Újévi gondolatok
A turisztikai fejlesztések jegyében.

Az újév első napjaiban érdemes kicsit elgondolkodni az előző éven, és valamilyen szinten megtervezni a most kezdődőt. Tudom, a tervezés kicsit erős, hiszen sok minden nem rajtunk múlik, de akkor is elengedhetetlen, hogy amit megtehetünk, amit elérhetünk, azért tegyünk is. Próbáljunk tervezni, mégpedig optimistán, kicsit figyelmen kívül hagyva a világjárvány kiszámíthatatlan hatásait és következményeit, csak a legszükségesebb szinten kalkulálva a gazdasági helyzettel.

Erre azért is szükség van (lenne), mert Cibakháza országos szinten túl kis pont ahhoz, hogy mástól várjunk megoldást a problémáinkra, hogy mástól várjunk ötleteket, javaslatokat a fejlődésre, fejlesztési irányokra. Magunknak kell kézbe venni a sorsunkat, magunknak kell rálépni az útra, és magunknak kell végigmenni rajta.

Vannak, akik szerint az út, amit a tavalyelőtt elkészült tanulmányok alapján kiválasztottunk, és amin tavaly elindultunk, túl göröngyös, nehezen járható, még talán olyan ellendrukker is akad, aki szerint járhatatlan, illetve a végcél, a holtágra és természeti környezetére alapozott fejlett turizmus értelmetlen, megvalósíthatatlan.

Tegyük fel, hogy igazuk van (nincs, de tegyük fel…). Szóval akkor merre van az előre? Mi legyen a fejlesztési cél?

Legyen Cibakházán valamilyen fejlett ipar? Ennek nagyon kicsi a lehetősége, mert alig vannak meg a feltételek komoly ipari létesítmény letelepítéséhez.

Fejlesszük tovább a mezőgazdaságot? A termőterületek végesek, a technológiák egyre kevesebb élőmunkát igényelnek. A mezőgazdaság önmagában nem fogja tudni megoldani, hogy a település fejlődjön, hogy mindenkinek nőjön a jövedelme, javuljon az életminősége, hogy a település megtartóereje növekedjen. A mezőgazdaságban (és a feldolgozásban) rejlő potenciál nagyjából kiaknázott, jelentősen nem lehet, vagy nem érdemes már fejleszteni.

Egyedül a turizmus maradt, mint lehetőség. Ehhez van háttér, van munkaerő, és ami a legfontosabb, van rá fizetőképes kereslet. A turizmust kell fejleszteni minden szinten, a vállalkozók beruházásaitól a központi (önkormányzati) fejlesztéseken át a magánszemélyek szobakiadásáig. Ebben van potenciál, ez ad lehetőséget sokaknak, hogy kiegészítő jövedelmet szerezzenek. Ettől lehet várni, hogy a település fejlődésének motorja legyen, hogy olyan perspektívát nyújtson, amit látva lelassul a népesség fogyása, és a fiatalok elvándorlás helyett megpróbálnak Cibakházán maradni és ott megélni.

Persze, még hosszú út vezet idáig, és biztosan rögös is lesz. De nem járhatatlan, főleg, ha össze tudunk fogni, önmagunkért, a településért, egy szebb jövőért.

Cibakháza valaha város volt, híddal rendelkező város. Az akkori területfejlesztési törekvések (folyószabályozás) miatt a település alatti Tisza szakasz holtággá vált, a híd elvesztette jelentőségét, Cibakháza pedig nem sokkal ezután a mezővárosi rangját.

Most ugyanez a terület, a település alatt húzódó Tisza holtág emelheti feljebb, fejlesztheti Cibakházát, ez lehet alapja a fejlesztéseknek. De ehhez összefogás kell, ehhez mindenki kell. Mindenki, akinek ötlete van, aki tud és akar tenni a turizmus és a település fejlődéséért. Mindenkire szükség van az álmok megvalósításához, vagy akár kiegészítéséhez.

Mert ez az év a turisztikai fejlesztések jegyében fog eltelni. Küzdjünk, dolgozzunk érte együtt!

Boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

Füstös Gábor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.