A biológiai sokféleség nemzetközi napja - május 22.
Az ember hajlamos kívülről szemlélni a környezetét, és alig vesz tudomást annak rendkívüli sérülékenységéről. Az igazi ökoturizmus egyik feladata, hogy ezen is segítsen!

A biológiai sokféleség nemzetközi napja, más néven a biodiverzitás védelmének világnapja az élővilág sokszínűségére, sérülékenységére, illetve az élővilágot, az ökológiai rendszereket fenyegető veszélyekre igyekszik felhívni a figyelmet.

Környezetünk rajtunk kívül számos más faj otthona is. Rovarok, madarak, emlősök, rengeteg növény (és még sorolhatnám) él velünk együtt, sok szempontból kiszolgáltatva az emberi tevékenységeknek, igényeknek, vagy csak egyszerűen a jelenlétnek. Ezt a sok esetben káros, természetromboló hatást kellene csökkentenünk, esetleg visszafordítanunk azokat a folyamatokat, amelyek fajok kihalását és ezzel a biodiverzitás csökkenését okozzák adott területeken.

Ebben egy jól megszervezett és jól működő ökoturizmus sokat segíthet. Egyrészt képes bemutatni a természet rendszerét, a különböző fajok együttélésének lehetőségeit és előnyeit, a természeti rendszer sokféleségét, másrészt úgy képes kivinni az embert a természet „szélére”, hogy minél többet lásson, minél kevesebb beavatkozással. Persze igazából már a puszta emberi jelenlét is beavatkozás, de ezt a hatást a legtöbb területen még elviseli a természet – ahol pedig indokolt a szigorú védelem, oda úgyis tilos belépni.

Ilyen, ismereterjesztő és a holtágat, valamint környezetét óvó ökoturizmust szeretnénk megvalósítani Cibakházán. A holtág olyan páratlan természeti érték, amit érdemes bemutatni, de emellett a turizmus káros hatásaitól mindenképpen meg kell óvni. A tömegturizmus helyett eleve minőségi turizmust tervezünk, amely igyekszik alacsony terhelés mellett bemutatni a holtág értékeit, és közben megtanítani az idelátogatókat a természettel való békés együttélésre, és az ehhez szükséges gondolkodásra.

Mert a biodiverzitást csak együtt tudjuk megőrizni, a természeti rendszereket (a bennük élő fajokkal), csak együtt tudjuk megvédeni, de ehhez a legtöbb embernek egy másik szemlélet lenne szükséges.

Az igazi, jól működő ökoturizmus ezt segít megszerezni!

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Programok

Nyári táborok 2022

2022. június 27.

Tiszazugi civil szervezetek vetélkedő

2022. július 08.

Juniális és Gyermeknap

2022. június 30.

Pünkösdi Néptánc Találkozó és Táncház

2022. június 06.