Üdvözöljük!

Ma 2024. April 12. Friday Gyula névnap van.
Turizmus
Mi a célunk? VI.

A jól működő települési turizmus – kevés kivételtől eltekintve – nem épülhet egyetlen turisztikai formára, feltétlenül szükség van olyan kiegészítő kínálatra, amely színesíti a kínálatot. Ebben a részben röviden összefoglaljuk, hogy milyen kiegészítő kínálatot szeretnénk látni Cibakházán, amely megfelel a település hagyományainak, lehetőségeinek és többrétűvé teszi a turizmust.

A kiegészítő kínálat elemei

Cibakháza turizmusának alapját a természeti környezetre (a holtágra) alapozott horgászturisztikai és ökoturisztikai kínálat jelenti, azonban ez önmagában aligha teremt lehetőséget a település turizmusának a felfuttatására, hiszen aránylag szűk célközönséggel rendelkezik. A fejlett (és fenntartható) turizmus két pillére a tartózkodási idő és a költési hajlandóság. A tartózkodási időt aligha kell magyarázni, ez az az idő, amit a turista a településen tölt. Mivel a horgászturizmus esetében ez általában hosszabb az átlagosnál, ezzel aligha lesz gond. A költési hajlandóság egyik feltétele, hogy legyen mit költeni – ez az idelátogatók egyes célcsoportjaitól függ –, ezt jelenleg még nem tudjuk elemezni. A másik feltétel, hogy legyen mire költeni, vagyis legyenek kiegészítő turisztikai szolgáltatások. Ezek kiépítése, kialakítása rendkívül fontos, mert egy komplex települési kínálat nem fog működni ezek nélkül. Mindez nagyon egyszerűen megfogalmazva annyit jelent, hogy az általuk választott fő célon kívül is további programokat, látnivalókat kell biztosítani a településre érkező turistáknak.

Magától értetődően (a hagyományokat és a meglévő kínálatot tekintve) a kiegészítő lehetőségek közül kiemelkedik a borra és gyümölcsre alapozott gasztroturizmus. A szőlőtermelés hagyományai, a meglévő régi présházak, a tavaly öreg présházat rekonstruáló, és hozzá borteraszt építő Barcza Kézműves Borászat remek alapot adnak arra, hogy az idelátogatóknak borkóstolásokat lehessen tartani, és bemutatni a szőlő termelésének helyi hagyományait, megismertetni a különböző szőlőfajtákat. Ehhez persze további pincék (és borteraszok) kellenek, hiszen egyetlen pince csak rövidtávon lehet vonzó turisztikai célpont.

A kerékpáros turizmus szintén fontos kiegészítő elem lehet, az ország számos településén egyre növekszik a jelentősége. Ezzel kapcsolatosan meg kell találnunk (és hirdetésekkel el kell érnünk) azt a célcsoportot, amely kiépített kerékpárutak nélkül, a földutakon is hajlandó kerékpározni. Ez a célcsoport egyelőre többnyire az erdőkben terepkerékpározik, de szeretnénk, ha Cibakházán is megjelennének, illetve fontos lenne, hogy az egyéb célból idelátogatók bérelhető kerékpárokkal kipróbálhassák ezt a sportot is.

Nagyon fontos kiegészítő elem még a lovaglás, amely szintén meglévő lehetőség. Erre lovaskocsis-hintós kirándulásokat is rá lehetne építeni. Ebben az esetben viszont nagyon fontos kérdés, hogy ne alakuljon ki túlkínálat a településen, mert (a borral ellentétben) több szolgáltató nem erősíti, hanem gyengíti egymást.

Fontos, de alapvetően szezonális elem az ifjúsági tábor, amelyet elsősorban tematikusan, a holtágra és a természeti környezet bemutatására lehet alapozni.

Szintén jelentős kiegészítő lehet a fesztivál, vagy egyéb alkalmi rendezvény. Ezekkel azonban nagyon kell vigyázni, hiszen a környezetet is aránytalanul terhelik, és a lakosság turizmussal szembeni ellenérzéseit is növelhetik.

Összességében az a célunk, hogy segítsük és katalizáljuk a kiegészítő kínálati elemek kialakítását, mert csak így tud olyan komplex turisztikai kínálat létrejönni, amely keresett célponttá teheti Cibakházát. Mindezt azonban úgy szeretnénk megvalósítani, hogy a turizmus káros hatásaitól, a turisztikai túlterheléstől eleve megpróbáljuk megóvni a települést.

Természetesen a kérdéseiket továbbra is várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírekKözérdekű
Zöldhulladék szállítás
Települési hírekháziorvos
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Folytatódnak az ivóvízminőségjavító program munkálatai
Pályázatok
Hamarosan új utcák kapnak szilárd útburkolatot Cibakházán
Települési hírek
K&H Bank kitelepült ügyfélfogadás
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. április 8.
Települési hírekKözérdekű
Részvételi Költségvetés 2024
Egyéb kategória
Húsvéti díszben pompázik Cibakháza
Települési hírek
50 Zsák szemét
Közérdekű
A Magyar Honvédség várja táborába a jelentkezőket

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség