A naptár és a hőmérséklet
Bár április utolsó napján, a majálison remek idő, sőt kifejezetten meleg volt, a hónap egészére már korántsem ez volt a jellemző.

Valahogy nehezen indul az idei horgász szezon. Nem találjuk a halakat, hiába a több napos etetés, csak néhány törpeharcsa érdeklődik a csali iránt. Érezzük, látjuk, hogy valami még nem az igazi, de sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy mi a baj.

Az elmúlt 30 év átlagához képest 2 fokkal hűvösebb volt az idei április – hozta nyilvánosságra a statisztikai adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Áprilisban a szokásos középhőmérséklet 12 fok körül szokott alakulni, ez idén mindössze 9,4 fok volt, hasonlóan a tavalyihoz, amikor szintén 10 fok alatt maradt az áprilisi középhőmérséklet. A meteorológiai adatok alapján ilyen (egymás után két április 10 fok alatti középhőmérséklettel) utoljára 40 éve, 1981-82-ben fordult elő.

Bár az emberi érzékelés csalóka, a nappali hőérzetünk alapján nem tűnt ennyire hűvösnek az elmúlt hónap, de a vizek melegedése nem csak a nappali felmelegedéstől, hanem az éjszakától és a hajnali hőmérséklettől is függ, márpedig számos fagyos hajnalt hozott az idei április, sőt még havazás is volt. Ráadásul már a márciusi középhőmérséklet is közel 1 fokkal alacsonyabb volt a sokévi átlagnál.

Így aztán nem csoda, hogy a természet – vele a vízhőmérséklet – lemaradt némiképp a naptár által mutatott időszaktól, és némi késést szedett össze. Ezt érzékeljük, amikor a horgászataink kevésbé eredményesek, hiszen változó testhőmérséklettel rendelkező halaink étvágya, emésztése a környezetük, a víz hőmérsékletének függvénye.

Szintén az OMSZ közleménye alapján azonban ezt a lemaradást a közeljövőben az időjárás orvosolni fogja, így talán a május már melegebb lesz, és talán végre a horgászfogások is a hónapnak megfelelően alakulnak.

 

Füstös Gábor
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

További hírek

Települési hírek

Programok

Nagyhét – Zenés irodalmi pódiumest

2022. április 12.

Pünkösd Kupa 2022

2022. június 05.

Családi Majális 2022

2022. április 30.