Üdvözöljük!

Ma 2024. May 25. Saturday Orbán névnap van.
Turizmus
Gyakorlati turizmus III.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk következő részében a horgászvezetővé válás feltételeit vesszük nagyító alá. Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

3. rész

A horgászvezetővé válás feltételei

Horgászvezetővé válni elsősorban a saját döntésünk kérdése, de ugyanakkor tudni kell, hogy a hatályos jogszabály (2013. évi CII. törvény) rendelkezik egy alapfeltételről (23/D. §):

„A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen más által, ellenszolgáltatás ellenében tervezett horgásztatás, horgászvezetés, horgászhely-biztosítás, más horgászati célú szolgáltatás, valamint horgásztábor vagy horgászverseny-szervezés csak a halgazdálkodásra jogosult előzetes hozzájárulásával végezhető.”

Vagyis a horgászvezetői tevékenységhez elsősorban a halgazdálkodási hasznosító, a Vegyesüzemi HE engedélye szükséges. Ezen kívül persze számos olyan feltétel adódik, aminek meg kell felelnie a leendő horgászvezetőnek.

Alapfeltétel a betöltött 18. életév, hiszen felelősséget kell vállalnia a vendégért, és szintén alapfeltétel, hogy érvényes állami jeggyel és a Holt Tiszára szóló érvényes területi jeggyel rendelkezzen.

Mivel a horgász egyesületnek nagyon célszerű egy nyilvántartást vezetni a hivatalosan tevékenykedő horgászvezetőkről, mindenképpen ki kell töltetnie velük egy regisztrációs adatlapot, amelynek a tartalmát az egyesületnek kell meghatározni. Az alapadatokon kívül ezen az adatlapon érdemes szerepeltetni a horgászvezető által használt jelölt hely (ha igényli) GPS koordinátáit is. Mindenképpen javasolható, hogy a horgász feddhetetlen legyen, azaz se a halgazdálkodási hatóság, se az egyesület fegyelmi bizottsága az elmúlt években nem hozott vele szemben elmarasztaló határozatot, illetve a későbbiekben egy működő horgászvezetői hálózat esetén ugyanilyen feltétel lehet, hogy a horgászvezetői engedélyét nem vonták be.

Az egységes horgászvezetői hálózat kialakításához a horgászvezetőknek érdemes előírni, hogy időszakonként tanfolyamokon, továbbképzéseken vegyenek rész, amelyek vizsgával zárulnak. A tanfolyam (és a vizsga) anyagában a halfaj-ismeret, a jogszabályismeret, a horgászat etikai szabályai, egyes horgászmódszerek, illetve a helyi horgászrend és a holtág vízi életközösségeinek az ismerete kaphat kiemelkedő szerepet.

A horgászvezetőknek mindenképpen célszerű egy napi vendégnyilvántartást vezetniük, és éves jelentést is kell készíteniük a horgász egyesület felé a tevékenységükről.

Ezen kívül mindenképpen segíteniük kell a halgazdálkodást, a halőrök munkáját, valamint a rekordlistára kerülő halak hitelesítését.

Az egyesületnek a horgászvezetőket fényképes, számozott igazolvánnyal kell ellátnia, amely egy naptári évre (a területi jegyek érvényessége miatt január 31-ig) érvényes, és természetesen kérelemre meghosszabbítható.

Az egységes és magas szintű szolgáltatáshoz annak is hozzá kell tartoznia, hogy az egyesületnek ellenőriznie kell a horgászvezetőket, és az előírások, kötelezettségek megszegése esetén a horgászvezetői igazolványt bevonhatja, és a horgászvezetői jogosultságot megszüntetheti.

A következő részben a lehetséges marketing eszközöket fogjuk elemezni, mind a horgászvezetők, mind a szállásadók vonatkozásában.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. MÁJUS 24.
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. MÁJUS 21.
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS TERVEZETT ÁRAMSZÜNETRŐL 2024.06.12 és 2024.07.04.
Települési hírek
Hírközlési optikai hálózat fejesztés
KözérdekűTelepülési hírek
A jövő héten kezdődhet a részvételi költségvetés lakossági szavazása
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. MÁJUS 14.
Települési hírek
Megkezdődtek a kátyúzási munkálatok
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. május 13.
Települési hírek
Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről
Közérdekű
Állásbörze Kunszentmártonban

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség