Üdvözöljük!

Ma 2024. July 14. Sunday Örs, Stella névnap van.
Turizmus
Még egyszer a szemétről
Visszatérő, nehéz ügy a szemetelés kérdése.

Elvileg senki sem szemetel, vagy legalábbis nem vallja be, de a szemét mégis rendszeresen odakerül a közterületekre, az utak mellé, a vízpartokra, sajnos beleértve a Cibakházi holtágat is. Minden szempontból az lenne a legjobb, ha oda se kerülne, de ez eddig sajnos megoldhatatlannak tűnt. Így maradt a sziszifuszi munka, újra meg újra megtisztítani és szalonképessé tenni a holtág partját, és eközben megtalálni és példamutató módon megbüntetni a szemetelőket.

A horgászrend 32. pontja alapján a szemetes horgászhelyen tilos horgászni, és aki ezt megszegi, a területi engedélye bánhatja. Ezzel tökéletesen egyetértve, és nem védve a horgászok azon részét, aki szétszórja a szemetet, azért érdemes megjegyezni, hogy nem csak a horgászok miatt szemetesek a vízpartok, a kirándulók is szemetelnek, sőt lakossági kommunális hulladék is megjelenik időnként. Mégis, a vízparti szemét nagy része a horgászok számlájára kerül, csak azért mert a horgász szemete tipizálható a legkönnyebben. Csoki papír, italos doboz vagy flakon, cigarettásdoboz, élelmiszer csomagolóanyaga, papír zsebkendő, és még sorolhatnám a szemét azon összetevőit, amelyek bárkitől származhatnak, horgásztól is, meg másoktól is. Viszont ha egy „kazal” ilyen szemét között megjelenik az etetőanyag zacskója, egy csontis doboz, vagy bármilyen speciális horgászathoz kapcsolható csomagoló anyag, az egész kupacért a horgász lesz a felelős, és a többiek (lehet, hogy 3-5 ember dobálta össze a halmot) már nincsenek is emlegetve, nincsenek pellengérre állítva.

Az idei évtől a holtágon ezt igyekszünk megváltoztatni. Minősített esetként fogjuk kezelni a kommunális hulladék megjelenését, és megtesszük a lépéseket a szemetelők személyazonosságának a felderítésére és eljárást kezdeményezünk az illetékes hatóságnál.

Ezen túl egyeztetni fogunk a területen illetékes valamennyi olyan szervezettel, amely rendelkezik hatáskörrel a szemetelés elleni fellépéshez (például a Hortobágyi Nemzeti Park), és egyeztetett stratégia mentén fogunk fellépni mindenki ellen, aki szemetet szór szét a holtág partján.

Minderre két nyomós okunk is van.

Az egyik, hogy a holtág, akár mint természeti érték, akár mint gyönyörű környezet, legyen végre tartósan tiszta, és az ideérkezők figyelmét ne terelje el semmi az élővilág által nyújtott látnivalókról.

A másik, hogy a szigorú és betartatott rendelkezések ne csak a horgászokat sújtsák, főleg ne azt a réteget, aki nem is szemetel. Mert a horgász ellen könnyű eljárni, ha vét a szabályok ellen, ott a területi engedélye, be lehet vonni a horgászrend megsértése miatt.

A horgászoknak tartozunk annyival, hogy ne csak rájuk vetítsük a szemetelés problémakörét, és biztosítsuk számukra a kényelmes és kulturált horgászat lehetőségét, a szemétmentes vízpartot.

Ez, a szemétmentes vízpart, a közös érdek, amiért együtt, közösen kell tennünk.

Az önkormányzat és a horgászegyesület mindent meg fog tenni ennek a megvalósításáért.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
50 Zsák szemét
Települési hírek
A 2024. évi területi horgászengedélyek árairól
Települési hírek
Jégre lépni tilos!
Közérdekű
JÉGRE LÉPNI TILOS!
Kultúra
Ne szemetelj!
Települési hírek
Illegális hulladéklerakás
Települési hírek
Illegális hulladéklerakás
Közlemény
Piactéri szemetelés
Turizmus
Túllövés napja 2022 – július 28.
Turizmus
Út a szigetre – avagy az ökoturizmus buktatói

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség