Fotó: Sárai Kitti
2022. szeptember 28.

Idegenforgalmi világnap

A Turisztikai Világszervezet kezdeményezésére szeptember 27-én ünnepeltük a turizmus világnapját.

A Turisztikai Világszervezet 1980 óta hirdeti és tartja meg minden év szeptember 27-én a turizmus világnapját. Az eredeti cél az volt, hogy a turizmus vezető iparággá váljon a világon, ez napjainkra gyakorlatilag már megtörtént, de ennek ellenére ismét nagyon aktuális felhívni a figyelmet a turizmusra.

Akár kitekintünk a világba, akár Magyarországot nézzük, akár pedig csak Cibakházát, fontos beszélnünk a turizmusról.

A turizmus hiába egyike a világ vezető iparágainak, az utóbbi évek eseményei rávilágítottak, hogy mennyire sérülékeny ez a szektor. A Covid még el sem múlt, az európai turizmust beárnyékolják az Ukrajnában zajló események, illetve az egész idegenforgalmi ágazat nyögi az energia árának változását.

De nem lehet kétséges, a turizmus helyre fog állni, mert utazni, kirándulni jó, mert a stresszes, hajtós hétköznapokból ki kell néha szakadni, mert emocionálisan is szükségünk van rá, hogy új helyeket, új embereket ismerjünk meg, vagy csak élőben is megnézzük, amit fényképen láttunk vagy útleírásban olvastunk.

Napjaink és az elmúlt évek turizmust is érintő recessziója arra is rávilágított, hogy a meglévőkön kívül új turisztikai célpontokra is égető szükségünk van. Az ökoturisztikai célpontok egyre több turistát vonzanak (ez talán a Covid utóhatása is, hiszen a természet biztonságosabbnak tűnik, mint egy városnézés), ebből adódóan pedig a terhelésük emelkedik, egyes desztinációk már kifejezetten túlterheltek.

Cibakháza új, fejlődő, fejlesztés alatt álló ökoturisztikai célpont. A holtág által biztosított természeti környezet, a nyugalom, az alacsony látogatószám mind amellett szól, hogy lehet, érdemes fejleszteni. A napokban beadott turisztikai pályázatunk pont ezt a célt tűzte ki, kialakítani és felfuttatni egy olyan turisztikai célpontot, amely pont az érintetlenségével tud a többiek fölé emelkedni.

A fejlesztéseket pedig úgy szeretnénk végrehajtani, hogy az érintetlenség minél tovább megmaradjon. Fenntartható, szabályozott, igazi ökoturizmust szeretnénk, amely alacsony terhelést ró csak a természeti környezetre.

A Turizmus Világnapján megfogalmazható gondolatok közül talán ez az egyik legfontosabb: Olyan turizmusra van szükségünk, amely nem éli fel a környezetet, amely fenntartható, és amely összhangot képes teremteni a turista, a helyi lakosság és a természeti környezet között.

Cikkek hasonló témában:

2022.november 18.
Koraszülöttek világnapja
A koraszülötteket november 17-én ünnepeltük.
2022.november 14.
A cukorbetegség világnapja
A cukorbetegség nemzetközi jelképe a kék karika.
2022.november 14.
A magyar nyelv napja
A magyar nyelv napját november 13-án ünnepeltük.
2022.november 14.
Kedvesség világnapja
A kedvesség világnapját november 13-án ünnepeltük.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!