Pályázati terveink
Cibakháza turizmusfejlesztési törekvései.

Kedvező és reményt keltő hírek érkeztek a TOP Plusz (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) program keretében a turisztikával kapcsolatos pályázati lehetőségekről. A horgászturizmus és az ökoturizmus helyi fejlesztési elképzelései a jelek szerint összhangban lesznek a jövő év elején várható kiírásokkal, így várhatóan pályázati pénzből tudja az önkormányzat megvalósítani a holtág turizmusának fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit.

Bár már sokszor leírtuk, tekintsük át újra, milyen konkrét terveink vannak a holtággal kapcsolatosan. A holtág egy rendkívül értékes természeti terület, amelynek bemutatása és szelíd (ökológiai alapokon nyugvó), a természeti értékeket megőrző hasznosítása kiemelt része Cibakháza turizmusfejlesztési törekvéseinek. A holtág turisztikai célú fejlesztését két kiemelt turisztikai forma esetében szeretnénk megvalósítani, ezek a horgászturizmus és az ökoturizmus.

A horgászturisztikai és részben az ökoturisztikai fejlesztések alapja, hogy legyen egy olyan partszakasz, ahol rendezett módon lehet tárolni (kikötni) a csónakokat, és ahol az ideérkező horgászvendégek vagy vízre tudják tenni a saját csónakjaikat, vagy bérelni tudnak csónakot. Ezt a fejlesztést a Gödör közelében (hogy a két attrakció erősítse egymást) fogjuk megvalósítani, annál is inkább, mert a település a központi beruházásból épülő, Martfű-Tiszaföldvár-Cibakháza kerékpárutat a belterületen el szeretné vezetni egészen a Gödörig (várhatóan erre is tudunk nyerni pályázati forrást), így a Sárszögi híd és a Gödör egy komplex turisztikai csomóponttá válhat, ahonnan vízi és parti (gyalogos) tanösvények is indulhatnának.

A vízi tanösvény kiindulópontja a csónakkikötő lenne, ahonnan bérelhető csónakkal, kenuval be lehetne járni a holtág település alatt elterülő középső szakaszát a Sárközi hídtól a Dorai hídig. A vízi tanösvény kiegészítéseként partraszállási lehetőségeket is szeretnénk kiépíteni, pihenőhelyekkel, esőbeállókkal, kilátókkal, ilyen pontot biztosan tervezünk a versenypálya környékére.

A parti (gyalogos) tanösvény szintén a Gödörtől indulna, és a Pipagyújtó irányába haladna, egészen az ívató tavakig, ahol a „Matula Kunyhó” felújítása mellett pihenőhely és kilátó kerülne kialakításra. A tanösvénynek a fő tematikája a holtág élővilágának a bemutatása lenne, ezt tájékoztató és ismereterjesztő táblákkal, madármegfigyelő leskunyhókkal szeretnénk megvalósítani. A gyalogos tanösvény kialakítása során mindenképpen igyekszünk figyelembe venni, hogy a későbbiekben (igény esetén) ez az útvonal akár terepkerékpárokkal is bejárható legyen.

A turisztikai pályázati lehetőségeken kívül érdemes még megemlíteni, hogy várhatóan, szintén a jövő év elején további pályázati lehetőségeink is lesznek, ezek közül kiemelkednek a belterületi utak felújítására, építésére vonatkozó, valamint az energetikai korszerűsítéseket magában foglaló, szintén a TOP keretében kiírásra kerülő pályázatok.

Az eddigi pályázatok után tehát újabbakban reménykedhetünk, amelyek várhatóan látványos fejlődést fognak eredményezni, illetve ha a kisvállalkozói turisztikai pályázatok is kiírásra kerülnek és ezekből is sikerül néhány fejlesztést végrehajtani, akkor végre elkezdődhet a turizmus gyakorlati kialakítása-kialakulása településünkön.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.