Mi lakik a holtágban?
Egyelőre nem tudjuk, hogy a Tisza-tóban nagy mennyiségben megjelent óriás mohaállat eljutott-e már a Cibaki Holt-Tiszába.

Közismert tény, hogy holtágunkba érkező víz a Tisza-tóból származik, és a Nagykunsági csatorna vízrendszerén keresztül jut el hozzánk. A víz pedig az alsóbbrendű élőlények szaporító képleteit nagyobb távolságokra is magával tudja vinni, így segítve azok terjedését.

Az óriás mohaállat aprócska élőlény, de több száz – több ezer egyed hozza létre azokat az akár focilabdányi telepeket, amelyek észrevehetően jelen vannak egyre több magyarországi vízterületen. Jövevényfaj – azaz nem őshonos – egyelőre nem tűnik veszélyesnek, de látni kell, hogy a jövevényfajok elszaporodása az adott víz táplálékbázisát fogyasztva hatással lehet más, őshonos fajokra. Így azért nem lehet azt mondani, hogy ártalmatlan, csak azért, mert még nem ismertek a megtelepedésének a következményei.

Szeretnénk megtudni, hogy a Cibakházi Holt-Tiszában megjelent-e már, és ehhez a horgászok segítségét kérjük. Aki horgászat közben találkozik az óriás mohaállat telepével, kérjük, jelezze felénk, hol látta az élőlényt, és lehetőleg fényképet is küldjön!

Mail:   horgaszturizmus@cibakhaza.hu

cho@cibakhaza.hu

Segítségüket előre is köszönjük.

(Fényképeink a Tisza-tavon készültek.)

Füstös Gábor
Galéria
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.