Medárd napján…
Az egyik legismertebb és talán a leginkább komolyan vett népi megfigyelésünk Medárd napjához kapcsolódik, ha ekkor esik, 40 napig esni fog.

„Medárd napján hogyha esik, 40 napig mindig esik” – a régi mondóka máig itt cseng a fülemben, és arról is van némi halovány emlékképem, hogy a nyári nyaralásunkat is igyekeztünk ehhez igazítani, mert a strandon nem igazán szeretjük az esős, hűvös napokat. A Medárdhoz kapcsolódó özönvíz lehetősége persze nem a konkrét naphoz, sokkal inkább a nyár elején kialakuló hőmérsékleti viszonyokhoz kapcsolódik. Vagyis a népi megfigyelésnek ebben az esetben természettudományos magyarázata is van. A szárazföld belsejében – így a Kárpát medencében is – június elejére a talaj hőmérséklete már eléggé felmelegszik ahhoz, hogy felszálló légáramlatok alakuljanak ki, amelyek helyébe párás, tengeri eredetű légtömeg érkezhet. Ebben az időjárási helyzetben alakul ki júniusban egy tartós csapadékos időjárás, melynek a jellege enyhe túlzással a monszunokhoz is hasonlítható, de természetesen minden szempontból csak a kisöccsük lehet. A Medárd napi csapadékos jóslathoz kimondatlanul az ellenkezője is hozzátartozik, ha Medárd napján nem esne, akkor tartós száraz időszak következik, aminek a strandolók kivételével kevesen örülnek.
Vajon mit hoz idén Medárd? Aszályt vagy özönvizet? A talaj felmelegedéséhez (ami a felszálló légáramlatokhoz kell) meleg tavaszra, meleg májusra van szükség. Az OMSZ összefoglalója szerint ez megvolt, az idei május a szokásosnál kicsit, 1,2 fokkal melegebb volt, egy-egy kánikulai nap is becsúszott, például május 12-én Zagyvarékason közel 33 fok volt. Kérdés, hogy a májusi meleg kompenzálta-e a hűvös áprilist, aminek a középhőmérséklete viszont jelentősen elmaradt a megszokottól.
Sok szempontból nagyon kéne, hogy Medárd hozzon egy kis esőt, mert az idei tavasz elég száraz volt, a tavaszi csapadék 26 %-kal maradt el a sokéves átlagtól. Ha pedig az év első öt hónapját tekintjük a csapadék mennyisége az 1901-óta mért adatok szerint az ötödik legkevesebb. Az OMSZ időjárási előrejelzése szerint nagy a valószínűsége, hogy Medárd idén csapadékot hoz, de az még aligha látszik, hogy mennyi eső lesz, és meddig tart. De előbb-utóbb kiderül.

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Programok

Nyári táborok 2022

2022. június 27.

Tiszazugi civil szervezetek vetélkedő

2022. július 08.

Juniális és Gyermeknap

2022. június 30.

Pünkösdi Néptánc Találkozó és Táncház

2022. június 06.