2021. június 19.

Gyakorlati turizmus VII.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk befejező részében a vállalkozóvá válás hátterét elemezzük.

7. rész

Vállalkozóvá válni

Akár a horgászvezetés, akár a szállásadás olyan szolgáltatási tevékenység, amellyel kapcsolatosan a jelenlegi jogszabályok alapján számlát kell adni a vendég által fizetett díjról. Itt két lehetőség adódik, az egyszerűbbnek tűnő, hogy magánszemélyként is lehet adószámot kiváltani a NAV-nál és ezzel jogosultságot szerezni számla kiállítására. Ez nem minden tevékenység estében lehetséges, ehhez célszerű könyvelővel, adótanácsadóval konzultálni.

A másik út, hogy vállalkozónak kell lenni, azzá kell válni. A vállalkozás indításának jogszabályi háttere, bejelentési kötelezettségei számos oldalon fellelhetők az Interneten, így ezek megismétlése helyett olyan fontos kérdésekre próbálunk rávilágítani, amelyek meghatározóak lehetnek a szolgáltatás kiépítése során.

Mindjárt az elején le kell szögezni, hogy a precízen elkészített üzleti terv mennyire fontos. Előre látni kell, hogy milyen bevételekkel és milyen kiadásokkal számolhatunk, és ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Például a horgászturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások mindegyike szezonális, lehetetlen belőle egész évben megélni. A szezon igazából csak áprilistól novemberig tart, és ezen belül is jelentősen befolyásolja az időjárás, főleg tavasszal és ősszel. A főszezon természetesen a nyár, abból is igazán két hónap, június közepétől augusztus közepéig. Ebből egyértelműen következik, hogy a horgászturisztikai szolgáltatások – főleg egy induló, napjainkban kialakuló célterületen – jövedelemtermelő képessége alacsony, azaz aligha tart el egy kizárólag ezzel foglalkozó főállású vállalkozót. A főállású vállalkozónak a kötelezően megfizetendő járulékok összege a kivett pénz és az ezt terhelő SZJA nélkül is megközelítik a 80 ezer forintot, minimálbérrel számolva. Ehhez jönnek még a költségek, így könnyen belátható, hogy a főállású vállalkozás aligha tud nyereséget termelni, sőt könnyen veszteségessé válhat.

Mindez jelentősen megváltozik, ha a horgászturisztikai szolgáltatásokat kiegészítő tevékenységként (másodállásban) egy meglévő, heti 36 órát meghaladó főállás (munkaviszony) mellett vagy nyugdíjasként végzi valaki. Ekkor csak a ténylegesen kivett pénz után kell közterheket fizetni, de a bevételből a vállalkozás működtetésének költségei elszámolhatók.

Fontos még szót ejteni arról is, hogy célszerű alanyi ÁFA mentességet választani, mert számos előnnyel jár, például nem kell külön bankszámlát nyitni a vállalkozás számára, nem kell ÁFA bevallással bajlódni.

Visszatérve az üzleti tervre, nem csak a bevételeket és a várható kiadásokat kell megtervezni, hanem a működés során felmerülő váratlan kiadásokra is tartalékolni kell. Egy horgászvezetőnek például az elromló elektromos csónakmotort szinte azonnal cserélnie kell, sok eszköz esetében folyamatos karbantartásra is szükség lehet, minderre akkor is kell fedezettel rendelkezni, ha a vállalkozás bevétele ezt nem biztosítja, vagyis anyagi tartalékok is kellenek egy vállalkozáshoz működtetéséhez.

Nagyon fontos kérdés az időráfordítás lehetősége is. Mindenképpen mérlegelni kell mennyi időnk (elvileg szabadidő) van a szolgáltatásokkal kapcsolatos munkák elvégzésére. A szállásadással kapcsolatosan rendszeresen takarítani, rámolni, a kertet rendezni, a horgászvezetés során pedig akár hosszú órákra elmenni a vendéggel horgászni.

Végezetül egy keveset emlegetett probléma, a hozzáállás kérdése. Előfordulhat, hogy a vendég türelmetlen, idegesítő, kötözködő, stb. Ezt tudni kell tolerálni, tudni kell türelmesnek maradni, hiszen a szolgáltatói lét egy kicsit erről is szól. Nem igaz, hogy a vendégnek mindig igaza van, de egy bizonyos határig, az esetek többségében azért úgy kell viselkedni, mintha igaza lenne, mert az ő elégedettsége hozhatja a következő vendéget. Vagyis a szolgáltatásba a türelem is beletartozik, akkor is, ha nehéz.

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani. 

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

 

Cikkek hasonló témában:

2023.március 28.
Cibakháza, a dolgos település
Az M1 hírcsatorna 2023.március 17-i adása, mely bemutatja Cibakháza legnagyobb fejlesztéseit.
2023.március 28.
Tavaszi foci rangadó
A Bozsik foci programban részt vevő óvodásaink közül 8 fő vett részt Martfűn a sportcsarnokban megrendezésre került tavaszi foci tornán, ahol játékos sport feladatokkal várták őket.
2023.március 24.
„Csobban a víz”- Víz világnapja az óvodában
A Víz világnapja (március 22.) alkalmából óvodánkban minden csoport a víz témakörében tevékenykedik.
2023.március 22.
Március 22. – A víz világnapja
Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!