Üdvözöljük!

Ma 2024. April 15. Monday Anasztázia, Tas névnap van.
Turizmus
Egy okosváros borturizmusa
Fotó: Kovács Andor
Turisztikai tanulmányúton voltunk a Strázsahegyi Pincefaluban, és közben az is kiderült hogyan lesz okos egy egész város.

Régóta tervezett tanulmányút valósult meg hétfőn, amikor a képviselő-testület több tagjával, Török István jegyzővel, Barcza Gábor borásszal és Filó Gergő informatikussal Monorra látogattunk, elsősorban a borra és a Pincefalura épülő rendezvényeknek és a borturizmus marketingjének a megismerése miatt.

A borturizmussal foglalkozó előadás és bemutató előtt betekintést nyerhettünk egy egyedülálló kormányzati projektbe, az okosváros (Smart City) kialakításába. Az okosváros lényege röviden, hogy számos, a város üzemeltetéséhez szükséges információt telepített szenzorok közvetítenek az adatokat összesítő számítógépre, és az összesített adatok alapján vagy maga a számítógép avatkozik be, vagy a szükséges döntések előkészítése lesz egyszerűbb. Az első lehetséges megoldásra jó példa a forgalommal arányos közvilágítás, amellyel a város jelentős összeget takarított meg, a másodikra a telefonos applikációval bejelenthető úthibák, amelyek alapján sorrendbe tudják állítani a szükséges útjavítási munkálatokat. Más rendszerek kényelmes ügyintézést tesznek lehetővé, például egyszerűsítik az iskolai menza befizetését, megint más eleme az okosvárosnak a pénzbedobással működő, öntisztító okos WC. És ez csak néhány példa a működő rendszerek közül.

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem csak Monoron, hanem a jövőben is jártunk hétfőn.

A program másik nagyon fontos része a Strázsahegyi Pincefalura alapozott és az elmúlt 10 évben felépített borturizmus volt. A marketinget elméletben, egy előadásban ismertük meg, a rendezvények kialakításának tapasztalataival együtt, majd a gyakorlatban is megtekinthettük a Pincefalut, sőt a Csúzi Családi Pincészet jóvoltából még borokat is kóstolhattunk – persze csak az, aki nem vezetett.

Mivel Cibakháza hagyományaihoz a borászkodás és a szőlő-, valamint gyümölcs-termelés szervesen hozzátartozik, sőt ezek fejlesztése is része a település turisztikai stratégiájának, reméljük, hogy néhány év múlva nálunk is lesz pincefalu, és borra alapozott gasztroturizmus.

 

Galéria

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Cibakháza, a dolgos település
Turizmus
Tavaly növekedtek a turisztikai adatok
Turizmus
Turisztikai konferencián jártunk Egerben
Turisztika
Utószezon
Turizmus
Idegenforgalmi világnap
Pályázatok
TOP Plusz - Helyi és térségi turizmusfejlesztés
Turisztika
Turizmusfejlesztési Stratégia
Turisztika
Horgászturizmus fejlesztés
Települési hírek
Nádas Vendéglő és Rendezvényház
Turizmus
Miskolctapolcán és környékén jártunk

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség