Út a célig! III.

Sorozatunk harmadik részében a fejlett horgászturizmus kialakításához szükséges tennivalókat vizsgáljuk, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A horgászturizmus kialakítása és működtetése tűnik a legegyszerűbb feladatnak, hiszen a holtág már jelenleg is ismert és kedvelt célpontja a környékbeli horgászoknak. Ez azonban egyszerre előny és hátrány, mert jelenleg a horgászturizmust még inkább a spontán fejlődés jellemzi, amely kialakít ugyan egy jövedelemtermelő rendszert, azonban ez a rendszer rendkívül széttagolt, így az előnyei alig érezhetőek, ugyanakkor a terhelésből és a vendéghorgászok jelenlétéből adódó hátrányos hatásokat sokan látják, tapasztalják. A vendéghorgászok jelenleg elsősorban alkalomszerűen a parti helyeken horgásznak, a csónakos horgászatnak, illetve a vezetett horgásztúráknak még nincsenek hagyományai, illetve nincs meg a megfelelő háttere.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a megfelelő háttér kialakítása. Horgászcsónakok vízre tételére alkalmas sólyapályákra, tárolásukhoz kialakított partszakaszokra, illetve horgászvezetői hálózatra van szükség a fejlett horgászturizmushoz.

Ezek összetett feladatok, amelyben szerepet kell vállalnia a horgászegyesületnek – jelenlegi halgazdálkodói feladatán túl úgy is, mint leendő szolgáltató, az egyik kikötő üzemeltetője. Szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak a holtág-használat szabályrendszerének a mielőbbi megalkotásával (stégek engedélyezése, horgászható partszakaszok rehabilitációja, kialakítása, csónakhasználat és kikötés szabályozása, betartható és betartatható házirend megalkotása, és persze mindezek rendszeres ellenőrzése) valamint a csónakkikötők és sólyapályák kialakításában is jelentős szerepet kell vállalnia, főleg ha ezek területfejlesztési pályázatok útján valósulhatnak meg. És feltétlenül szerepet kell vállalniuk maguknak a horgászoknak, egyrészt, mint vállalkozóknak, akik szolgáltatóvá (horgászvezetővé) képzik magukat, másrészt, mint magánembereknek, akik megértik, tűrik és segítik az ideérkező horgászokat, nem pedig ellenséget látnak bennük!

Megszokott ellenérv, hogy sokan félnek a vendéghorgásztól, féltik tőle a lehetséges zsákmányt, a helyeket, a nyugalmat. Ezt kell legyőzni, feloldani!

Le kell szögezni, hogy az idelátogató vendéghorgászok nagy része – helyismeret és idő hiányában – eleinte messze le fog maradni eredményességben a helyi menőktől. Viszont az itt elköltött pénzével – leginkább a jegy megváltásával – növeli a telepítésre előirányzott összeget, azaz hosszabb távon a vendéghorgász emelheti a halgazdálkodás mértékét, a telepített hal mennyiségét, mégpedig többel, mint amennyi halat kifog. Vagyis a jól szervezett horgászturizmusnak a vízterületre is van pozitív hatása.

Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy többen is horgászvezetővé képezzék magukat, mert ez nekik is legális bevételt jelent, és a vendéget is előnyösebb helyzetbe hozza. Ahogy az elmúlt időszakból látszik, ez keveseknek csábító, pedig kiemelten fontos kérdés. Talán néhány helyi horgásznak ez lenne most a legfontosabb feladata.

Mert nélkülük sokkal nehezebben fog menni…

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.