Fotó: Füstös Gábor
2022. július 11.

Mi lakik a holtágban?

Egyelőre nem tudjuk, hogy a Tisza-tóban nagy mennyiségben megjelent óriás mohaállat eljutott-e már a Cibaki Holt-Tiszába.

Közismert tény, hogy holtágunkba érkező víz a Tisza-tóból származik, és a Nagykunsági csatorna vízrendszerén keresztül jut el hozzánk. A víz pedig az alsóbbrendű élőlények szaporító képleteit nagyobb távolságokra is magával tudja vinni, így segítve azok terjedését.

Az óriás mohaállat aprócska élőlény, de több száz – több ezer egyed hozza létre azokat az akár focilabdányi telepeket, amelyek észrevehetően jelen vannak egyre több magyarországi vízterületen. Jövevényfaj – azaz nem őshonos – egyelőre nem tűnik veszélyesnek, de látni kell, hogy a jövevényfajok elszaporodása az adott víz táplálékbázisát fogyasztva hatással lehet más, őshonos fajokra. Így azért nem lehet azt mondani, hogy ártalmatlan, csak azért, mert még nem ismertek a megtelepedésének a következményei.

Szeretnénk megtudni, hogy a Cibakházi Holt-Tiszában megjelent-e már, és ehhez a horgászok segítségét kérjük. Aki horgászat közben találkozik az óriás mohaállat telepével, kérjük, jelezze felénk, hol látta az élőlényt, és lehetőleg fényképet is küldjön!

Mail:   horgaszturizmus@cibakhaza.hu

cho@cibakhaza.hu

Segítségüket előre is köszönjük.

(Fényképeink a Tisza-tavon készültek.)

Galéria:

Cikkek hasonló témában:

2023.március 14.
Tájékoztató lakossági kutak vízjogi engedélyezési eljárásáról
Tájékoztató lakossági kutak vízjogi engedélyezési eljárásáról
2023.március 10.
Tájékoztatás háziorvosi rendelés szüneteléséről
Háziorvosainknál rendelési szünet lesz.
2023.március 8.
Boldog Nőnapot kívánunk!
Nőnapi köszöntő
2023.március 1.
Vízkorlátozás
Műszaki okok miatt vízkorlátozás várható

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!