelenlegi válsághelyzetben nincs fizetőképes kereslet.

A családok turizmusra, kirándulásokra elkölthető kerete is csökken.

Vajon lemondanak a pihenésről, kirándulásokról?

Az eddigi válsághelyzetek tapasztalata alapján arra lehet számítani, hogy nem a kirándulások maradnak el, hanem a célok, a desztinációk rendeződnek át, csökken a fajlagos költés, és csökken az átlagos tartózkodási idő.

Vagyis akinek van lehetősége még utazni, az takaró alapú tervezés („Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!”) alapján választ úticélt. Nem utazik nagy távolságra, nem foglal több éjszakára szállást, keresi a kevésbé felkapott, így olcsóbb célpontokat, illetve azokat az ökoturisztikai programokat, ahol nincs rárakódó költség – ilyen lehet például egy erdei vagy vízparti séta.

Sem a meglévő, sem a most induló szolgáltatóknak nem egyszerű a helyzete. A költségek magasak, a fizetőképes kereslet alacsony. Erre nagyon nehéz megélhetést tervezni. Más a helyzet azoknál, akiknek nem a turisztikából származó bevétele jelenti az egyetlen forrást. Akik egy főállás mellett, kiegészítő tevékenységként, mellékállásban üzemeltetnek például egy vendégházat.

Sőt, ebbe most is érdemes belevágni, hiszen az ingatlan minden válsághelyzetben jó befektetés, és vendégházként még jövedelmet is termel.

Cibakháza sok szempontból a nyertese lehet ennek a turisztikai recessziónak. A közelmúltban beadott pályázatunk több attrakciót tervez, nyáron a sziget is megmutatta, hogy van érdeklődés a természeti környezetünk iránt. A közelmúlttól ismét van vendéglője a településnek.

A turisztikai fejlődés következő lépcsőfoka, hogy legyenek szálláshelyek. Ehhez azonban vállalkozó szellemű lakosságra van szükség, akik látnak fantáziát a turizmusban.

Bízzunk benne, hogy a természeti környezet, mint háttér mellett ez is rendelkezésre áll.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!