2022. január 22.

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!

Vince napja a borászok, szőlőtermelők egyik fontos napja.

Vince napjához köthető e rövid mondóka, amit vélhetően már mindenki hallott.

Vince napja a borászok, szőlőtermelők egyik fontos napja, és nem csak azért, mert a szőlővel, borral foglalkozóknak a védőszentje, hanem azért is, mert ehhez a naphoz számos hagyomány, népszokás tartozik.

Ilyen például, hogy ezen a napon metszett szőlővesszőt a meleg szobában vízbe tették, és figyelték kihajt-e. Ha kihajtott, a rajta fakadt rügyek számából lehetett következtetni arra, hogy mennyire fog jól teremni őszre a szőlő. Ennek a jóslásnak a pontossága persze megkérdőjelezhető, de mégis valamilyen támpontot ad arról, hogy a szőlő hogy telelt, milyen állapotban van.

Népi megfigyelés is kapcsolódik ehhez a naphoz, igaz, tájegységenként némi ellentmondást is tartalmaz. A címbéli rigmus a Kárpát-medence nagy részén jellegzetes, de már az értelmezése sem mindenütt azonos. Vannak vidékek, ahol a csapadékos időre utal, máshol inkább az olvadással és a szép napos idővel kötik össze a későbbi jó termést.

Mindezeken felül még egy, főleg a borászok által kedvelt szokás is kapcsolódik Vince napjához, mégpedig a borfogyasztás. Vagyis Vince napján sok bort kell inni, hogy jó legyen a termés. Ez aligha bír tudományos alappal, sőt még a népi megfigyeléshez sincs túl közel, és gyakorlatilag aligha befolyásolja a termés mennyiségét, mégsem elvetendő ötlet. Régóta tudjuk, hogy a hit hegyeket mozgat meg, és ha a borászok hisznek ebben, hát támogassuk őket egy-két korty bor Vince napi elfogyasztásával.

Ebből se a szőlőnek, se a borászoknak, se a fogyasztóknak hátránya nem származhat.

 

Cikkek hasonló témában:

2023.január 3.
Január hónap
Januári néphagyományok, hiedelmek.
2022.szeptember 23.
Máté napja
Máté apostol névünnepét szeptember 21-én ünnepeltük.
2022.augusztus 11.
Csillaghullás
Ha figyelmes vagy, óránként közel 100 hullócsillagot is láthatsz az égen.
2022.augusztus 11.
Lőrinc napi hagyományok
„Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.”

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!