Üdvözöljük!

Ma 2024. február 22. csütörtök Gerzson névnap van.
Turizmus
Út a célig! V.

Sorozatunk ötödik részében a szűk értelemben vett ökoturizmus (természetjárás, a természeti környezetet bemutató turizmus) kialakításához szükséges hátteret és tennivalókat elemezzük, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A természeti környezet bemutatásához elméletileg alig kell háttér, hiszen ott a táj, a holtág, a madarak, csak ide kell jönni és meg kell nézni. Gyakorlatilag viszont nem ez az útja a működő ökoturizmus kiépítésének, hiszen a korlátok nélkül megjelenő turisták gyorsan (akár néhány év alatt) tönkre is teszik, le is lakják azt a természeti környezetet, ami vonzerőként hatott rájuk. És amikor a fokozott emberi jelenlét, a tömegturizmus káros hatása megváltoztatja a környezet és elfogynak a látnivalók, a turisták odébbállnak és marad a feldúlt, rekultivációra szoruló környezet.

Az ökoturizmust tehát nagyon szigorúan kell szabályozni, utakat (tanösvényeket), kilátókat kell építeni, hogy a turizmus hosszú távon is működni tudjon. Mindenképpen szükség van a terület zónabeosztására, a védett növényeket, állatokat meg kell óvni, vagyis kellenek olyan területek, ahová nem szabad beengedni a turistákat. Aztán kellenek kizárólag vezetővel látogatható területek és végül kellenek szabadon látogatható területek (tanösvények) amin bárki végigmehet, és végignézheti a természeti rendszert, sőt a tájékoztató táblákon keresztül betekinthet magába a Természetbe.

A szabályozáson túl (aminek egy része a jogszabályok által adott) kellenek olyan infrastrukturális elemek, mint a bemutató és tájékoztató táblák, a kilátók. Kell a kijelölt ösvény. És kellenek vezetők.

Ez utóbbiak nem csak azért, hogy a korlátozottan látogatható területre bekísérjék a látogatókat, hanem azért is, mert ők ismerik a holtág állatvilágának – kiemelten a madárvilágnak – a napirendjét, ők tudják segíteni a turistát, hogy mikor is kell kimennie egy kilátóba, ha az egyik vagy másik fajt akarja látni. És ők ismerik a fajokat is, ők tudják megmondani, hogy melyik madár repül el felettünk, sőt, a biológiájáról is tudnak mesélni. Vagy ismerik a tanösvény melletti védett és nem védett növényeket, és el tudják mondani, hogy eleink mire használták őket. Vagyis tanítani tudnak, tágítják a turista ismereteit, megismertetik vele az egész holtágat, növényekkel, állatokkal, mindennek együtt.

Ők talán a legfontosabb elemei az igazi ökoturizmusnak, hiszen a természet szépségire bárhol bármikor rácsodálkozhatunk, de az igazi élményt a számunkra ismeretlen természeti folyamatok megismerése, megértése jelenti. És ez az ökoturizmus leglényegesebb háttere, ezt kell a legkörültekintőbben kialakítani.

Olyan ökoturisztikai kínálatot kell tehát kialakítani, ami beavatkozás nélkül (minimalizált beavatkozással) működik, megőrizve és fenntartva a vonzerőt jelentő természeti környezetet, a holtágat és környékét. Nem egyszerű feladat. És nem is olcsó. Ha csak a szükséges kilátók felépítésére és karbantartására gondolok, akkor is nyilvánvaló, hogy ezt csak pályázati forrásokból tudja majd finanszírozni a település. És még kellenek a táblarendszerek, a kiépített tanösvény. Anyagi szempontból az alapok megteremtése lesz a legnehezebb, a vezetők kiképzése már szinte gyerekjáték lesz ehhez képest.

De feltétlenül végig kell menni ezen az úton, mert a holtágat és élővilágát be kell és érdemes is bemutatni mindenkinek.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közlemény
Még van idő a fűtéstámogatás iránti kérelmek benyújtására
Települési hírek
Értesítés átmeneti vízhiányról - 2024.02.22.
Települési hírek
Meghosszabbította az önkormányzat Dr. Maczkó Péter háziorvos szerződését
Települési hírek
A Szabadság tér és a Kossuth utca kereszteződésében megszűnik az útakadály!
Települési hírek
Értesítés átmeneti vízhiányról - 2024.02.20.
Települési hírek
A Magyar Telekom korszerű optikai hálózatot fejleszt Cibakházán is
Települési hírek
Értesítés átmeneti vízhiányról
Közérdekű
Tájékoztatás testületi ülésről
Települési hírek
Útjavítások Cibakházán
Közlemény
Tájékoztatás gyermekétkeztetés díjának fizetéséről

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség