Üdvözöljük!

Ma 2024. June 25. Tuesday Vilmos névnap van.
Turizmus
A biológiai sokféleség nemzetközi napja - május 22.
Az ember hajlamos kívülről szemlélni a környezetét, és alig vesz tudomást annak rendkívüli sérülékenységéről. Az igazi ökoturizmus egyik feladata, hogy ezen is segítsen!

A biológiai sokféleség nemzetközi napja, más néven a biodiverzitás védelmének világnapja az élővilág sokszínűségére, sérülékenységére, illetve az élővilágot, az ökológiai rendszereket fenyegető veszélyekre igyekszik felhívni a figyelmet.

Környezetünk rajtunk kívül számos más faj otthona is. Rovarok, madarak, emlősök, rengeteg növény (és még sorolhatnám) él velünk együtt, sok szempontból kiszolgáltatva az emberi tevékenységeknek, igényeknek, vagy csak egyszerűen a jelenlétnek. Ezt a sok esetben káros, természetromboló hatást kellene csökkentenünk, esetleg visszafordítanunk azokat a folyamatokat, amelyek fajok kihalását és ezzel a biodiverzitás csökkenését okozzák adott területeken.

Ebben egy jól megszervezett és jól működő ökoturizmus sokat segíthet. Egyrészt képes bemutatni a természet rendszerét, a különböző fajok együttélésének lehetőségeit és előnyeit, a természeti rendszer sokféleségét, másrészt úgy képes kivinni az embert a természet „szélére”, hogy minél többet lásson, minél kevesebb beavatkozással. Persze igazából már a puszta emberi jelenlét is beavatkozás, de ezt a hatást a legtöbb területen még elviseli a természet – ahol pedig indokolt a szigorú védelem, oda úgyis tilos belépni.

Ilyen, ismereterjesztő és a holtágat, valamint környezetét óvó ökoturizmust szeretnénk megvalósítani Cibakházán. A holtág olyan páratlan természeti érték, amit érdemes bemutatni, de emellett a turizmus káros hatásaitól mindenképpen meg kell óvni. A tömegturizmus helyett eleve minőségi turizmust tervezünk, amely igyekszik alacsony terhelés mellett bemutatni a holtág értékeit, és közben megtanítani az idelátogatókat a természettel való békés együttélésre, és az ehhez szükséges gondolkodásra.

Mert a biodiverzitást csak együtt tudjuk megőrizni, a természeti rendszereket (a bennük élő fajokkal), csak együtt tudjuk megvédeni, de ehhez a legtöbb embernek egy másik szemlélet lenne szükséges.

Az igazi, jól működő ökoturizmus ezt segít megszerezni!

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség