Üdvözöljük!

Ma 2023. szeptember 30. szombat Jeromos névnap van.
Turizmus
Mi a célunk? V.

A jól működő turizmushoz szükséges háttér bemutatásával folytatjuk sorozatunkat. Ebben a részben röviden összefoglaljuk, hogy milyen háttérre lesz szükség ahhoz, hogy fenntarthatóan működjön a turizmus Cibakházán.

Intézményrendszer

A turizmus megfelelő működéséhez olyan szervezeti háttérre van szükség, amely egyik oldalról kiszolgálja, a másik oldalról működteti, mozgásban tartja a turizmust, de ugyanakkor nem hagyja a spontán túlterhelés kialakulását.

Turizmus természetesen kialakulhat spontán módon is, amikor az adott területre érkező vendégek igényei határozzák meg a fejlődési (és nem fejlesztési!!!) irányokat. Ennek a spontán fejlődésnek a legnagyobb problémája, hogy nem a kínálat, hanem a kereslet határozza meg a fejlődés irányát és sebességét, valamint egyértelmű következménye a turizmus egyetlen ágának, ágazatának a fejlődése, amely sok esetben a túlterhelésig (és összeomlásig) tart. Az ilyen turizmusnak alig van jellege, nem egyenletesen használja a célterület lehetőségeit, valamint a jövedelemtermelő képessége csak szűk körben értelmezhető. A célterület lakosságának a nagyobbik része csak a káros hatásokat érzékeli.

Ezzel szemben a szervezett és tervezett turizmusfejlesztés az első pillanattól igyekszik rendszerben, több turisztikai ág és ágazat mixében gondolkozni, és megfelelő hatékonysággal kiaknázni a célterület adottságait, végig figyelembe véve az eltartóképességet és a lakosság érdekeit. Lassan egy éve dolgozunk azon, hogy Cibakházán így, szervezetten és tervezetten fejlesszük a turizmust.

Ennek fontos tényezője az a szakmai háttér, amire mindez felépülhet, és amely hosszabb távon ellenőrzi, mederben tartja a fejlesztések folyamatait. Ehhez kell egy turisztikai szervezet, amely a turizmus egészével foglalkozik, tervez és szervez, ellenőriz, szakmai segítséget nyújt, megteremti és kivitelezi a települési marketing alapjait. Egyszerűbben megfogalmazva olyan szervezetre van szükség, ami minden turisztikai kérdéssel foglalkozik, beleértve a szolgáltatók érdekvédelmét is.

Ezt a feladatot jelenleg az Önkormányzat látja el, de könnyű belátni, hogy a fejlődés során a szükséges munka mennyisége túl fog nőni azon a mértéken, amit az Önkormányzat a saját feladatai mellett meg tud oldani. Önálló turisztikai szervezetre lesz szükség, amelyet a szolgáltatók hoznak létre és tartanak fenn, és amelyben az Önkormányzat csak tagként, nem pedig irányítóként vagy szervezőként szerepel.

A turisztikai szolgáltatók részvételével és közreműködésével meg kell alakulnia a Cibakházai Szolgáltatói Szövetségnek, amely segítséget nyújt majd a szolgáltatók képzésében, segít a „turizmus-barát” szemlélet kialakításában, megteremti a településre jellemző egyedi marketinget, szorgalmazza az érintett szolgáltatók együttműködést. Mindezek érdekében saját honlapot működtet, kiadványokkal népszerűsíti Cibakházát és a település turisztikai kínálatát.

Az a célunk, hogy ez szervezet minél előbb kialakuljon, és mindazt a feladatot átvegye, amit jelenleg az Önkormányzat végez a település turizmusának érdekében. 

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Galéria

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közlemény
TÁJÉKOZTATÓ SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZIFA TÁMOGATÁSRÓL
Települési hírek
1.Vármegyenapon vettünk részt
Pályázatok
Szolgálatban a második körzet tanyagondnoki busza is
Települési hírek
Bringás Reggeli az Európai Mobilitási Héten
Települési hírek
Megkapta az építési engedélyt az új víztorony
Települési hírek
Átadásra kerültek az új tanyagondnoki kisbuszok
Települési hírek
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Kormányablak busz ügyfélfogadás - 2023. szeptember 21. (csütörtök)
Települési hírek
Tájékoztatás vízellátás szüneteléséről
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2023.10.13.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség