Túllövés napja 2022 – július 28.
A Föld által egy évre biztosított erőforrások idén július 28-ig voltak elegendőek, ezután a jövőnket fogyasztjuk.

Alig több, mint fél év alatt elfogyasztottuk a bolygónk által az idei évre biztosított erőforrásokat, azaz közel kétszer többet fogyasztottunk, mint amennyit lehetne, szabadna.

Pazarlunk, pedig nem szabadna. Az erőforrások, és velük a lehetőségeink is végesek. Hiszen hiába lenne anyagi lehetőségünk megvenni azt, ami már nincs.

Igazából egyetlen járható út áll előttünk, és ez a takarékoskodás, a pazarlás teljes felszámolása, a környezetünk terhelésének jelentős csökkentése. Ez utóbbi is rámutat, hogy a pazarló életmódunk nem csak a különböző javak fogyasztásában mérhető, hanem könnyen észrevehető a kényelemmel kapcsolatosan megfogalmazódó igényeinkben is.

Mozgásszegény életmódot élünk, és ez a turisztikai szokásainkra is kihat. Gyakran igyekszünk olyan célpontot, célterületet választani, ami kocsival is megközelíthető, és próbálunk minél kevesebbet gyalogolni.

Minderre jó példa a szigetünk felé irányuló turizmus. Többen hiányolták a kiépített utat, az útjelző táblákat, sőt, alkalmi büfé ötlete is felmerült.

Szögezzük le, a sziget egy ideiglenes látnivaló, ami csak a Tisza alacsony vízállásánál bukkan elő, vagyis pazarlás lenne kiépíteni az utat, annál is inkább, mert akkor motorral, quaddal is megpróbálnának néhányan bejutni. A sziget romantikájához hozzátartozik a nomád környezet, a 600 méter séta. Az alacsony terhelésű ökoturizmus egyébként pont így néz ki, minimális ráfordítás, minimális kiépítés, a természeti terület minél kisebb megváltoztatása.

Ez utóbbival mondjuk az is együtt járna, hogy senki ne hagyjon szemetet a területen, mert annak összeszedése is plusz munka, amire nem lenne szükség, ha mindenki haza vinné a szemetét. Ezen a kis példán is jól látható, hogy kényelmi szempontok is vezethetnek a túlfogyasztáshoz, túlhasználathoz, globálisan nézve pedig talán könnyebben érthető, mi mindenről is beszélünk, amikor a túllövés napját emlegetjük.

Közösen és egyénileg is kell tennünk azért, hogy az ökológiai lábnyomunk ne növekedjen tovább, hogy bölcsen használjuk élőhelyünk erőforrásait, hogy környezetünk terhelését próbáljuk csökkenteni. Meg kell szüntetnünk a pazarlást, és fel kell adni valamennyit a kényelmünkből.

Mert emberként és emberiségként is csak így lesz jövőnk.

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.