A szemétszedés margójára
Mindössze 18-an vettek részt az április 2-án tartott szemétszedő akción.

Április 2-án az Önkormányzat és a horgászegyesület közös szervezésében szemétszedési akció volt a versenypálya területén. Igazából ennyi a lényeg, tiszta parttal kezdődik a horgász szezon, nem is kéne erre több szót vesztegetni.

Mégis van még mondanivaló a háttérben, mégis meg kell említeni néhány dolgot, hátha hasznos vagy éppen elgondolkodtató. Érdekes tapasztalatok gyűltek össze a szemétszedéssel kapcsolatosan, van köztük pozitív is, negatív is, és mindegyik megérdemli, hogy a résztvevőknél szélesebb körben legyen megbeszélve.

Többen felvetették, hogy nem volt tökéletes az időpont, volt olyan megjegyzés is, ami egyenesen ki mondta, hogy később, mondjuk májusban, talán többen jöttek volna. Ez feltehetően igaz, a kiszámíthatatlan áprilisi időjárás a rosszabbik oldalát mutatta a szemétszedés napján, és ez is oka lehetett a csekély számú résztvevőnek. De ennek az érmének van másik oldala is. Ha feléled a természet, és megnő, terebélyesedik a növényzet, a szemét nagy része úgy elbújik, hogy aligha lehet normálisan összeszedni. Április elején még minden jól látszik, egyszerűen és gyorsan lehet haladni, és ez is fontos szempont egy ilyen akció során.

Kellemetlen meglepetés volt viszont a résztvevők létszáma. Ahogy már szó esett róla, kevesen vettek részt, mindössze 18 lelkes ember alkotta a csapatot. Régi felvetés, és mindenképpen igaz, hogy senki nem szereti más után szedni a szemetet, de a település ékköve annyit talán mégis megérdemelne, hogy a horgászok ne csak horgászni járjanak a holtágra, hanem évente egyszer-kétszer vegyenek részt a holtág kezelésében, karbantartásában, megtisztításában. A 18 fővel kapcsolatos érdekes tény volt az is, hogy fele nem is helyi volt, voltak, akik messzebbről is eljöttek segíteni.

Kedvező és előremutató tapasztalatot is hozott a szemétszedés, hiszen jóval kevesebb volt a szemét, mint az előző években. A versenypálya teljes hosszában nagyjából 3 zsák szemét gyűlt össze, az eddigi 10-15 zsák helyett, vagyis talán kimondható, hogy a horgászok nagy része a közelmúltban javasolt (és nem mellesleg, általuk megszavazott) rendszert betartja, és hazaviszi a szemetét. Ezt ezúton is csak helyeselni lehet, és meg kell köszönni mindenkinek, aki így cselekszik.

Jó lenne, ha egyre többen belátnák, hogy a vízparton hagyott szemét mindenkinek kellemetlen és a környezetre, a holtágra nézve különösen káros, és jó lenne, ha legközelebb a 3 zsákot sem érné el az összeszedett szemét mennyisége. De félő, hogy a szemét kis mennyiségében az is közrejátszott, hogy az őszi-téli időszak azért nem a főszezon a holtág partján. Bizakodásra majd az ad igazán okot, ha nyáron, nyár végén sem látunk szemetet a horgászhelyeken.

Addig, amíg ez nem történik meg, sajnos szükség lesz hasonló szemétszedő akciókra, és csak remélni lehet, hogy a következőre többen eljönnek, mert az azt is jelentené, hogy egyre többen érzik a magukénak a holtágat, ahová nem csak horgászni akarnak lejárni.

Füstös Gábor
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

További hírek

Települési hírek

Programok

Nagyhét – Zenés irodalmi pódiumest

2022. április 12.

Pünkösd Kupa 2022

2022. június 05.

Családi Majális 2022

2022. április 30.