Üdvözöljük!

Ma 2024. May 30. Thursday Janka, Zsanett névnap van.
Turizmus
Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!
Vince napja a borászok, szőlőtermelők egyik fontos napja.

Vince napjához köthető e rövid mondóka, amit vélhetően már mindenki hallott.

Vince napja a borászok, szőlőtermelők egyik fontos napja, és nem csak azért, mert a szőlővel, borral foglalkozóknak a védőszentje, hanem azért is, mert ehhez a naphoz számos hagyomány, népszokás tartozik.

Ilyen például, hogy ezen a napon metszett szőlővesszőt a meleg szobában vízbe tették, és figyelték kihajt-e. Ha kihajtott, a rajta fakadt rügyek számából lehetett következtetni arra, hogy mennyire fog jól teremni őszre a szőlő. Ennek a jóslásnak a pontossága persze megkérdőjelezhető, de mégis valamilyen támpontot ad arról, hogy a szőlő hogy telelt, milyen állapotban van.

Népi megfigyelés is kapcsolódik ehhez a naphoz, igaz, tájegységenként némi ellentmondást is tartalmaz. A címbéli rigmus a Kárpát-medence nagy részén jellegzetes, de már az értelmezése sem mindenütt azonos. Vannak vidékek, ahol a csapadékos időre utal, máshol inkább az olvadással és a szép napos idővel kötik össze a későbbi jó termést.

Mindezeken felül még egy, főleg a borászok által kedvelt szokás is kapcsolódik Vince napjához, mégpedig a borfogyasztás. Vagyis Vince napján sok bort kell inni, hogy jó legyen a termés. Ez aligha bír tudományos alappal, sőt még a népi megfigyeléshez sincs túl közel, és gyakorlatilag aligha befolyásolja a termés mennyiségét, mégsem elvetendő ötlet. Régóta tudjuk, hogy a hit hegyeket mozgat meg, és ha a borászok hisznek ebben, hát támogassuk őket egy-két korty bor Vince napi elfogyasztásával.

Ebből se a szőlőnek, se a borászoknak, se a fogyasztóknak hátránya nem származhat.

 

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Január hónap
Kultúra
Máté napja
Kultúra
Csillaghullás
Kultúra
Lőrinc napi hagyományok
Turizmus
Jégtörő Mátyás

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség