Üdvözöljük!

Ma 2024. April 15. Monday Anasztázia, Tas névnap van.
Turizmus
Mi a célunk? I.

 

Honlapunkon új sorozatot indítunk, amelyben röviden összefoglaljuk, hogy mik a céljaink, milyen turizmust szeretnénk megvalósítani Cibakházán. Sorozatunk első részében azokról az általános (de mégis fontos) célokról lesz szó, amelyek minden turisztikai formára egyformán jellemzőek, amelyek az általános kereteit határozzák meg a turizmusnak.

Általános célkitűzések

A cibakházi turizmus fejlesztésének átfogó célja a természeti környezetre és a település adottságaira alapozott, differenciált, vízi és vízhez kötődő, a természeti környezet adottságait bölcsen használó turisztikai kínálat kialakításával és értékesítésével a település turizmusának megteremtése és komplex fejlesztése, a település társadalmi-gazdasági folyamatainak javítása.

Azt kimondhatjuk, hogy Cibakházán nincs sok lehetőség a gazdasági felemelkedésre, és ezáltal a település megtartóerejének a növelésére. Lehet bízni a csodában (az épülőben lévő autópálya mellé települő nagyobb cégek közül egy talán Cibakot választja), de nem ez a reális út a fejlődéshez. A fejlődés kulcsa a természeti környezetre és a meglévő adottságokra felépített turizmus, akkor is, ha jelenleg ebben nem mindenki hisz.

A turizmus fejlesztése azonban rögös úttá is válhat, hiszen a nem megfelelően megtervezett és kivitelezett (vagy akár a spontán, irányítás nélkül fejlődő) turizmusnak számos káros hatása is lehet, amik elsősorban a lakosság felé csapódnak le.

Ezt kell bölcs tervezéssel megelőzni, és egy olyan öko-jellegű turizmust létrehozni, amely nem éli fel, nem teszi tönkre a környezetét (sem az építettet, sem a természetit), nem teremt visszatetszést a helyi lakosságban, ugyanakkor jövedelem-kiegészítést garantál a szolgáltatóknak, vagyis javítja a jövedelmi viszonyokat, hosszabb távú célokat ad, és ezzel növeli a település megtartó képességét (csökkenti az elvándorlást, elnéptelenedést).

Ezen fő irányelvek mentén próbáljuk kialakítani és fejleszteni a cibakházi turizmust, és szeretnénk, ha az alábbi elképzelések rövidesen, néhány éven belül megvalósulnának:

  • A holtágra épülő, vízi és vízhez kötődő turisztikai formák gazdasági jelentősége megyei szinten is elismertté válik, és jelentős szerepe lesz a település életében.
  • A turisztikai kínálat integrált fejlesztése révén Cibakháza önálló imázzsal rendelkező fontos és ismert turisztikai célponttá válik, ahol nem a tömegturizmus, hanem a kisebb létszámú minőségi turizmus a meghatározó.
  • A holtág jelenlegi állapotát fenn kell tartani, a vízminőséget károsan befolyásoló hatásokat csökkenteni kell. Ki kell alakítani az integrált, a közösségi érdekeket is hangsúlyosan figyelembe vevő vízgazdálkodást.
  • A turizmushoz kapcsolódóan egy olyan szervezeti rendszert kell kialakítani, amely a helyi szolgáltatók érdekeit védi, valamint a minőségi turizmus fejlesztését támogatja. Ezzel párhuzamosan meg kell teremteni a turizmus együttműködési és minőségbiztosítási rendszereit.
  • A turizmus a lakosság számára hosszú távú alternatív bevételi forrást jelentsen.

Mindezen irányelvek alapján dolgozunk folyamatosan a fejlesztéseken, de más az elején le kell szögezni, hiába jó a cél, az önkormányzat önmagában ezt nem tudja megvalósítani. kellenek hozzá szolgáltatók, kellenek hozzá befektetők, mégpedig lehetőség szerint helyiek. Vagyis kell a lakosság segítsége, kell a lakosság részvétele.

Mert a turizmus fejlesztése csak így képzelhető el és valósítható meg. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírekKözérdekű
Zöldhulladék szállítás
Települési hírekháziorvos
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Folytatódnak az ivóvízminőségjavító program munkálatai
Pályázatok
Hamarosan új utcák kapnak szilárd útburkolatot Cibakházán
Települési hírek
K&H Bank kitelepült ügyfélfogadás
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. április 8.
Települési hírekKözérdekű
Részvételi Költségvetés 2024
Egyéb kategória
Húsvéti díszben pompázik Cibakháza
Települési hírek
50 Zsák szemét
Közérdekű
A Magyar Honvédség várja táborába a jelentkezőket

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség