Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Turizmus
Gyakorlati turizmus I.

Honlapunkon a turisztikai szolgáltatások gyakorlati hátterét, szükséges infrastruktúráját bemutató sorozatot indítunk, hogy segítsük mindazokat, akik nem csak távolabbról szeretnék szemlélni a Cibakházán kialakuló turizmust, hanem szolgáltatóként részt is vennének benne. Persze egy cikksorozatban nem lehet minden lehetséges és speciális esetre kitérni, úgyhogy akár személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani. Természetesen a kérdéseiket is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

  1. rész

A szállásadás gyakorlata

A turizmus fejlődésével együtt jár, pontosabban kicsit feltétele is a megfelelő számú és színvonalú szálláshely. Szálláshely szolgáltatóvá válni nem bonyolult, igazából csak háttér‑infrastruktúra és döntés kérdése. (Emellett persze akadnak jogszabályi kötelezettségből adódó adminisztratív feladatok is, mint például a regisztráció, adószám igénylés, stb. de ezekről majd legközelebb.)

Nézzük először a hátteret. Van-e a tulajdonunkban nem vagy alig használt, kiadható ingatlan, vagy külön bejárattal rendelkező (teljesen elszeparált) ingatlanrész? Ha van, elvileg megvan a szükséges háttér. Ezután meg kell vizsgálni az ingatlan állapotát, szükség szerint fel kell újítani, ki kell festeni. Meg kell vizsgálni a bútorzatot, lehet, hogy érdemes cserélni, de ezt nem kell elkapkodni. Nem feltétlenül kell új bútorra költeni, ha egyébként kényelmes, használható és esztétikus bútor van az ingatlanban. (Persze ha az ágy huzata szakadt vagy a matrac szinte lukas, úgy ki lett már feküdve, stb. akkor azért célszerű kicserélni.)

Mindenképpen szükséges, hogy a ház vagy lakrész külön fürdőszobával rendelkezzen, és a fogadható létszámnak megfelelő, önálló meleg víz ellátással. A csaptelepeket célszerű átnézni esetleg cserélni, mert a vendég biztosan nem fog azzal foglalkozni, hogy nagyon meg kell szorítani a csapot, hogy ne csöpögjön. Az nem kardinális probléma, ha a WC a fürdőszobában van, és az sem nagy gond, ha nincs kád, csak zuhanyzó.

Ha nem csak szobát, hanem teljes apartmant szeretnénk kiadni, akkor a konyhára is figyelmet kell fordítani. A hűtő, a tűzhely, a megfelelő edényzet, étkészlet és a mikró alapkövetelmény. Célszerű és igényes megoldás, ha alapfűszerek (só, cukor, bors, paprika) valamint tea és kávé is van a konyhaszekrényben.

Eldöntendő kérdés a fűtés. Csak a nyári időszakban akarunk szállás kiadással foglalkozni, vagy esetleg négy évszakban gondolkozunk. Ha végül fűtés mellett döntünk, érdemes olyan rendszert beszerelni, amely a vendég szempontjából túl sok feladatot vagy hozzáértést nem igényel. Bármilyen hangulatos egy kandalló vagy egy cserépkályha, nem célszerű, mert munka van vele és hozzáértést is igényel.

A lakrészhez célszerű, ha valamekkora kertrész is tartozik, tűzrakó hellyel, terasszal.

Érdekes kérdés a kocsi parkolása. Sokan szeretik, ha be tudnak állni a kocsival kerítésen belülre, amennyiben van rá lehetőség, ezt érdemes kialakítani.

Általános rendezőelvként kimondható, hogy a vendégházat, lakrészt úgy kell kialakítani, berendezni, felszerelni, ahogy nekünk is megfelelne, ha mi bérelnénk ki.

Érdemes még megemlíteni, hogy a vendégek egy része szereti, ha a szállásadó folyamatosan a közelben (pl. szomszéd ház) van, hogy bármilyen problémával meg tudja keresni, akár segítségre, akár útbaigazításra, akár egy gyors karbantartásra vagy javításra van szükség.

Mindezek mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a szálláshellyel folyamatosan lesz munkánk (takarítás, karbantartás, stb.), vagyis azt is mérlegelni kell, hogy lesz-e elég szabadidőnk az üzemeltetéshez, és még azt is, hogy nyári időszakban (főszezon) egy jónak ígérkező vendég kedvéért hajlandók vagyunk-e lemondani a tervezett nyaralásunkról.

Mert a szállásadásnak azért van egy kardinális következménye. Az ember vagy nyaraltat, vagy nyaral…

A következő részben a horgászvezetői alapokat fogjuk elemezni.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 14.
Egyéb kategória
Meggy Eladó!
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 12.
Települési hírek
Folytatódik a fogyasztók új gerincvezetékre kötése
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2024.07.17
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 5.
Települési hírek
Kátyúzás meleg aszfalttal
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 4
Települési hírek
Folytatódik a fogyasztók új gerincvezetékre kötése
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 3.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség