Üdvözöljük!

Ma 2023. október 1. vasárnap Malvin névnap van.
Turizmus
Gyakorlati turizmus II.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk következő részében a horgászvezetők gyakorlati munkáját mutatjuk be. Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

2. rész

A horgászvezető tevékenysége

Az eredményes horgászat egyik legfontosabb feltétele a helyismeret, a Cibakházi Holt Tisza adottságainak, haljárásának a részletes ismerete. Ez a vendéghorgászoknak aligha áll rendelkezésére, így a fogás általában inkább a szerencsén múlik. Ezt tudja áthidalni egy jó horgászvezető. A vendéghorgásznak a horgászatra fordítható idejéből nem kell arra áldoznia, hogy keresse a helyeket, több napos etetéssel alapozza meg a sikerét. Elég felbérelnie egy horgászvezetőt, és a teljes idejét a horgászatra szentelheti.

A horgászvezető akár előzetesen is egyeztethet a vendéghorgásszal, hogy milyen halra, milyen módszerrel szeretne horgászni, és a vendég érkezése előtti napokban fel tud készülni. Ki tud alakítani egy etetett helyet, amely minden tekintetben igazodik a vendég elvárásaihoz, vagy akár meg tudja figyelni a halak mozgását az adott időjárási és vízjárási helyzetben. Igazából a Holtágon eddig megszerzett tapasztalatait és rutinját adja át a vendégnek, beleértve az érvényes szabályok (helyi horgászrend) ismertetését, alkalmazását. A jó vezető vigyáz is a vendégére, nehogy az általánosnál szigorúbb rendelkezések miatt a vendég akaratlanul is megszegjen valamilyen szabályt.

A horgászvezető feladatai itt még nem érnek véget, megy a vendéggel horgászni, szükség esetén megmutatja neki a legjobb szerelési módot, segít a csalik, műcsalik kiválasztásában. Ha a vendég halat fog, segít annak kivételében.

Mindeközben a vezető is horgászik, de a horgászatát alárendeli a vendég érdekeinek. Egyáltalán nem baj, sőt jó, ha a vezető is fog halat, de végig szem előtt kell tartania, hogy nem az a feladata, hogy ő fogja a halat, hanem az, hogy a vendéggel fogassa meg. A horgászhelyen a vendégnek kell kényelmesebben elhelyezkednie, a csónakkal úgy kell megállni, hogy a vendég tudjon a jobb helyre horgászni, neki legyen nagyobb esélye a halfogásra.

Megegyezés és mentalitás kérdése, hogy a vezető meddig megy el a szolgáltatások terén, hiszen a horgászat (halfogás esetén) nem ér véget a horgászhelyen, a halat el kell szállítani, meg kell pucolni, esetleg fel kell darabolni, ki kell filézni. Vannak vezetők, akik ezt is bevállalják, sőt akár el is készítik a vendégnek a halat, amolyan gasztrotúrával tetézve a horgásztúrát.

Mindezek mellett a vezetőnek végig példát kell mutatnia a természeti rendszerekhez, a vízhez, halakhoz való hozzáállásból, a halakkal való bánásmódból. A vendégnek a Holt Tiszáról kialakuló benyomásait nem csak a táj szépsége, a fogási lehetőségek, hanem a horgászok – elsősorban a horgászvezető – viselkedése, hozzáállása fogja meghatározni.

Ki kell szolgálni, segíteni kell a vendéget mindenben, amiben csak lehet, de közben végig szem előtt kell tartani, hogy a horgászvezető nem a fegyverhordozó inas, hanem sokkal inkább a Nagy Fehér Vadász, a szafari vezetője.

A következő részben a horgászvezetővé válás feltételrendszerét fogjuk bemutatni.

Galéria

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közlemény
TÁJÉKOZTATÓ SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZIFA TÁMOGATÁSRÓL
Települési hírek
1.Vármegyenapon vettünk részt
Pályázatok
Szolgálatban a második körzet tanyagondnoki busza is
Települési hírek
Bringás Reggeli az Európai Mobilitási Héten
Települési hírek
Megkapta az építési engedélyt az új víztorony
Települési hírek
Átadásra kerültek az új tanyagondnoki kisbuszok
Települési hírek
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Kormányablak busz ügyfélfogadás - 2023. szeptember 21. (csütörtök)
Települési hírek
Tájékoztatás vízellátás szüneteléséről
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2023.10.13.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség