2021. november 11.

Út a célig! VI.

Sorozatunk hatodik részében a turizmus eredményes működéséhez szükséges hátteret és intézményrendszert elemezzük, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A turizmus kialakulása, kialakítása utáni legfontosabb feladat a helyi szervezeti háttér megteremtése, mert csak ez tudja majd úgy szervezni, irányítani a turizmust, hogy a település és a holtág (a természeti terület) túlterhelése nélkül váljon jövedelmezővé. Tulajdonképpen egy olyan turisztikai szakmai szervezetre lesz szükség, amely egyidejűleg képviseli a szolgáltatók érdekeit, ellenőrzi a szolgáltatások színvonalát, segítséget nyújt a szolgáltatóknak, valamint a település és a szolgáltatók marketingjével is foglalkozik.

Egy ilyen, helyi turisztikai szakmai szervezetet meg lehet teremteni „felülről” is, erre számtalan példa volt az országban az elmúlt években (ezekre az volt a jellemző, hogy szinte kizárólag a fejlesztésre, túlfejlesztésre, a turizmus túlpörgetésére koncentráltak, és mindent alárendeltek a jövedelmezőségnek, még a természeti környezetet is). Sajnos ez a tendencia napjainkra sem halt még ki, a turizmus határtalan és meggondolatlan fejlesztése, a lakosság igényeinek, elvárásainak a figyelmen kívül hagyása településeket, természeti területeket terhelt túl, illetve alakított át kedvezőtlenül.

Olyan helyi szakmai szervezetre van tehát szükségünk, amely nem csak a bevételeket és a jövedelmezőséget tekinti mutatónak, hanem fontos számára a természeti értékek (a holtág) fenntartása és megóvása, és figyelembe veszi mindenkinek az érdekeit. Az egyetlen vendégszobát működtető kis szolgáltatótól a panzióig, a büfétől az étteremig, sőt még a turizmusban közvetlenül nem érdekelt lakosságra is figyel.

Ilyen helyi szakmai szervezetet egyesületi formában célszerű létrehozni, mert így lehet legjobban megoldani, hogy mindenkinek egyenlő legyen a szava, azaz akár a kutyaugatás is elhallatsszon az égig. Ebben a helyi szakmai szervezetben, a Cibakházai Turisztikai Szolgáltatói Szövetségben (vagy Egyesületben), meg kell jelennie minden szolgáltatónak és szervezetnek, akik, vagy amelyek, a turizmussal foglalkoznak, beleértve az önkormányzatot, a horgászegyesületet, a vállalkozókat, vagyis természetes személyeknek és jogi személyeknek egyaránt.

Nagyon fontos, hogy a szervezet önfenntartó legyen, azaz a tagoknak tagdíjat kell majd fizetniük, amely bevételnek egyrészt a működési költségeket kell fedezniük, másrészt a közösségi marketing megvalósítását kell szolgálnia. Persze a tagdíj, főleg egy bevételarányos tagdíj soha nem lesz szimpatikus senkinek, de látni kell, hogy enélkül a Cibakházai Turisztikai Szolgáltatói Szövetség nem fogja tudni ellátni a feladatait.

Nagy kérdés, hogy mikor és hogyan fog ez a szövetség megszületni. Az egyesületi formához a jogszabály minimum tíz tagot ír elő, azaz az első tíz szolgáltató már létre tudja hozni a szövetséget, a többiek pedig majd folyamatosan tudnak csatlakozni.

Remélhetőleg nem kell sokat várni a megalakulásra.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Cikkek hasonló témában:

2023.március 31.
Egészségnap az óvodában
A védőnők egészségnapot tartottak az óvodában.
2023.március 30.
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
A tojásfa elkészítéséhez várnak segítséget a könyvtár dolgozói
2023.március 29.
Értesítés óvodai beiratkozásról
Szeretettel várjuk a leendő óvodás gyermekeket és szüleiket a beiratkozási napjainkra a Cibakházi Napsugár Óvodába!
2023.március 29.
Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről
Tájékoztató a 2023-as tavaszi szünet alatt igénybevehető gyermekétkeztetés feltételeiről.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!