Üdvözöljük!

Ma 2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende névnap van.
Turizmus
Út a célig! III.

Sorozatunk harmadik részében a fejlett horgászturizmus kialakításához szükséges tennivalókat vizsgáljuk, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A horgászturizmus kialakítása és működtetése tűnik a legegyszerűbb feladatnak, hiszen a holtág már jelenleg is ismert és kedvelt célpontja a környékbeli horgászoknak. Ez azonban egyszerre előny és hátrány, mert jelenleg a horgászturizmust még inkább a spontán fejlődés jellemzi, amely kialakít ugyan egy jövedelemtermelő rendszert, azonban ez a rendszer rendkívül széttagolt, így az előnyei alig érezhetőek, ugyanakkor a terhelésből és a vendéghorgászok jelenlétéből adódó hátrányos hatásokat sokan látják, tapasztalják. A vendéghorgászok jelenleg elsősorban alkalomszerűen a parti helyeken horgásznak, a csónakos horgászatnak, illetve a vezetett horgásztúráknak még nincsenek hagyományai, illetve nincs meg a megfelelő háttere.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a megfelelő háttér kialakítása. Horgászcsónakok vízre tételére alkalmas sólyapályákra, tárolásukhoz kialakított partszakaszokra, illetve horgászvezetői hálózatra van szükség a fejlett horgászturizmushoz.

Ezek összetett feladatok, amelyben szerepet kell vállalnia a horgászegyesületnek – jelenlegi halgazdálkodói feladatán túl úgy is, mint leendő szolgáltató, az egyik kikötő üzemeltetője. Szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak a holtág-használat szabályrendszerének a mielőbbi megalkotásával (stégek engedélyezése, horgászható partszakaszok rehabilitációja, kialakítása, csónakhasználat és kikötés szabályozása, betartható és betartatható házirend megalkotása, és persze mindezek rendszeres ellenőrzése) valamint a csónakkikötők és sólyapályák kialakításában is jelentős szerepet kell vállalnia, főleg ha ezek területfejlesztési pályázatok útján valósulhatnak meg. És feltétlenül szerepet kell vállalniuk maguknak a horgászoknak, egyrészt, mint vállalkozóknak, akik szolgáltatóvá (horgászvezetővé) képzik magukat, másrészt, mint magánembereknek, akik megértik, tűrik és segítik az ideérkező horgászokat, nem pedig ellenséget látnak bennük!

Megszokott ellenérv, hogy sokan félnek a vendéghorgásztól, féltik tőle a lehetséges zsákmányt, a helyeket, a nyugalmat. Ezt kell legyőzni, feloldani!

Le kell szögezni, hogy az idelátogató vendéghorgászok nagy része – helyismeret és idő hiányában – eleinte messze le fog maradni eredményességben a helyi menőktől. Viszont az itt elköltött pénzével – leginkább a jegy megváltásával – növeli a telepítésre előirányzott összeget, azaz hosszabb távon a vendéghorgász emelheti a halgazdálkodás mértékét, a telepített hal mennyiségét, mégpedig többel, mint amennyi halat kifog. Vagyis a jól szervezett horgászturizmusnak a vízterületre is van pozitív hatása.

Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy többen is horgászvezetővé képezzék magukat, mert ez nekik is legális bevételt jelent, és a vendéget is előnyösebb helyzetbe hozza. Ahogy az elmúlt időszakból látszik, ez keveseknek csábító, pedig kiemelten fontos kérdés. Talán néhány helyi horgásznak ez lenne most a legfontosabb feladata.

Mert nélkülük sokkal nehezebben fog menni…

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Galéria

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Megkapta az építési engedélyt az új víztorony
Települési hírek
Átadásra kerültek az új tanyagondnoki kisbuszok
Települési hírek
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Kormányablak busz ügyfélfogadás - 2023. szeptember 21. (csütörtök)
Települési hírek
Tájékoztatás vízellátás szüneteléséről
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2023.10.13.
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2023.10.05.
Közérdekű
Értesítés eboltásról - 2023. szeptember
Települési hírek
Rendelési idő 2023.08.31-én (csütörtökön) az orvosi rendelőben
Közlemény
Gyermekétkeztetés díjának megfizetése - 2023 I. félév

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség