2021. június 5.

Gyakorlati turizmus III.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk következő részében a horgászvezetővé válás feltételeit vesszük nagyító alá. Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

3. rész

A horgászvezetővé válás feltételei

Horgászvezetővé válni elsősorban a saját döntésünk kérdése, de ugyanakkor tudni kell, hogy a hatályos jogszabály (2013. évi CII. törvény) rendelkezik egy alapfeltételről (23/D. §):

„A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen más által, ellenszolgáltatás ellenében tervezett horgásztatás, horgászvezetés, horgászhely-biztosítás, más horgászati célú szolgáltatás, valamint horgásztábor vagy horgászverseny-szervezés csak a halgazdálkodásra jogosult előzetes hozzájárulásával végezhető.”

Vagyis a horgászvezetői tevékenységhez elsősorban a halgazdálkodási hasznosító, a Vegyesüzemi HE engedélye szükséges. Ezen kívül persze számos olyan feltétel adódik, aminek meg kell felelnie a leendő horgászvezetőnek.

Alapfeltétel a betöltött 18. életév, hiszen felelősséget kell vállalnia a vendégért, és szintén alapfeltétel, hogy érvényes állami jeggyel és a Holt Tiszára szóló érvényes területi jeggyel rendelkezzen.

Mivel a horgász egyesületnek nagyon célszerű egy nyilvántartást vezetni a hivatalosan tevékenykedő horgászvezetőkről, mindenképpen ki kell töltetnie velük egy regisztrációs adatlapot, amelynek a tartalmát az egyesületnek kell meghatározni. Az alapadatokon kívül ezen az adatlapon érdemes szerepeltetni a horgászvezető által használt jelölt hely (ha igényli) GPS koordinátáit is. Mindenképpen javasolható, hogy a horgász feddhetetlen legyen, azaz se a halgazdálkodási hatóság, se az egyesület fegyelmi bizottsága az elmúlt években nem hozott vele szemben elmarasztaló határozatot, illetve a későbbiekben egy működő horgászvezetői hálózat esetén ugyanilyen feltétel lehet, hogy a horgászvezetői engedélyét nem vonták be.

Az egységes horgászvezetői hálózat kialakításához a horgászvezetőknek érdemes előírni, hogy időszakonként tanfolyamokon, továbbképzéseken vegyenek rész, amelyek vizsgával zárulnak. A tanfolyam (és a vizsga) anyagában a halfaj-ismeret, a jogszabályismeret, a horgászat etikai szabályai, egyes horgászmódszerek, illetve a helyi horgászrend és a holtág vízi életközösségeinek az ismerete kaphat kiemelkedő szerepet.

A horgászvezetőknek mindenképpen célszerű egy napi vendégnyilvántartást vezetniük, és éves jelentést is kell készíteniük a horgász egyesület felé a tevékenységükről.

Ezen kívül mindenképpen segíteniük kell a halgazdálkodást, a halőrök munkáját, valamint a rekordlistára kerülő halak hitelesítését.

Az egyesületnek a horgászvezetőket fényképes, számozott igazolvánnyal kell ellátnia, amely egy naptári évre (a területi jegyek érvényessége miatt január 31-ig) érvényes, és természetesen kérelemre meghosszabbítható.

Az egységes és magas szintű szolgáltatáshoz annak is hozzá kell tartoznia, hogy az egyesületnek ellenőriznie kell a horgászvezetőket, és az előírások, kötelezettségek megszegése esetén a horgászvezetői igazolványt bevonhatja, és a horgászvezetői jogosultságot megszüntetheti.

A következő részben a lehetséges marketing eszközöket fogjuk elemezni, mind a horgászvezetők, mind a szállásadók vonatkozásában.

Cikkek hasonló témában:

2023.június 7.
Pályázati felhívás Cibakházán működő civil szervezetek 2023. évi támogatására
Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot hirdet Cibakházán működő helyi civil szervezetek 2023. évi támogatására.
2023.június 5.
Kérés a Betegek felé
Dr. Kovács Marianna az alábbi kéréssel fordul a betegek felé.
2023.június 5.
Tájékoztatás háziorvosaink nyári szabadságáról
Rendelési szünetek időpontjai nyári szabadság miatt
2023.június 1.
Pályázat Óvoda vezetői feladatok ellátására
Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot ír ki a Cibakházi Napsugár Óvoda vezetői beosztás ellátására.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!