Mi a célunk? IV.

Az ökoturizmus lehetőségeinek bemutatásával folytatjuk sorozatunkat. Ebben a részben röviden összefoglaljuk, hogy mit szeretnénk elérni, milyen ökoturizmust szeretnénk látni Cibakházán.

Ökoturizmus

Az ökoturizmus két szinten is értelmezhető. Általánosságban kis környezeti terheléssel járó turizmust értünk alatta, de szűk értelmezésben a természetjáráshoz hasonló turisztikai forma, amely a természeti környezet, az ökológiai rendszerek bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Azt talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy a hosszú távú fenntarthatóság miatt a napjaink turizmusának minden szempontból (és minden turisztikai formát tekintve) zöldnek kéne lennie, vagyis alapkövetelménynek kéne lennie a kis környezeti terhelésnek. Ez azonban még kevés helyen van így, de Cibakháza elkötelezte magát a fenntartható, a természeti környezetet minél kevésbé terhelő turizmus mellett, vagyis eleve kis környezeti terheléssel járó turizmust szeretnénk megvalósítani.

Az alacsony terhelésbe számunkra a lakosság szempontjai is beletartoznak, csak olyan turizmust tartunk elképzelhetőnek, amely a legkevésbé megterhelő a lakosság számára, amelynek a káros hatásait már a tervezés során igyekszünk csökkenteni. Például ezért nem tervezünk kifejezett fesztiválturizmust, vagy nagy tömegeket vonzó buliturizmust.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve Cibakházán mindenképpen kis környezeti terheléssel járó ökoturizmust szeretnénk megvalósítani minden turisztikai forma esetében.

A konkrét ökoturizmus (a természeti környezetet és az ökológiai rendszereket bemutató turisztikai forma) esetében a jövőképünk néhány éven belül legalább egy tanösvény megvalósítását célozza. Ez a tanösvény mindenki számára igyekszik majd bemutatni a holtág környezetét, jellemző állat és növényfajait, az ökológiai rendszerre jellemző hosszabb távú folyamatokat. Kilátókat és madárleseket lehet majd találni az ösvény mentén, és a fontos és érdekes ismeretek táblákon lesznek olvashatóak. Az ösvény mind önállóan, mind szakvezetéssel látogatható lesz. A természeti környezeten és az ökológiai rendszereken túl megpróbáljuk bemutatni a középkori Alföldre jellemző, egyedien magyar fokgazdálkodási rendszer működését is.

A holtág, mint vizes élőhely bemutatása is nagyon fontos, ezt a területet nem csak a tanösvényről szeretnénk bemutatni, hanem egyedi vízitúrákon is jó lenne testközelbe hozni a leendő látogatóinknak. A vízterületet bemutató csónakos kirándulásokat csak vezetett túrák formájában tudjuk elképzelni, mert a vezető jelenléte az egyetlen, ami tökéletesen biztosítja a környezetet kímélő közlekedést, valamint a pillanatnyi események bemutatása csak a szakavatott vezető segítségével képzelhető el.

Minden téren ökoturizmust szeretnénk kiépíteni, hiszen a holtág és természeti környezete Cibakháza legnagyobb értéke, nem szabad engedni, hogy egy hirtelen fellendülő tömegturizmus tönkretegye, mint oly sok természeti értéket az országban. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.