Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Turizmus
Gyakorlati turizmus VII.

A turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatunk befejező részében a vállalkozóvá válás hátterét elemezzük.

7. rész

Vállalkozóvá válni

Akár a horgászvezetés, akár a szállásadás olyan szolgáltatási tevékenység, amellyel kapcsolatosan a jelenlegi jogszabályok alapján számlát kell adni a vendég által fizetett díjról. Itt két lehetőség adódik, az egyszerűbbnek tűnő, hogy magánszemélyként is lehet adószámot kiváltani a NAV-nál és ezzel jogosultságot szerezni számla kiállítására. Ez nem minden tevékenység estében lehetséges, ehhez célszerű könyvelővel, adótanácsadóval konzultálni.

A másik út, hogy vállalkozónak kell lenni, azzá kell válni. A vállalkozás indításának jogszabályi háttere, bejelentési kötelezettségei számos oldalon fellelhetők az Interneten, így ezek megismétlése helyett olyan fontos kérdésekre próbálunk rávilágítani, amelyek meghatározóak lehetnek a szolgáltatás kiépítése során.

Mindjárt az elején le kell szögezni, hogy a precízen elkészített üzleti terv mennyire fontos. Előre látni kell, hogy milyen bevételekkel és milyen kiadásokkal számolhatunk, és ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Például a horgászturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások mindegyike szezonális, lehetetlen belőle egész évben megélni. A szezon igazából csak áprilistól novemberig tart, és ezen belül is jelentősen befolyásolja az időjárás, főleg tavasszal és ősszel. A főszezon természetesen a nyár, abból is igazán két hónap, június közepétől augusztus közepéig. Ebből egyértelműen következik, hogy a horgászturisztikai szolgáltatások – főleg egy induló, napjainkban kialakuló célterületen – jövedelemtermelő képessége alacsony, azaz aligha tart el egy kizárólag ezzel foglalkozó főállású vállalkozót. A főállású vállalkozónak a kötelezően megfizetendő járulékok összege a kivett pénz és az ezt terhelő SZJA nélkül is megközelítik a 80 ezer forintot, minimálbérrel számolva. Ehhez jönnek még a költségek, így könnyen belátható, hogy a főállású vállalkozás aligha tud nyereséget termelni, sőt könnyen veszteségessé válhat.

Mindez jelentősen megváltozik, ha a horgászturisztikai szolgáltatásokat kiegészítő tevékenységként (másodállásban) egy meglévő, heti 36 órát meghaladó főállás (munkaviszony) mellett vagy nyugdíjasként végzi valaki. Ekkor csak a ténylegesen kivett pénz után kell közterheket fizetni, de a bevételből a vállalkozás működtetésének költségei elszámolhatók.

Fontos még szót ejteni arról is, hogy célszerű alanyi ÁFA mentességet választani, mert számos előnnyel jár, például nem kell külön bankszámlát nyitni a vállalkozás számára, nem kell ÁFA bevallással bajlódni.

Visszatérve az üzleti tervre, nem csak a bevételeket és a várható kiadásokat kell megtervezni, hanem a működés során felmerülő váratlan kiadásokra is tartalékolni kell. Egy horgászvezetőnek például az elromló elektromos csónakmotort szinte azonnal cserélnie kell, sok eszköz esetében folyamatos karbantartásra is szükség lehet, minderre akkor is kell fedezettel rendelkezni, ha a vállalkozás bevétele ezt nem biztosítja, vagyis anyagi tartalékok is kellenek egy vállalkozáshoz működtetéséhez.

Nagyon fontos kérdés az időráfordítás lehetősége is. Mindenképpen mérlegelni kell mennyi időnk (elvileg szabadidő) van a szolgáltatásokkal kapcsolatos munkák elvégzésére. A szállásadással kapcsolatosan rendszeresen takarítani, rámolni, a kertet rendezni, a horgászvezetés során pedig akár hosszú órákra elmenni a vendéggel horgászni.

Végezetül egy keveset emlegetett probléma, a hozzáállás kérdése. Előfordulhat, hogy a vendég türelmetlen, idegesítő, kötözködő, stb. Ezt tudni kell tolerálni, tudni kell türelmesnek maradni, hiszen a szolgáltatói lét egy kicsit erről is szól. Nem igaz, hogy a vendégnek mindig igaza van, de egy bizonyos határig, az esetek többségében azért úgy kell viselkedni, mintha igaza lenne, mert az ő elégedettsége hozhatja a következő vendéget. Vagyis a szolgáltatásba a türelem is beletartozik, akkor is, ha nehéz.

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani. 

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

 

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 14.
Egyéb kategória
Meggy Eladó!
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 12.
Települési hírek
Folytatódik a fogyasztók új gerincvezetékre kötése
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2024.07.17
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 5.
Települési hírek
Kátyúzás meleg aszfalttal
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 4
Települési hírek
Folytatódik a fogyasztók új gerincvezetékre kötése
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 3.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség