Üdvözöljük!

Ma 2024. April 12. Friday Gyula névnap van.
Turizmus
A naptár és a hőmérséklet
Fotó: Tőgyi Gábor
Bár április utolsó napján, a majálison remek idő, sőt kifejezetten meleg volt, a hónap egészére már korántsem ez volt a jellemző.

Valahogy nehezen indul az idei horgász szezon. Nem találjuk a halakat, hiába a több napos etetés, csak néhány törpeharcsa érdeklődik a csali iránt. Érezzük, látjuk, hogy valami még nem az igazi, de sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy mi a baj.

Az elmúlt 30 év átlagához képest 2 fokkal hűvösebb volt az idei április – hozta nyilvánosságra a statisztikai adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Áprilisban a szokásos középhőmérséklet 12 fok körül szokott alakulni, ez idén mindössze 9,4 fok volt, hasonlóan a tavalyihoz, amikor szintén 10 fok alatt maradt az áprilisi középhőmérséklet. A meteorológiai adatok alapján ilyen (egymás után két április 10 fok alatti középhőmérséklettel) utoljára 40 éve, 1981-82-ben fordult elő.

Bár az emberi érzékelés csalóka, a nappali hőérzetünk alapján nem tűnt ennyire hűvösnek az elmúlt hónap, de a vizek melegedése nem csak a nappali felmelegedéstől, hanem az éjszakától és a hajnali hőmérséklettől is függ, márpedig számos fagyos hajnalt hozott az idei április, sőt még havazás is volt. Ráadásul már a márciusi középhőmérséklet is közel 1 fokkal alacsonyabb volt a sokévi átlagnál.

Így aztán nem csoda, hogy a természet – vele a vízhőmérséklet – lemaradt némiképp a naptár által mutatott időszaktól, és némi késést szedett össze. Ezt érzékeljük, amikor a horgászataink kevésbé eredményesek, hiszen változó testhőmérséklettel rendelkező halaink étvágya, emésztése a környezetük, a víz hőmérsékletének függvénye.

Szintén az OMSZ közleménye alapján azonban ezt a lemaradást a közeljövőben az időjárás orvosolni fogja, így talán a május már melegebb lesz, és talán végre a horgászfogások is a hónapnak megfelelően alakulnak.

 

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
A 2024. évi területi horgászengedélyek árairól
Települési hírek
Jégre lépni tilos!
Közérdekű
JÉGRE LÉPNI TILOS!
Turizmus
Út a szigetre – avagy az ökoturizmus buktatói
Települési hírek
Földrajzi felmérések
Települési hírek
Holtágunk stégjeinek állapot felmérése
Közlemény
Tilos fürdőzni a Cibakházi Holt-Tiszában
Közérdekű
TILOS fürdeni!
Turizmus
A szemétszedés margójára
Települési hírek
A feltámadó holtág

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség