2021. augusztus 5.

Mi a célunk? IV.

Az ökoturizmus lehetőségeinek bemutatásával folytatjuk sorozatunkat. Ebben a részben röviden összefoglaljuk, hogy mit szeretnénk elérni, milyen ökoturizmust szeretnénk látni Cibakházán.

Ökoturizmus

Az ökoturizmus két szinten is értelmezhető. Általánosságban kis környezeti terheléssel járó turizmust értünk alatta, de szűk értelmezésben a természetjáráshoz hasonló turisztikai forma, amely a természeti környezet, az ökológiai rendszerek bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Azt talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy a hosszú távú fenntarthatóság miatt a napjaink turizmusának minden szempontból (és minden turisztikai formát tekintve) zöldnek kéne lennie, vagyis alapkövetelménynek kéne lennie a kis környezeti terhelésnek. Ez azonban még kevés helyen van így, de Cibakháza elkötelezte magát a fenntartható, a természeti környezetet minél kevésbé terhelő turizmus mellett, vagyis eleve kis környezeti terheléssel járó turizmust szeretnénk megvalósítani.

Az alacsony terhelésbe számunkra a lakosság szempontjai is beletartoznak, csak olyan turizmust tartunk elképzelhetőnek, amely a legkevésbé megterhelő a lakosság számára, amelynek a káros hatásait már a tervezés során igyekszünk csökkenteni. Például ezért nem tervezünk kifejezett fesztiválturizmust, vagy nagy tömegeket vonzó buliturizmust.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve Cibakházán mindenképpen kis környezeti terheléssel járó ökoturizmust szeretnénk megvalósítani minden turisztikai forma esetében.

A konkrét ökoturizmus (a természeti környezetet és az ökológiai rendszereket bemutató turisztikai forma) esetében a jövőképünk néhány éven belül legalább egy tanösvény megvalósítását célozza. Ez a tanösvény mindenki számára igyekszik majd bemutatni a holtág környezetét, jellemző állat és növényfajait, az ökológiai rendszerre jellemző hosszabb távú folyamatokat. Kilátókat és madárleseket lehet majd találni az ösvény mentén, és a fontos és érdekes ismeretek táblákon lesznek olvashatóak. Az ösvény mind önállóan, mind szakvezetéssel látogatható lesz. A természeti környezeten és az ökológiai rendszereken túl megpróbáljuk bemutatni a középkori Alföldre jellemző, egyedien magyar fokgazdálkodási rendszer működését is.

A holtág, mint vizes élőhely bemutatása is nagyon fontos, ezt a területet nem csak a tanösvényről szeretnénk bemutatni, hanem egyedi vízitúrákon is jó lenne testközelbe hozni a leendő látogatóinknak. A vízterületet bemutató csónakos kirándulásokat csak vezetett túrák formájában tudjuk elképzelni, mert a vezető jelenléte az egyetlen, ami tökéletesen biztosítja a környezetet kímélő közlekedést, valamint a pillanatnyi események bemutatása csak a szakavatott vezető segítségével képzelhető el.

Minden téren ökoturizmust szeretnénk kiépíteni, hiszen a holtág és természeti környezete Cibakháza legnagyobb értéke, nem szabad engedni, hogy egy hirtelen fellendülő tömegturizmus tönkretegye, mint oly sok természeti értéket az országban. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

 

Cikkek hasonló témában:

2023.március 31.
Egészségnap az óvodában
A védőnők egészségnapot tartottak az óvodában.
2023.március 30.
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
A tojásfa elkészítéséhez várnak segítséget a könyvtár dolgozói
2023.március 29.
Értesítés óvodai beiratkozásról
Szeretettel várjuk a leendő óvodás gyermekeket és szüleiket a beiratkozási napjainkra a Cibakházi Napsugár Óvodába!
2023.március 29.
Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről
Tájékoztató a 2023-as tavaszi szünet alatt igénybevehető gyermekétkeztetés feltételeiről.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!