2021. október 4.

Út a célig! III.

Sorozatunk harmadik részében a fejlett horgászturizmus kialakításához szükséges tennivalókat vizsgáljuk, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A horgászturizmus kialakítása és működtetése tűnik a legegyszerűbb feladatnak, hiszen a holtág már jelenleg is ismert és kedvelt célpontja a környékbeli horgászoknak. Ez azonban egyszerre előny és hátrány, mert jelenleg a horgászturizmust még inkább a spontán fejlődés jellemzi, amely kialakít ugyan egy jövedelemtermelő rendszert, azonban ez a rendszer rendkívül széttagolt, így az előnyei alig érezhetőek, ugyanakkor a terhelésből és a vendéghorgászok jelenlétéből adódó hátrányos hatásokat sokan látják, tapasztalják. A vendéghorgászok jelenleg elsősorban alkalomszerűen a parti helyeken horgásznak, a csónakos horgászatnak, illetve a vezetett horgásztúráknak még nincsenek hagyományai, illetve nincs meg a megfelelő háttere.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a megfelelő háttér kialakítása. Horgászcsónakok vízre tételére alkalmas sólyapályákra, tárolásukhoz kialakított partszakaszokra, illetve horgászvezetői hálózatra van szükség a fejlett horgászturizmushoz.

Ezek összetett feladatok, amelyben szerepet kell vállalnia a horgászegyesületnek – jelenlegi halgazdálkodói feladatán túl úgy is, mint leendő szolgáltató, az egyik kikötő üzemeltetője. Szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak a holtág-használat szabályrendszerének a mielőbbi megalkotásával (stégek engedélyezése, horgászható partszakaszok rehabilitációja, kialakítása, csónakhasználat és kikötés szabályozása, betartható és betartatható házirend megalkotása, és persze mindezek rendszeres ellenőrzése) valamint a csónakkikötők és sólyapályák kialakításában is jelentős szerepet kell vállalnia, főleg ha ezek területfejlesztési pályázatok útján valósulhatnak meg. És feltétlenül szerepet kell vállalniuk maguknak a horgászoknak, egyrészt, mint vállalkozóknak, akik szolgáltatóvá (horgászvezetővé) képzik magukat, másrészt, mint magánembereknek, akik megértik, tűrik és segítik az ideérkező horgászokat, nem pedig ellenséget látnak bennük!

Megszokott ellenérv, hogy sokan félnek a vendéghorgásztól, féltik tőle a lehetséges zsákmányt, a helyeket, a nyugalmat. Ezt kell legyőzni, feloldani!

Le kell szögezni, hogy az idelátogató vendéghorgászok nagy része – helyismeret és idő hiányában – eleinte messze le fog maradni eredményességben a helyi menőktől. Viszont az itt elköltött pénzével – leginkább a jegy megváltásával – növeli a telepítésre előirányzott összeget, azaz hosszabb távon a vendéghorgász emelheti a halgazdálkodás mértékét, a telepített hal mennyiségét, mégpedig többel, mint amennyi halat kifog. Vagyis a jól szervezett horgászturizmusnak a vízterületre is van pozitív hatása.

Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy többen is horgászvezetővé képezzék magukat, mert ez nekik is legális bevételt jelent, és a vendéget is előnyösebb helyzetbe hozza. Ahogy az elmúlt időszakból látszik, ez keveseknek csábító, pedig kiemelten fontos kérdés. Talán néhány helyi horgásznak ez lenne most a legfontosabb feladata.

Mert nélkülük sokkal nehezebben fog menni…

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Cikkek hasonló témában:

2023.március 31.
Egészségnap az óvodában
A védőnők egészségnapot tartottak az óvodában.
2023.március 30.
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
A tojásfa elkészítéséhez várnak segítséget a könyvtár dolgozói
2023.március 29.
Értesítés óvodai beiratkozásról
Szeretettel várjuk a leendő óvodás gyermekeket és szüleiket a beiratkozási napjainkra a Cibakházi Napsugár Óvodába!
2023.március 29.
Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről
Tájékoztató a 2023-as tavaszi szünet alatt igénybevehető gyermekétkeztetés feltételeiről.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!