Üdvözöljük!

Ma 2024. May 30. Thursday Janka, Zsanett névnap van.
Turizmus
Idegenforgalmi világnap
Fotó: Sárai Kitti
A Turisztikai Világszervezet kezdeményezésére szeptember 27-én ünnepeltük a turizmus világnapját.

A Turisztikai Világszervezet 1980 óta hirdeti és tartja meg minden év szeptember 27-én a turizmus világnapját. Az eredeti cél az volt, hogy a turizmus vezető iparággá váljon a világon, ez napjainkra gyakorlatilag már megtörtént, de ennek ellenére ismét nagyon aktuális felhívni a figyelmet a turizmusra.

Akár kitekintünk a világba, akár Magyarországot nézzük, akár pedig csak Cibakházát, fontos beszélnünk a turizmusról.

A turizmus hiába egyike a világ vezető iparágainak, az utóbbi évek eseményei rávilágítottak, hogy mennyire sérülékeny ez a szektor. A Covid még el sem múlt, az európai turizmust beárnyékolják az Ukrajnában zajló események, illetve az egész idegenforgalmi ágazat nyögi az energia árának változását.

De nem lehet kétséges, a turizmus helyre fog állni, mert utazni, kirándulni jó, mert a stresszes, hajtós hétköznapokból ki kell néha szakadni, mert emocionálisan is szükségünk van rá, hogy új helyeket, új embereket ismerjünk meg, vagy csak élőben is megnézzük, amit fényképen láttunk vagy útleírásban olvastunk.

Napjaink és az elmúlt évek turizmust is érintő recessziója arra is rávilágított, hogy a meglévőkön kívül új turisztikai célpontokra is égető szükségünk van. Az ökoturisztikai célpontok egyre több turistát vonzanak (ez talán a Covid utóhatása is, hiszen a természet biztonságosabbnak tűnik, mint egy városnézés), ebből adódóan pedig a terhelésük emelkedik, egyes desztinációk már kifejezetten túlterheltek.

Cibakháza új, fejlődő, fejlesztés alatt álló ökoturisztikai célpont. A holtág által biztosított természeti környezet, a nyugalom, az alacsony látogatószám mind amellett szól, hogy lehet, érdemes fejleszteni. A napokban beadott turisztikai pályázatunk pont ezt a célt tűzte ki, kialakítani és felfuttatni egy olyan turisztikai célpontot, amely pont az érintetlenségével tud a többiek fölé emelkedni.

A fejlesztéseket pedig úgy szeretnénk végrehajtani, hogy az érintetlenség minél tovább megmaradjon. Fenntartható, szabályozott, igazi ökoturizmust szeretnénk, amely alacsony terhelést ró csak a természeti környezetre.

A Turizmus Világnapján megfogalmazható gondolatok közül talán ez az egyik legfontosabb: Olyan turizmusra van szükségünk, amely nem éli fel a környezetet, amely fenntartható, és amely összhangot képes teremteni a turista, a helyi lakosság és a természeti környezet között.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Pályázatok
Tervezési szakaszban van a turisztikai beruházás Cibakházán
Települési hírek
Cibakháza, a dolgos település
Kultúra
Március 22. – A víz világnapja
Települési hírek
M1 hírcsatorna forgatott településünkön
Turizmus
Tavaly növekedtek a turisztikai adatok
Turizmus
Egy okosváros borturizmusa
Turizmus
Turisztikai konferencián jártunk Egerben
Kultúra
Koraszülöttek világnapja
Kultúra
A cukorbetegség világnapja
Kultúra
A magyar nyelv napja

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség