2021. szeptember 23.

Út a célig! II.

Sorozatunk második részében azt taglaljuk, hogy a turizmus egyik legfontosabb hátterének, a szálláshelyeknek a megteremtéséig mire van még szükség, kinek milyen szerepvállalása kell a szálláshelyek kialakulásához és működéséhez.

 A fejlett, jól működő települési turizmus egyik legfontosabb szolgáltatása a szálláshely, hiszen kevés olyan település vagy látványosság van Magyarországon, ahová úgy is elmennek az emberek, hogy nem tudnak megszállni. A szálláshelyek megteremtése azért is nagyon fontos, mert nagyjából helyben tartják a vendéget, lehetővé teszik számára, hogy kényelmesen több szolgáltatást is igénybe vegyen a településen, és a nyaralása alatt elkölthető pénzt elsősorban a településen költse el. Más szempontból a szálláshelyek statisztikailag is nagyon fontosak, általuk válik mérhetővé a vendéglétszám és a tartózkodási idő, amelyek a települések turizmusának a legfontosabb mérőszámai. Ismét más szempontból a szálláshely olyan alapszolgáltatás, amely mutatja a település turizmusának a színvonalát is. A többrétű, változatos attrakciókkal rendelkező településeken sok, változatos típusú és minőségű szálláshely található.

A jövedelmező települési turizmushoz szükséges, megfelelő számú szálláshelyet azonban az önkormányzat nem tudja létrehozni. Nem kizárt, hogy néhány férőhelyet az önkormányzat is kialakítson és működtessen, de ez még nem lesz elég a fejlett turizmushoz. Magánszemélyeknek, vállalkozóknak kell beruházni, és különböző típusú és minőségű szálláshelyeket létrehozni. Kockázatot kell vállalni a beruházással, mert csak így alakul majd ki az a kiegészítő jövedelem, ami a szálláshely szolgáltatásból megjelenhet a településen, a lakosság kezében.

A szálláshely szolgáltatás kialakítása nem jár elképzelhetetlenül magas költségekkel, sokan egy nem használt lakrészt választanak csak le az otthonukból, vagy a használaton kívüli melléképületet alakítják át, vagy a tulajdonukban lévő, de nem vagy alig használt ingatlant újítják fel. Megfelelő tőkeerővel persze újat is lehet építeni, de a néhány férőhelyes (2-5 ágy), egy család számára szükséges szálláshelyek többsége Magyarországon nem új építésű.

Igazából csak vállalkozó kedv és némi tőke kell ahhoz, hogy azok az emberek szállásszolgáltatóvá váljanak, akiknek van kihasználatlan lakrészük vagy teljes ingatlanuk.

Tagadhatatlan, hogy egy ilyen beruházás tartogat némi kockázatot, de azt is figyelembe kell venni, hogy az adott ingatlan értékét a felújítás, átalakítás növelni fogja, illetve a turizmus felfutása során mindazok, akik előbb hoztak létre szálláshelyeket, előnyben lesznek.

Célszerű és érdemes végiggondolni mindenkinek, hogy van-e lehetősége létrehozni szálláshelyet, és akar-e a turizmusból némi plusz jövedelemre szert tenni. Ráadásul mindenki a saját érdeklődésének megfelelően alakíthat ki szálláshelyet, célzottan a hasonló érdeklődéssel rendelkező vendégkörnek, például a horgászok az idelátogató horgászoknak.

Az önkormányzat igyekezni fog, hogy segítse a szálláshelyek kialakítását, a későbbiekben pedig a működését. Azt már előre is megígérhetjük, hogy a település szálláshelyeinek piacra jutását, megismerését mind a honlapunkkal, mind a település által tervezett turisztikai kiadványokkal segíteni fogjuk.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Cikkek hasonló témában:

2023.június 1.
Pályázat Óvoda vezetői feladatok ellátására
Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot ír ki a Cibakházi Napsugár Óvoda vezetői beosztás ellátására.
2023.május 26.
Értesítés földi szúnyoggyérítésről
Értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén 2023. május 31-én földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.
2023.május 19.
Szünetelni fog az ellátás az orvosi rendelőben
Értesítjük a lakosságot, hogy az Opus Titász karbantartási áramszünete miatt 2023.05.25-én az orvosi rendelőben az ellátás szünetel.
2023.május 16.
A DM – Nap gyermekei pályázatán idén is nevezett óvodánk
Kérjük idén is segítse óvodánkat egy szavazattal.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!