Út a célig! V.

Sorozatunk ötödik részében a szűk értelemben vett ökoturizmus (természetjárás, a természeti környezetet bemutató turizmus) kialakításához szükséges hátteret és tennivalókat elemezzük, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A természeti környezet bemutatásához elméletileg alig kell háttér, hiszen ott a táj, a holtág, a madarak, csak ide kell jönni és meg kell nézni. Gyakorlatilag viszont nem ez az útja a működő ökoturizmus kiépítésének, hiszen a korlátok nélkül megjelenő turisták gyorsan (akár néhány év alatt) tönkre is teszik, le is lakják azt a természeti környezetet, ami vonzerőként hatott rájuk. És amikor a fokozott emberi jelenlét, a tömegturizmus káros hatása megváltoztatja a környezet és elfogynak a látnivalók, a turisták odébbállnak és marad a feldúlt, rekultivációra szoruló környezet.

Az ökoturizmust tehát nagyon szigorúan kell szabályozni, utakat (tanösvényeket), kilátókat kell építeni, hogy a turizmus hosszú távon is működni tudjon. Mindenképpen szükség van a terület zónabeosztására, a védett növényeket, állatokat meg kell óvni, vagyis kellenek olyan területek, ahová nem szabad beengedni a turistákat. Aztán kellenek kizárólag vezetővel látogatható területek és végül kellenek szabadon látogatható területek (tanösvények) amin bárki végigmehet, és végignézheti a természeti rendszert, sőt a tájékoztató táblákon keresztül betekinthet magába a Természetbe.

A szabályozáson túl (aminek egy része a jogszabályok által adott) kellenek olyan infrastrukturális elemek, mint a bemutató és tájékoztató táblák, a kilátók. Kell a kijelölt ösvény. És kellenek vezetők.

Ez utóbbiak nem csak azért, hogy a korlátozottan látogatható területre bekísérjék a látogatókat, hanem azért is, mert ők ismerik a holtág állatvilágának – kiemelten a madárvilágnak – a napirendjét, ők tudják segíteni a turistát, hogy mikor is kell kimennie egy kilátóba, ha az egyik vagy másik fajt akarja látni. És ők ismerik a fajokat is, ők tudják megmondani, hogy melyik madár repül el felettünk, sőt, a biológiájáról is tudnak mesélni. Vagy ismerik a tanösvény melletti védett és nem védett növényeket, és el tudják mondani, hogy eleink mire használták őket. Vagyis tanítani tudnak, tágítják a turista ismereteit, megismertetik vele az egész holtágat, növényekkel, állatokkal, mindennek együtt.

Ők talán a legfontosabb elemei az igazi ökoturizmusnak, hiszen a természet szépségire bárhol bármikor rácsodálkozhatunk, de az igazi élményt a számunkra ismeretlen természeti folyamatok megismerése, megértése jelenti. És ez az ökoturizmus leglényegesebb háttere, ezt kell a legkörültekintőbben kialakítani.

Olyan ökoturisztikai kínálatot kell tehát kialakítani, ami beavatkozás nélkül (minimalizált beavatkozással) működik, megőrizve és fenntartva a vonzerőt jelentő természeti környezetet, a holtágat és környékét. Nem egyszerű feladat. És nem is olcsó. Ha csak a szükséges kilátók felépítésére és karbantartására gondolok, akkor is nyilvánvaló, hogy ezt csak pályázati forrásokból tudja majd finanszírozni a település. És még kellenek a táblarendszerek, a kiépített tanösvény. Anyagi szempontból az alapok megteremtése lesz a legnehezebb, a vezetők kiképzése már szinte gyerekjáték lesz ehhez képest.

De feltétlenül végig kell menni ezen az úton, mert a holtágat és élővilágát be kell és érdemes is bemutatni mindenkinek.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.