Mi legyen a vízparti szemeteléssel?

Visszatérő probléma a holtág partján, hogy néhányan hátrahagyják a szemetüket. Van, aki szétszórva, és van, aki műanyag zsákban összegyűjtve. Igazság szerint másnap reggelre ez utóbbit is szétszórják az ennivaló után kutató állatok. Vagyis a végeredmény szemetesen hátrahagyott horgászhely, ahol a következő horgász nem tud nyugodtan leülni horgászni, hiszen szemetes horgászhelyen tilos megkezdeni a horgászatot. Vagyis vagy azzal kezdi, hogy összeszedi más szemetét, vagy kockáztatja, hogy a szemetes horgászhely miatt – mivel megsértette a horgászrendet – bevonják a területi engedélyét. Mindezen kívül a holtág természeti érték, és nem is tesz jót neki a szemét, és nem is néz mi jól…

Valamit tehát tenni kell ezzel a kérdéssel, mert az nem megoldás, hogy néha, kampányszerűen a horgászegyesület (vagy az önkormányzat) összeszedi a szemetet. Folyamatosan működő, minden szempontból megnyugtató megoldás kell.

Azt le se merem írni, hogy nem kéne szemetelni, hiszen nem csak a Cibakházi Holt-Tiszán, hanem az ország összes vízpartján és kirándulóhelyén ott éktelenkedik a hátrahagyott szemét.

Ha elemezzük a megoldási lehetőségeket, igazából két megoldás adódik. Az egyik a központi szemétgyűjtés (kihelyezett szemetesek vagy konténer), a másik az egyéni gyűjtés és elszállítás.

A központi szemétgyűjtés kifejezetten kényelmes a horgász számára, de ugyanakkor ki kell emelni, hogy nem jelent garanciát, mert sajnos azokon a helyeken is van szétszórt szemét, ahol ki lettek helyezve a szemetesek és/vagy a konténer. További probléma a konténeres rendszerrel, hogy mindig akad, aki a konténerbe nekiáll kihordani az otthoni kommunális szemetét is, és ezzel gyorsabb telítődést és gyakoribb ürítést generál. Mindemellett a központi szemétgyűjtésnek a legfontosabb jellemzője, hogy valakinek ki kell fizetni a szemetesek, konténerek kihelyezését, karbantartását, rendszeres ürítését. Óvatos becslés alapján a Cibakházi Holt-Tisza esetében mindez akár évi többszázezer forintra is rúghat.

Pofonegyszerű megoldás lenne, ha nem központilag próbálnánk foglalkozni a szeméttel, hanem mindenki összegyűjtené, és hazavinné! Amikor hozta, akkor is elbírta, szemeteszsákja van, hiszen a horgászrend előírja, simán haza tudja vinni és otthon ki tudja dobni.

Ez a megoldás egyrészt – ha mindenki részt vesz benne – tisztább vízpartot eredményez, másrészt a központi szemétgyűjtés anyagi hátteréből több hal telepíthető a holtágba.

Azt gondoljuk, hogy ezt a döntést Önökre, Rátok bízzuk!

Döntsetek, szavazzatok, mi legyen!

Mit választotok?

A sok pénzbe kerülő központi szemétgyűjtést, vagy a saját szemeteszsákban hazavitt szemetet és ezzel a több telepítést?

Ez a két választás adódik, mert a „kényelmes” szemétdombot, a szemetelést, nem lehet választani. A holtág és a természet miatt sem, és azért sem, mert előbb-utóbb területi engedélyek lesznek bevonva a hátrahagyott szemét vagy a szemetes horgászhelyen történő horgászat miatt.

A véleményeket, szavazatokat Facebookon a “Horgászturizmus Cibakháza” oldalunkon kommentben, vagy e-mailben várjuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.