2021. június 26.

Mi a célunk? I.

 

Honlapunkon új sorozatot indítunk, amelyben röviden összefoglaljuk, hogy mik a céljaink, milyen turizmust szeretnénk megvalósítani Cibakházán. Sorozatunk első részében azokról az általános (de mégis fontos) célokról lesz szó, amelyek minden turisztikai formára egyformán jellemzőek, amelyek az általános kereteit határozzák meg a turizmusnak.

Általános célkitűzések

A cibakházi turizmus fejlesztésének átfogó célja a természeti környezetre és a település adottságaira alapozott, differenciált, vízi és vízhez kötődő, a természeti környezet adottságait bölcsen használó turisztikai kínálat kialakításával és értékesítésével a település turizmusának megteremtése és komplex fejlesztése, a település társadalmi-gazdasági folyamatainak javítása.

Azt kimondhatjuk, hogy Cibakházán nincs sok lehetőség a gazdasági felemelkedésre, és ezáltal a település megtartóerejének a növelésére. Lehet bízni a csodában (az épülőben lévő autópálya mellé települő nagyobb cégek közül egy talán Cibakot választja), de nem ez a reális út a fejlődéshez. A fejlődés kulcsa a természeti környezetre és a meglévő adottságokra felépített turizmus, akkor is, ha jelenleg ebben nem mindenki hisz.

A turizmus fejlesztése azonban rögös úttá is válhat, hiszen a nem megfelelően megtervezett és kivitelezett (vagy akár a spontán, irányítás nélkül fejlődő) turizmusnak számos káros hatása is lehet, amik elsősorban a lakosság felé csapódnak le.

Ezt kell bölcs tervezéssel megelőzni, és egy olyan öko-jellegű turizmust létrehozni, amely nem éli fel, nem teszi tönkre a környezetét (sem az építettet, sem a természetit), nem teremt visszatetszést a helyi lakosságban, ugyanakkor jövedelem-kiegészítést garantál a szolgáltatóknak, vagyis javítja a jövedelmi viszonyokat, hosszabb távú célokat ad, és ezzel növeli a település megtartó képességét (csökkenti az elvándorlást, elnéptelenedést).

Ezen fő irányelvek mentén próbáljuk kialakítani és fejleszteni a cibakházi turizmust, és szeretnénk, ha az alábbi elképzelések rövidesen, néhány éven belül megvalósulnának:

  • A holtágra épülő, vízi és vízhez kötődő turisztikai formák gazdasági jelentősége megyei szinten is elismertté válik, és jelentős szerepe lesz a település életében.
  • A turisztikai kínálat integrált fejlesztése révén Cibakháza önálló imázzsal rendelkező fontos és ismert turisztikai célponttá válik, ahol nem a tömegturizmus, hanem a kisebb létszámú minőségi turizmus a meghatározó.
  • A holtág jelenlegi állapotát fenn kell tartani, a vízminőséget károsan befolyásoló hatásokat csökkenteni kell. Ki kell alakítani az integrált, a közösségi érdekeket is hangsúlyosan figyelembe vevő vízgazdálkodást.
  • A turizmushoz kapcsolódóan egy olyan szervezeti rendszert kell kialakítani, amely a helyi szolgáltatók érdekeit védi, valamint a minőségi turizmus fejlesztését támogatja. Ezzel párhuzamosan meg kell teremteni a turizmus együttműködési és minőségbiztosítási rendszereit.
  • A turizmus a lakosság számára hosszú távú alternatív bevételi forrást jelentsen.

Mindezen irányelvek alapján dolgozunk folyamatosan a fejlesztéseken, de más az elején le kell szögezni, hiába jó a cél, az önkormányzat önmagában ezt nem tudja megvalósítani. kellenek hozzá szolgáltatók, kellenek hozzá befektetők, mégpedig lehetőség szerint helyiek. Vagyis kell a lakosság segítsége, kell a lakosság részvétele.

Mert a turizmus fejlesztése csak így képzelhető el és valósítható meg. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Cikkek hasonló témában:

2023.március 24.
„Csobban a víz”- Víz világnapja az óvodában
A Víz világnapja (március 22.) alkalmából óvodánkban minden csoport a víz témakörében tevékenykedik.
2023.március 22.
Március 22. – A víz világnapja
Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.
2023.március 22.
Értesítés tüdőszűrésről
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy 2023. március 23. napig lehet még Cibakházán a tüdőszűrő vizsgálatot igénybe venni.
2023.március 21.
Jótékonysági futás a harangért
Mindenkit várnak szeretettel a Mozdulj Cibak szervezői

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!