2021. június 3.

Gyakorlati turizmus II.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk következő részében a horgászvezetők gyakorlati munkáját mutatjuk be. Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

2. rész

A horgászvezető tevékenysége

Az eredményes horgászat egyik legfontosabb feltétele a helyismeret, a Cibakházi Holt Tisza adottságainak, haljárásának a részletes ismerete. Ez a vendéghorgászoknak aligha áll rendelkezésére, így a fogás általában inkább a szerencsén múlik. Ezt tudja áthidalni egy jó horgászvezető. A vendéghorgásznak a horgászatra fordítható idejéből nem kell arra áldoznia, hogy keresse a helyeket, több napos etetéssel alapozza meg a sikerét. Elég felbérelnie egy horgászvezetőt, és a teljes idejét a horgászatra szentelheti.

A horgászvezető akár előzetesen is egyeztethet a vendéghorgásszal, hogy milyen halra, milyen módszerrel szeretne horgászni, és a vendég érkezése előtti napokban fel tud készülni. Ki tud alakítani egy etetett helyet, amely minden tekintetben igazodik a vendég elvárásaihoz, vagy akár meg tudja figyelni a halak mozgását az adott időjárási és vízjárási helyzetben. Igazából a Holtágon eddig megszerzett tapasztalatait és rutinját adja át a vendégnek, beleértve az érvényes szabályok (helyi horgászrend) ismertetését, alkalmazását. A jó vezető vigyáz is a vendégére, nehogy az általánosnál szigorúbb rendelkezések miatt a vendég akaratlanul is megszegjen valamilyen szabályt.

A horgászvezető feladatai itt még nem érnek véget, megy a vendéggel horgászni, szükség esetén megmutatja neki a legjobb szerelési módot, segít a csalik, műcsalik kiválasztásában. Ha a vendég halat fog, segít annak kivételében.

Mindeközben a vezető is horgászik, de a horgászatát alárendeli a vendég érdekeinek. Egyáltalán nem baj, sőt jó, ha a vezető is fog halat, de végig szem előtt kell tartania, hogy nem az a feladata, hogy ő fogja a halat, hanem az, hogy a vendéggel fogassa meg. A horgászhelyen a vendégnek kell kényelmesebben elhelyezkednie, a csónakkal úgy kell megállni, hogy a vendég tudjon a jobb helyre horgászni, neki legyen nagyobb esélye a halfogásra.

Megegyezés és mentalitás kérdése, hogy a vezető meddig megy el a szolgáltatások terén, hiszen a horgászat (halfogás esetén) nem ér véget a horgászhelyen, a halat el kell szállítani, meg kell pucolni, esetleg fel kell darabolni, ki kell filézni. Vannak vezetők, akik ezt is bevállalják, sőt akár el is készítik a vendégnek a halat, amolyan gasztrotúrával tetézve a horgásztúrát.

Mindezek mellett a vezetőnek végig példát kell mutatnia a természeti rendszerekhez, a vízhez, halakhoz való hozzáállásból, a halakkal való bánásmódból. A vendégnek a Holt Tiszáról kialakuló benyomásait nem csak a táj szépsége, a fogási lehetőségek, hanem a horgászok – elsősorban a horgászvezető – viselkedése, hozzáállása fogja meghatározni.

Ki kell szolgálni, segíteni kell a vendéget mindenben, amiben csak lehet, de közben végig szem előtt kell tartani, hogy a horgászvezető nem a fegyverhordozó inas, hanem sokkal inkább a Nagy Fehér Vadász, a szafari vezetője.

A következő részben a horgászvezetővé válás feltételrendszerét fogjuk bemutatni.

Cikkek hasonló témában:

2023.március 31.
Egészségnap az óvodában
A védőnők egészségnapot tartottak az óvodában.
2023.március 30.
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
A tojásfa elkészítéséhez várnak segítséget a könyvtár dolgozói
2023.március 29.
Értesítés óvodai beiratkozásról
Szeretettel várjuk a leendő óvodás gyermekeket és szüleiket a beiratkozási napjainkra a Cibakházi Napsugár Óvodába!
2023.március 29.
Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről
Tájékoztató a 2023-as tavaszi szünet alatt igénybevehető gyermekétkeztetés feltételeiről.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!