Üdvözöljük!

Ma 2024. June 15. Saturday Jolán, Vid névnap van.
Turizmus
Út a célig! III.

Sorozatunk harmadik részében a fejlett horgászturizmus kialakításához szükséges tennivalókat vizsgáljuk, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A horgászturizmus kialakítása és működtetése tűnik a legegyszerűbb feladatnak, hiszen a holtág már jelenleg is ismert és kedvelt célpontja a környékbeli horgászoknak. Ez azonban egyszerre előny és hátrány, mert jelenleg a horgászturizmust még inkább a spontán fejlődés jellemzi, amely kialakít ugyan egy jövedelemtermelő rendszert, azonban ez a rendszer rendkívül széttagolt, így az előnyei alig érezhetőek, ugyanakkor a terhelésből és a vendéghorgászok jelenlétéből adódó hátrányos hatásokat sokan látják, tapasztalják. A vendéghorgászok jelenleg elsősorban alkalomszerűen a parti helyeken horgásznak, a csónakos horgászatnak, illetve a vezetett horgásztúráknak még nincsenek hagyományai, illetve nincs meg a megfelelő háttere.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a megfelelő háttér kialakítása. Horgászcsónakok vízre tételére alkalmas sólyapályákra, tárolásukhoz kialakított partszakaszokra, illetve horgászvezetői hálózatra van szükség a fejlett horgászturizmushoz.

Ezek összetett feladatok, amelyben szerepet kell vállalnia a horgászegyesületnek – jelenlegi halgazdálkodói feladatán túl úgy is, mint leendő szolgáltató, az egyik kikötő üzemeltetője. Szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak a holtág-használat szabályrendszerének a mielőbbi megalkotásával (stégek engedélyezése, horgászható partszakaszok rehabilitációja, kialakítása, csónakhasználat és kikötés szabályozása, betartható és betartatható házirend megalkotása, és persze mindezek rendszeres ellenőrzése) valamint a csónakkikötők és sólyapályák kialakításában is jelentős szerepet kell vállalnia, főleg ha ezek területfejlesztési pályázatok útján valósulhatnak meg. És feltétlenül szerepet kell vállalniuk maguknak a horgászoknak, egyrészt, mint vállalkozóknak, akik szolgáltatóvá (horgászvezetővé) képzik magukat, másrészt, mint magánembereknek, akik megértik, tűrik és segítik az ideérkező horgászokat, nem pedig ellenséget látnak bennük!

Megszokott ellenérv, hogy sokan félnek a vendéghorgásztól, féltik tőle a lehetséges zsákmányt, a helyeket, a nyugalmat. Ezt kell legyőzni, feloldani!

Le kell szögezni, hogy az idelátogató vendéghorgászok nagy része – helyismeret és idő hiányában – eleinte messze le fog maradni eredményességben a helyi menőktől. Viszont az itt elköltött pénzével – leginkább a jegy megváltásával – növeli a telepítésre előirányzott összeget, azaz hosszabb távon a vendéghorgász emelheti a halgazdálkodás mértékét, a telepített hal mennyiségét, mégpedig többel, mint amennyi halat kifog. Vagyis a jól szervezett horgászturizmusnak a vízterületre is van pozitív hatása.

Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy többen is horgászvezetővé képezzék magukat, mert ez nekik is legális bevételt jelent, és a vendéget is előnyösebb helyzetbe hozza. Ahogy az elmúlt időszakból látszik, ez keveseknek csábító, pedig kiemelten fontos kérdés. Talán néhány helyi horgásznak ez lenne most a legfontosabb feladata.

Mert nélkülük sokkal nehezebben fog menni…

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 14.
Egyéb kategória
Meggy Eladó!
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 12.
Települési hírek
Folytatódik a fogyasztók új gerincvezetékre kötése
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2024.07.17
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 5.
Települési hírek
Kátyúzás meleg aszfalttal
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 4
Települési hírek
Folytatódik a fogyasztók új gerincvezetékre kötése
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. JÚNIUS 3.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség