Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Turizmus
Pályázati terveink
Cibakháza turizmusfejlesztési törekvései.

Kedvező és reményt keltő hírek érkeztek a TOP Plusz (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) program keretében a turisztikával kapcsolatos pályázati lehetőségekről. A horgászturizmus és az ökoturizmus helyi fejlesztési elképzelései a jelek szerint összhangban lesznek a jövő év elején várható kiírásokkal, így várhatóan pályázati pénzből tudja az önkormányzat megvalósítani a holtág turizmusának fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit.

Bár már sokszor leírtuk, tekintsük át újra, milyen konkrét terveink vannak a holtággal kapcsolatosan. A holtág egy rendkívül értékes természeti terület, amelynek bemutatása és szelíd (ökológiai alapokon nyugvó), a természeti értékeket megőrző hasznosítása kiemelt része Cibakháza turizmusfejlesztési törekvéseinek. A holtág turisztikai célú fejlesztését két kiemelt turisztikai forma esetében szeretnénk megvalósítani, ezek a horgászturizmus és az ökoturizmus.

A horgászturisztikai és részben az ökoturisztikai fejlesztések alapja, hogy legyen egy olyan partszakasz, ahol rendezett módon lehet tárolni (kikötni) a csónakokat, és ahol az ideérkező horgászvendégek vagy vízre tudják tenni a saját csónakjaikat, vagy bérelni tudnak csónakot. Ezt a fejlesztést a Gödör közelében (hogy a két attrakció erősítse egymást) fogjuk megvalósítani, annál is inkább, mert a település a központi beruházásból épülő, Martfű-Tiszaföldvár-Cibakháza kerékpárutat a belterületen el szeretné vezetni egészen a Gödörig (várhatóan erre is tudunk nyerni pályázati forrást), így a Sárszögi híd és a Gödör egy komplex turisztikai csomóponttá válhat, ahonnan vízi és parti (gyalogos) tanösvények is indulhatnának.

A vízi tanösvény kiindulópontja a csónakkikötő lenne, ahonnan bérelhető csónakkal, kenuval be lehetne járni a holtág település alatt elterülő középső szakaszát a Sárközi hídtól a Dorai hídig. A vízi tanösvény kiegészítéseként partraszállási lehetőségeket is szeretnénk kiépíteni, pihenőhelyekkel, esőbeállókkal, kilátókkal, ilyen pontot biztosan tervezünk a versenypálya környékére.

A parti (gyalogos) tanösvény szintén a Gödörtől indulna, és a Pipagyújtó irányába haladna, egészen az ívató tavakig, ahol a „Matula Kunyhó” felújítása mellett pihenőhely és kilátó kerülne kialakításra. A tanösvénynek a fő tematikája a holtág élővilágának a bemutatása lenne, ezt tájékoztató és ismereterjesztő táblákkal, madármegfigyelő leskunyhókkal szeretnénk megvalósítani. A gyalogos tanösvény kialakítása során mindenképpen igyekszünk figyelembe venni, hogy a későbbiekben (igény esetén) ez az útvonal akár terepkerékpárokkal is bejárható legyen.

A turisztikai pályázati lehetőségeken kívül érdemes még megemlíteni, hogy várhatóan, szintén a jövő év elején további pályázati lehetőségeink is lesznek, ezek közül kiemelkednek a belterületi utak felújítására, építésére vonatkozó, valamint az energetikai korszerűsítéseket magában foglaló, szintén a TOP keretében kiírásra kerülő pályázatok.

Az eddigi pályázatok után tehát újabbakban reménykedhetünk, amelyek várhatóan látványos fejlődést fognak eredményezni, illetve ha a kisvállalkozói turisztikai pályázatok is kiírásra kerülnek és ezekből is sikerül néhány fejlesztést végrehajtani, akkor végre elkezdődhet a turizmus gyakorlati kialakítása-kialakulása településünkön.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Pályázatok
Tervezési szakaszban van a turisztikai beruházás Cibakházán
Pályázatok
Hamarosan új utcák kapnak szilárd útburkolatot Cibakházán
Települési hírek
A 2024. évi területi horgászengedélyek árairól
Települési hírek
Jégre lépni tilos!
Pályázatok
Turisztikai fejlesztések
Települési hírek
Folytatódik a bölcsőde építése
Közlemény
Pályázati felhívás Cibakházán működő civil szervezetek 2023. évi támogatására
Intézményi hírek
A DM – Nap gyermekei pályázatán idén is nevezett óvodánk
Közérdekű
JÉGRE LÉPNI TILOS!
Települési hírek
Újabb szép eredmény a cibakházi pályázatoknál

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség