Gyakorlati turizmus III.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk következő részében a horgászvezetővé válás feltételeit vesszük nagyító alá. Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

3. rész

A horgászvezetővé válás feltételei

Horgászvezetővé válni elsősorban a saját döntésünk kérdése, de ugyanakkor tudni kell, hogy a hatályos jogszabály (2013. évi CII. törvény) rendelkezik egy alapfeltételről (23/D. §):

„A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen más által, ellenszolgáltatás ellenében tervezett horgásztatás, horgászvezetés, horgászhely-biztosítás, más horgászati célú szolgáltatás, valamint horgásztábor vagy horgászverseny-szervezés csak a halgazdálkodásra jogosult előzetes hozzájárulásával végezhető.”

Vagyis a horgászvezetői tevékenységhez elsősorban a halgazdálkodási hasznosító, a Vegyesüzemi HE engedélye szükséges. Ezen kívül persze számos olyan feltétel adódik, aminek meg kell felelnie a leendő horgászvezetőnek.

Alapfeltétel a betöltött 18. életév, hiszen felelősséget kell vállalnia a vendégért, és szintén alapfeltétel, hogy érvényes állami jeggyel és a Holt Tiszára szóló érvényes területi jeggyel rendelkezzen.

Mivel a horgász egyesületnek nagyon célszerű egy nyilvántartást vezetni a hivatalosan tevékenykedő horgászvezetőkről, mindenképpen ki kell töltetnie velük egy regisztrációs adatlapot, amelynek a tartalmát az egyesületnek kell meghatározni. Az alapadatokon kívül ezen az adatlapon érdemes szerepeltetni a horgászvezető által használt jelölt hely (ha igényli) GPS koordinátáit is. Mindenképpen javasolható, hogy a horgász feddhetetlen legyen, azaz se a halgazdálkodási hatóság, se az egyesület fegyelmi bizottsága az elmúlt években nem hozott vele szemben elmarasztaló határozatot, illetve a későbbiekben egy működő horgászvezetői hálózat esetén ugyanilyen feltétel lehet, hogy a horgászvezetői engedélyét nem vonták be.

Az egységes horgászvezetői hálózat kialakításához a horgászvezetőknek érdemes előírni, hogy időszakonként tanfolyamokon, továbbképzéseken vegyenek rész, amelyek vizsgával zárulnak. A tanfolyam (és a vizsga) anyagában a halfaj-ismeret, a jogszabályismeret, a horgászat etikai szabályai, egyes horgászmódszerek, illetve a helyi horgászrend és a holtág vízi életközösségeinek az ismerete kaphat kiemelkedő szerepet.

A horgászvezetőknek mindenképpen célszerű egy napi vendégnyilvántartást vezetniük, és éves jelentést is kell készíteniük a horgász egyesület felé a tevékenységükről.

Ezen kívül mindenképpen segíteniük kell a halgazdálkodást, a halőrök munkáját, valamint a rekordlistára kerülő halak hitelesítését.

Az egyesületnek a horgászvezetőket fényképes, számozott igazolvánnyal kell ellátnia, amely egy naptári évre (a területi jegyek érvényessége miatt január 31-ig) érvényes, és természetesen kérelemre meghosszabbítható.

Az egységes és magas szintű szolgáltatáshoz annak is hozzá kell tartoznia, hogy az egyesületnek ellenőriznie kell a horgászvezetőket, és az előírások, kötelezettségek megszegése esetén a horgászvezetői igazolványt bevonhatja, és a horgászvezetői jogosultságot megszüntetheti.

A következő részben a lehetséges marketing eszközöket fogjuk elemezni, mind a horgászvezetők, mind a szállásadók vonatkozásában.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.