Európai Nemzeti Parkok Napja - május 24.
Az EUROPARC Szövetség (régi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) kezdeményezésére 1999 óta ezen a napon ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját.

A nemzeti parkok elsődleges feladata a természet értékeinek a védelme, de ezen kívül számos, a természeti értékekkel kapcsolatos tevékenységet is ellátnak. Ezek közül egyre inkább előtérbe kerül az oktatás, ismeretterjesztés, szemléletformálás, sőt az utóbbi években egyre jelentősebb szerep jut az ökoturizmusnak is. Hazánk több mint 800 ökoturisztikai létesítményének közel felét a nemzeti park igazgatóságok üzemeltetik. A hazai létesítmények évi 5 millió látogatót fogadnak, vagyis a turisztikai jelentőségük is kiemelkedő. Az ökoturizmus fejlődésének a lendületét az elmúlt évek járvánnyal és korlátozásokkal sújtott időszaka sem törte meg, az emberek egyre inkább természeti környezetben képzelik el a pihenésüket.

Cibakháza és a holtág ökoturisztikai fejlesztése olyan lehetőséget jelent, amelyre lenne, lesz kereslet, mégpedig olyan környezettudatos emberek alkotta kereslet, amely egy jól kialakított rendszerben képes lesz minimalizálni a környezeti terhelését. A Cibakházi Holt-Tisza védett területeinek megítélése az elmúlt években a lakosság körében nem volt egyértelmű, volt, aki nem értett egyet a terület védelmével, lezárásával. Ha a közeljövőben egy jól szervezett, a holtág élővilágát is bemutató ökoturisztikai létesítmény (pl: tanösvény) egyik alapját képezi majd ez a terület, talán mindenki elfogadja, hogy fontos és elengedhetetlen a védelme, hiszen bemutatása, megismertetése hozhat hasznot a településnek.

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek

Programok

Nyári táborok 2022

2022. június 27.

Tiszazugi civil szervezetek vetélkedő

2022. július 08.

Juniális és Gyermeknap

2022. június 30.

Pünkösdi Néptánc Találkozó és Táncház

2022. június 06.