2021. december 27.

Pályázati terveink

Cibakháza turizmusfejlesztési törekvései.

Kedvező és reményt keltő hírek érkeztek a TOP Plusz (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) program keretében a turisztikával kapcsolatos pályázati lehetőségekről. A horgászturizmus és az ökoturizmus helyi fejlesztési elképzelései a jelek szerint összhangban lesznek a jövő év elején várható kiírásokkal, így várhatóan pályázati pénzből tudja az önkormányzat megvalósítani a holtág turizmusának fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit.

Bár már sokszor leírtuk, tekintsük át újra, milyen konkrét terveink vannak a holtággal kapcsolatosan. A holtág egy rendkívül értékes természeti terület, amelynek bemutatása és szelíd (ökológiai alapokon nyugvó), a természeti értékeket megőrző hasznosítása kiemelt része Cibakháza turizmusfejlesztési törekvéseinek. A holtág turisztikai célú fejlesztését két kiemelt turisztikai forma esetében szeretnénk megvalósítani, ezek a horgászturizmus és az ökoturizmus.

A horgászturisztikai és részben az ökoturisztikai fejlesztések alapja, hogy legyen egy olyan partszakasz, ahol rendezett módon lehet tárolni (kikötni) a csónakokat, és ahol az ideérkező horgászvendégek vagy vízre tudják tenni a saját csónakjaikat, vagy bérelni tudnak csónakot. Ezt a fejlesztést a Gödör közelében (hogy a két attrakció erősítse egymást) fogjuk megvalósítani, annál is inkább, mert a település a központi beruházásból épülő, Martfű-Tiszaföldvár-Cibakháza kerékpárutat a belterületen el szeretné vezetni egészen a Gödörig (várhatóan erre is tudunk nyerni pályázati forrást), így a Sárszögi híd és a Gödör egy komplex turisztikai csomóponttá válhat, ahonnan vízi és parti (gyalogos) tanösvények is indulhatnának.

A vízi tanösvény kiindulópontja a csónakkikötő lenne, ahonnan bérelhető csónakkal, kenuval be lehetne járni a holtág település alatt elterülő középső szakaszát a Sárközi hídtól a Dorai hídig. A vízi tanösvény kiegészítéseként partraszállási lehetőségeket is szeretnénk kiépíteni, pihenőhelyekkel, esőbeállókkal, kilátókkal, ilyen pontot biztosan tervezünk a versenypálya környékére.

A parti (gyalogos) tanösvény szintén a Gödörtől indulna, és a Pipagyújtó irányába haladna, egészen az ívató tavakig, ahol a „Matula Kunyhó” felújítása mellett pihenőhely és kilátó kerülne kialakításra. A tanösvénynek a fő tematikája a holtág élővilágának a bemutatása lenne, ezt tájékoztató és ismereterjesztő táblákkal, madármegfigyelő leskunyhókkal szeretnénk megvalósítani. A gyalogos tanösvény kialakítása során mindenképpen igyekszünk figyelembe venni, hogy a későbbiekben (igény esetén) ez az útvonal akár terepkerékpárokkal is bejárható legyen.

A turisztikai pályázati lehetőségeken kívül érdemes még megemlíteni, hogy várhatóan, szintén a jövő év elején további pályázati lehetőségeink is lesznek, ezek közül kiemelkednek a belterületi utak felújítására, építésére vonatkozó, valamint az energetikai korszerűsítéseket magában foglaló, szintén a TOP keretében kiírásra kerülő pályázatok.

Az eddigi pályázatok után tehát újabbakban reménykedhetünk, amelyek várhatóan látványos fejlődést fognak eredményezni, illetve ha a kisvállalkozói turisztikai pályázatok is kiírásra kerülnek és ezekből is sikerül néhány fejlesztést végrehajtani, akkor végre elkezdődhet a turizmus gyakorlati kialakítása-kialakulása településünkön.

Cikkek hasonló témában:

2023.február 9.
JÉGRE LÉPNI TILOS!
Életveszélyesen vékony a jég a Holt-Tiszán.
2022.december 20.
Újabb szép eredmény a cibakházi pályázatoknál
Helyi és térségi turizmusfejlesztés c. felhívásra benyújtott komplex, aktív turisztikai fejlesztések a Cibakházi Holt-Tiszán című pályázatunkat a Magyar Államkincstár JNSZ Megyei igazgatóság vezetője 399 919 735 forint összegű támogatásban részesítette.
2022.december 20.
Turisztikai fejlesztések
Cibakháza Nagyközségi  Önkormányzat a Helyi és térségi turizmusfejlesztés c. felhívásra benyújtott, Komplex, aktív turisztikai fejlesztések a Cibakházi Holt-Tiszán című pályázatát a Magyar Államkincstár JNSZ Megyei igazgatóság vezetője 399 919 735 forint összegű támogatásban részesítette.
2022.december 15.
Sikeres pályázat
A „Belterületi közutak fejlesztése” című pályázatot sikeresen megnyertük.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!