2021. augusztus 11.

Mi a célunk? V.

A jól működő turizmushoz szükséges háttér bemutatásával folytatjuk sorozatunkat. Ebben a részben röviden összefoglaljuk, hogy milyen háttérre lesz szükség ahhoz, hogy fenntarthatóan működjön a turizmus Cibakházán.

Intézményrendszer

A turizmus megfelelő működéséhez olyan szervezeti háttérre van szükség, amely egyik oldalról kiszolgálja, a másik oldalról működteti, mozgásban tartja a turizmust, de ugyanakkor nem hagyja a spontán túlterhelés kialakulását.

Turizmus természetesen kialakulhat spontán módon is, amikor az adott területre érkező vendégek igényei határozzák meg a fejlődési (és nem fejlesztési!!!) irányokat. Ennek a spontán fejlődésnek a legnagyobb problémája, hogy nem a kínálat, hanem a kereslet határozza meg a fejlődés irányát és sebességét, valamint egyértelmű következménye a turizmus egyetlen ágának, ágazatának a fejlődése, amely sok esetben a túlterhelésig (és összeomlásig) tart. Az ilyen turizmusnak alig van jellege, nem egyenletesen használja a célterület lehetőségeit, valamint a jövedelemtermelő képessége csak szűk körben értelmezhető. A célterület lakosságának a nagyobbik része csak a káros hatásokat érzékeli.

Ezzel szemben a szervezett és tervezett turizmusfejlesztés az első pillanattól igyekszik rendszerben, több turisztikai ág és ágazat mixében gondolkozni, és megfelelő hatékonysággal kiaknázni a célterület adottságait, végig figyelembe véve az eltartóképességet és a lakosság érdekeit. Lassan egy éve dolgozunk azon, hogy Cibakházán így, szervezetten és tervezetten fejlesszük a turizmust.

Ennek fontos tényezője az a szakmai háttér, amire mindez felépülhet, és amely hosszabb távon ellenőrzi, mederben tartja a fejlesztések folyamatait. Ehhez kell egy turisztikai szervezet, amely a turizmus egészével foglalkozik, tervez és szervez, ellenőriz, szakmai segítséget nyújt, megteremti és kivitelezi a települési marketing alapjait. Egyszerűbben megfogalmazva olyan szervezetre van szükség, ami minden turisztikai kérdéssel foglalkozik, beleértve a szolgáltatók érdekvédelmét is.

Ezt a feladatot jelenleg az Önkormányzat látja el, de könnyű belátni, hogy a fejlődés során a szükséges munka mennyisége túl fog nőni azon a mértéken, amit az Önkormányzat a saját feladatai mellett meg tud oldani. Önálló turisztikai szervezetre lesz szükség, amelyet a szolgáltatók hoznak létre és tartanak fenn, és amelyben az Önkormányzat csak tagként, nem pedig irányítóként vagy szervezőként szerepel.

A turisztikai szolgáltatók részvételével és közreműködésével meg kell alakulnia a Cibakházai Szolgáltatói Szövetségnek, amely segítséget nyújt majd a szolgáltatók képzésében, segít a „turizmus-barát” szemlélet kialakításában, megteremti a településre jellemző egyedi marketinget, szorgalmazza az érintett szolgáltatók együttműködést. Mindezek érdekében saját honlapot működtet, kiadványokkal népszerűsíti Cibakházát és a település turisztikai kínálatát.

Az a célunk, hogy ez szervezet minél előbb kialakuljon, és mindazt a feladatot átvegye, amit jelenleg az Önkormányzat végez a település turizmusának érdekében. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Cikkek hasonló témában:

2023.március 31.
Egészségnap az óvodában
A védőnők egészségnapot tartottak az óvodában.
2023.március 30.
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
A tojásfa elkészítéséhez várnak segítséget a könyvtár dolgozói
2023.március 29.
Értesítés óvodai beiratkozásról
Szeretettel várjuk a leendő óvodás gyermekeket és szüleiket a beiratkozási napjainkra a Cibakházi Napsugár Óvodába!
2023.március 29.
Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről
Tájékoztató a 2023-as tavaszi szünet alatt igénybevehető gyermekétkeztetés feltételeiről.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!