Jégtörő Mátyás
A népi hiedelem szerint a tél sorfordító napja

Február 24-e Mátyás napja, amelyhez rengeteg néphagyomány kötődik. A legismertebb talán az a népi mondás, mely szerint a tél végét is jósolja a nap időjárása, mert Mátyás, ha jeget talál, megtöri, viszont ha nem talál, csinál. A tél vége szempontjából a hiedelem sorsfordító napnak tartotta, akár a tavasz kezdetét is jelezhette, de azt is, hogy újabb hidegek érkeznek és messze még a tél vége.

Régen a halászattal, ma a horgászattal kapcsolatos hiedelem, hogy a Mátyás napján fogott hal azt jelzi, egész évben jó, eredményes lesz a fogás. Nincs róla személyes tapasztalatom, hogy ez megállja-e a helyét, de egyben biztos vagyok, Mátyás napján csak az tud halat fogni, aki horgászik. Babonásoknak (és melyik horgász ne lenne az?) tehát ezen a napon a vízparton a helye! Persze hiába ezt hagyta ránk a néphit, a mátyáscsuka vagy mátyásnapi csuka nem lehet a horgászat célja, hiszen manapság a csukát ebben az időszakban tilalom védi, így horgászni sem szabad rá.

Érdemes elgondolkodni azonban a hiedelem eredetén. Magyarország átlagos időjárása lehetővé teszi, hogy a csuka ívása akár februárban, a szélvizek vékony jege alatt is elkezdődjön, vagyis enyhe tél után, vagy korán beköszöntő tavasz esetén Mátyás napján a csuka már javában ívhatott. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy középkori halászok szerszámai, lehetőségei elég kezdetlegesek voltak, igazán jó fogási lehetőséget csak a partszélen ívó halak jelentettek számukra. Így, ha Mátyás napjára már kiolvadtak a szélvizek és ívásra gyülekeztek, netán már ívtak is a csukák, minden együtt volt a sikeres halászathoz. A jó szezonkezdet pedig a babonás halászok részére jó évet jósolt, illetve a meleg tavasz a többi ívást is előbbre hozhatta, és a téli nélkülözés után a halásznak megint volt miből élnie.

Ez lehet a Mátyás napi csukával kapcsolatos néphit eredete.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

További hírek

Települési hírek

Programok

Nagyhét – Zenés irodalmi pódiumest

2022. április 12.

Pünkösd Kupa 2022

2022. június 05.

Családi Majális 2022

2022. április 30.