Fotó: Kovács Andor
2023. január 26.

Egy okosváros borturizmusa

Turisztikai tanulmányúton voltunk a Strázsahegyi Pincefaluban, és közben az is kiderült hogyan lesz okos egy egész város.

Régóta tervezett tanulmányút valósult meg hétfőn, amikor a képviselő-testület több tagjával, Török István jegyzővel, Barcza Gábor borásszal és Filó Gergő informatikussal Monorra látogattunk, elsősorban a borra és a Pincefalura épülő rendezvényeknek és a borturizmus marketingjének a megismerése miatt.

A borturizmussal foglalkozó előadás és bemutató előtt betekintést nyerhettünk egy egyedülálló kormányzati projektbe, az okosváros (Smart City) kialakításába. Az okosváros lényege röviden, hogy számos, a város üzemeltetéséhez szükséges információt telepített szenzorok közvetítenek az adatokat összesítő számítógépre, és az összesített adatok alapján vagy maga a számítógép avatkozik be, vagy a szükséges döntések előkészítése lesz egyszerűbb. Az első lehetséges megoldásra jó példa a forgalommal arányos közvilágítás, amellyel a város jelentős összeget takarított meg, a másodikra a telefonos applikációval bejelenthető úthibák, amelyek alapján sorrendbe tudják állítani a szükséges útjavítási munkálatokat. Más rendszerek kényelmes ügyintézést tesznek lehetővé, például egyszerűsítik az iskolai menza befizetését, megint más eleme az okosvárosnak a pénzbedobással működő, öntisztító okos WC. És ez csak néhány példa a működő rendszerek közül.

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem csak Monoron, hanem a jövőben is jártunk hétfőn.

A program másik nagyon fontos része a Strázsahegyi Pincefalura alapozott és az elmúlt 10 évben felépített borturizmus volt. A marketinget elméletben, egy előadásban ismertük meg, a rendezvények kialakításának tapasztalataival együtt, majd a gyakorlatban is megtekinthettük a Pincefalut, sőt a Csúzi Családi Pincészet jóvoltából még borokat is kóstolhattunk – persze csak az, aki nem vezetett.

Mivel Cibakháza hagyományaihoz a borászkodás és a szőlő-, valamint gyümölcs-termelés szervesen hozzátartozik, sőt ezek fejlesztése is része a település turisztikai stratégiájának, reméljük, hogy néhány év múlva nálunk is lesz pincefalu, és borra alapozott gasztroturizmus.

 

Galéria:

Cikkek hasonló témában:

2023.március 28.
Cibakháza, a dolgos település
Az M1 hírcsatorna 2023.március 17-i adása, mely bemutatja Cibakháza legnagyobb fejlesztéseit.
2023.február 1.
Tavaly növekedtek a turisztikai adatok
A KSH adatai jelentős növekedést mutatnak a turizmusban, de még messze a járvány előtti szint.
2022.november 28.
Turisztikai konferencián jártunk Egerben
Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ egri konferenciáján tartottunk előadást a fejlesztési terveinkről.
2022.október 12.
Utószezon
Ki lehet használni a turisztikai igények változásait, fejlesztésekkel kellene vonzóvá tenni Cibakházát!

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!