Fotó: Sárai Kitti
2022. szeptember 28.

Idegenforgalmi világnap

A Turisztikai Világszervezet kezdeményezésére szeptember 27-én ünnepeltük a turizmus világnapját.

A Turisztikai Világszervezet 1980 óta hirdeti és tartja meg minden év szeptember 27-én a turizmus világnapját. Az eredeti cél az volt, hogy a turizmus vezető iparággá váljon a világon, ez napjainkra gyakorlatilag már megtörtént, de ennek ellenére ismét nagyon aktuális felhívni a figyelmet a turizmusra.

Akár kitekintünk a világba, akár Magyarországot nézzük, akár pedig csak Cibakházát, fontos beszélnünk a turizmusról.

A turizmus hiába egyike a világ vezető iparágainak, az utóbbi évek eseményei rávilágítottak, hogy mennyire sérülékeny ez a szektor. A Covid még el sem múlt, az európai turizmust beárnyékolják az Ukrajnában zajló események, illetve az egész idegenforgalmi ágazat nyögi az energia árának változását.

De nem lehet kétséges, a turizmus helyre fog állni, mert utazni, kirándulni jó, mert a stresszes, hajtós hétköznapokból ki kell néha szakadni, mert emocionálisan is szükségünk van rá, hogy új helyeket, új embereket ismerjünk meg, vagy csak élőben is megnézzük, amit fényképen láttunk vagy útleírásban olvastunk.

Napjaink és az elmúlt évek turizmust is érintő recessziója arra is rávilágított, hogy a meglévőkön kívül új turisztikai célpontokra is égető szükségünk van. Az ökoturisztikai célpontok egyre több turistát vonzanak (ez talán a Covid utóhatása is, hiszen a természet biztonságosabbnak tűnik, mint egy városnézés), ebből adódóan pedig a terhelésük emelkedik, egyes desztinációk már kifejezetten túlterheltek.

Cibakháza új, fejlődő, fejlesztés alatt álló ökoturisztikai célpont. A holtág által biztosított természeti környezet, a nyugalom, az alacsony látogatószám mind amellett szól, hogy lehet, érdemes fejleszteni. A napokban beadott turisztikai pályázatunk pont ezt a célt tűzte ki, kialakítani és felfuttatni egy olyan turisztikai célpontot, amely pont az érintetlenségével tud a többiek fölé emelkedni.

A fejlesztéseket pedig úgy szeretnénk végrehajtani, hogy az érintetlenség minél tovább megmaradjon. Fenntartható, szabályozott, igazi ökoturizmust szeretnénk, amely alacsony terhelést ró csak a természeti környezetre.

A Turizmus Világnapján megfogalmazható gondolatok közül talán ez az egyik legfontosabb: Olyan turizmusra van szükségünk, amely nem éli fel a környezetet, amely fenntartható, és amely összhangot képes teremteni a turista, a helyi lakosság és a természeti környezet között.

Cikkek hasonló témában:

2023.március 28.
Cibakháza, a dolgos település
Az M1 hírcsatorna 2023.március 17-i adása, mely bemutatja Cibakháza legnagyobb fejlesztéseit.
2023.március 22.
Március 22. – A víz világnapja
Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.
2023.február 20.
M1 hírcsatorna forgatott településünkön
A „Magyarország Ma” az M1 hírcsatorna forgatott településünkön többekkel, köztük Hegyes Zoltán polgármester úrral készítettek interjút.
2023.február 1.
Tavaly növekedtek a turisztikai adatok
A KSH adatai jelentős növekedést mutatnak a turizmusban, de még messze a járvány előtti szint.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!