Üdvözöljük!

Ma 2024. July 13. Saturday Jenő névnap van.
Turizmus
Mi a célunk? IV.

Az ökoturizmus lehetőségeinek bemutatásával folytatjuk sorozatunkat. Ebben a részben röviden összefoglaljuk, hogy mit szeretnénk elérni, milyen ökoturizmust szeretnénk látni Cibakházán.

Ökoturizmus

Az ökoturizmus két szinten is értelmezhető. Általánosságban kis környezeti terheléssel járó turizmust értünk alatta, de szűk értelmezésben a természetjáráshoz hasonló turisztikai forma, amely a természeti környezet, az ökológiai rendszerek bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Azt talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy a hosszú távú fenntarthatóság miatt a napjaink turizmusának minden szempontból (és minden turisztikai formát tekintve) zöldnek kéne lennie, vagyis alapkövetelménynek kéne lennie a kis környezeti terhelésnek. Ez azonban még kevés helyen van így, de Cibakháza elkötelezte magát a fenntartható, a természeti környezetet minél kevésbé terhelő turizmus mellett, vagyis eleve kis környezeti terheléssel járó turizmust szeretnénk megvalósítani.

Az alacsony terhelésbe számunkra a lakosság szempontjai is beletartoznak, csak olyan turizmust tartunk elképzelhetőnek, amely a legkevésbé megterhelő a lakosság számára, amelynek a káros hatásait már a tervezés során igyekszünk csökkenteni. Például ezért nem tervezünk kifejezett fesztiválturizmust, vagy nagy tömegeket vonzó buliturizmust.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve Cibakházán mindenképpen kis környezeti terheléssel járó ökoturizmust szeretnénk megvalósítani minden turisztikai forma esetében.

A konkrét ökoturizmus (a természeti környezetet és az ökológiai rendszereket bemutató turisztikai forma) esetében a jövőképünk néhány éven belül legalább egy tanösvény megvalósítását célozza. Ez a tanösvény mindenki számára igyekszik majd bemutatni a holtág környezetét, jellemző állat és növényfajait, az ökológiai rendszerre jellemző hosszabb távú folyamatokat. Kilátókat és madárleseket lehet majd találni az ösvény mentén, és a fontos és érdekes ismeretek táblákon lesznek olvashatóak. Az ösvény mind önállóan, mind szakvezetéssel látogatható lesz. A természeti környezeten és az ökológiai rendszereken túl megpróbáljuk bemutatni a középkori Alföldre jellemző, egyedien magyar fokgazdálkodási rendszer működését is.

A holtág, mint vizes élőhely bemutatása is nagyon fontos, ezt a területet nem csak a tanösvényről szeretnénk bemutatni, hanem egyedi vízitúrákon is jó lenne testközelbe hozni a leendő látogatóinknak. A vízterületet bemutató csónakos kirándulásokat csak vezetett túrák formájában tudjuk elképzelni, mert a vezető jelenléte az egyetlen, ami tökéletesen biztosítja a környezetet kímélő közlekedést, valamint a pillanatnyi események bemutatása csak a szakavatott vezető segítségével képzelhető el.

Minden téren ökoturizmust szeretnénk kiépíteni, hiszen a holtág és természeti környezete Cibakháza legnagyobb értéke, nem szabad engedni, hogy egy hirtelen fellendülő tömegturizmus tönkretegye, mint oly sok természeti értéket az országban. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

 

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Tájékoztatás gyógyszerfelírásról
Települési hírek
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL 2024.07.10-11.
Települési hírekKözérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2024. július 9.
Települési hírek
Útlezárás a Szabadság téren
Közérdekű
Kormányablak busz ügyfélfogadás - 2024. július 22.(hétfő)
KözérdekűTelepülési hírek
Értesítés tervezett áramszünetről - 2024. július 8.
Állás
Háziorvost keres az Önkormányzat a II. számú körzetébe
Állás
Háziorvost keres az Önkormányzat az I. számú körzetébe
Települési hírek
Értesítés átmeneti vízhiányról - 2024. július 5.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség