Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Turizmus
Medárd napján…
Az egyik legismertebb és talán a leginkább komolyan vett népi megfigyelésünk Medárd napjához kapcsolódik, ha ekkor esik, 40 napig esni fog.

„Medárd napján hogyha esik, 40 napig mindig esik” – a régi mondóka máig itt cseng a fülemben, és arról is van némi halovány emlékképem, hogy a nyári nyaralásunkat is igyekeztünk ehhez igazítani, mert a strandon nem igazán szeretjük az esős, hűvös napokat. A Medárdhoz kapcsolódó özönvíz lehetősége persze nem a konkrét naphoz, sokkal inkább a nyár elején kialakuló hőmérsékleti viszonyokhoz kapcsolódik. Vagyis a népi megfigyelésnek ebben az esetben természettudományos magyarázata is van. A szárazföld belsejében – így a Kárpát medencében is – június elejére a talaj hőmérséklete már eléggé felmelegszik ahhoz, hogy felszálló légáramlatok alakuljanak ki, amelyek helyébe párás, tengeri eredetű légtömeg érkezhet. Ebben az időjárási helyzetben alakul ki júniusban egy tartós csapadékos időjárás, melynek a jellege enyhe túlzással a monszunokhoz is hasonlítható, de természetesen minden szempontból csak a kisöccsük lehet. A Medárd napi csapadékos jóslathoz kimondatlanul az ellenkezője is hozzátartozik, ha Medárd napján nem esne, akkor tartós száraz időszak következik, aminek a strandolók kivételével kevesen örülnek.
Vajon mit hoz idén Medárd? Aszályt vagy özönvizet? A talaj felmelegedéséhez (ami a felszálló légáramlatokhoz kell) meleg tavaszra, meleg májusra van szükség. Az OMSZ összefoglalója szerint ez megvolt, az idei május a szokásosnál kicsit, 1,2 fokkal melegebb volt, egy-egy kánikulai nap is becsúszott, például május 12-én Zagyvarékason közel 33 fok volt. Kérdés, hogy a májusi meleg kompenzálta-e a hűvös áprilist, aminek a középhőmérséklete viszont jelentősen elmaradt a megszokottól.
Sok szempontból nagyon kéne, hogy Medárd hozzon egy kis esőt, mert az idei tavasz elég száraz volt, a tavaszi csapadék 26 %-kal maradt el a sokéves átlagtól. Ha pedig az év első öt hónapját tekintjük a csapadék mennyisége az 1901-óta mért adatok szerint az ötödik legkevesebb. Az OMSZ időjárási előrejelzése szerint nagy a valószínűsége, hogy Medárd idén csapadékot hoz, de az még aligha látszik, hogy mennyi eső lesz, és meddig tart. De előbb-utóbb kiderül.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség