Fotó: Tőgyi Gábor
2022. május 4.

A naptár és a hőmérséklet

Bár április utolsó napján, a majálison remek idő, sőt kifejezetten meleg volt, a hónap egészére már korántsem ez volt a jellemző.

Valahogy nehezen indul az idei horgász szezon. Nem találjuk a halakat, hiába a több napos etetés, csak néhány törpeharcsa érdeklődik a csali iránt. Érezzük, látjuk, hogy valami még nem az igazi, de sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy mi a baj.

Az elmúlt 30 év átlagához képest 2 fokkal hűvösebb volt az idei április – hozta nyilvánosságra a statisztikai adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Áprilisban a szokásos középhőmérséklet 12 fok körül szokott alakulni, ez idén mindössze 9,4 fok volt, hasonlóan a tavalyihoz, amikor szintén 10 fok alatt maradt az áprilisi középhőmérséklet. A meteorológiai adatok alapján ilyen (egymás után két április 10 fok alatti középhőmérséklettel) utoljára 40 éve, 1981-82-ben fordult elő.

Bár az emberi érzékelés csalóka, a nappali hőérzetünk alapján nem tűnt ennyire hűvösnek az elmúlt hónap, de a vizek melegedése nem csak a nappali felmelegedéstől, hanem az éjszakától és a hajnali hőmérséklettől is függ, márpedig számos fagyos hajnalt hozott az idei április, sőt még havazás is volt. Ráadásul már a márciusi középhőmérséklet is közel 1 fokkal alacsonyabb volt a sokévi átlagnál.

Így aztán nem csoda, hogy a természet – vele a vízhőmérséklet – lemaradt némiképp a naptár által mutatott időszaktól, és némi késést szedett össze. Ezt érzékeljük, amikor a horgászataink kevésbé eredményesek, hiszen változó testhőmérséklettel rendelkező halaink étvágya, emésztése a környezetük, a víz hőmérsékletének függvénye.

Szintén az OMSZ közleménye alapján azonban ezt a lemaradást a közeljövőben az időjárás orvosolni fogja, így talán a május már melegebb lesz, és talán végre a horgászfogások is a hónapnak megfelelően alakulnak.

 

Cikkek hasonló témában:

2023.február 9.
JÉGRE LÉPNI TILOS!
Életveszélyesen vékony a jég a Holt-Tiszán.
2022.július 15.
Út a szigetre – avagy az ökoturizmus buktatói
Nagy az érdeklődés a szigetünk iránt, és sokan hiányolják a kiépített utat.
2022.július 13.
Földrajzi felmérések
A Szegedi Tudományegyetem hallgatója településünkön ebben a hónapban felméréseket végez.
2022.július 5.
Holtágunk stégjeinek állapot felmérése
A Holt-Tiszán felmérésére kerül a stégek és a parti horgászhelyek állapota.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!