Út a célig! VI.

Sorozatunk hatodik részében a turizmus eredményes működéséhez szükséges hátteret és intézményrendszert elemezzük, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A turizmus kialakulása, kialakítása utáni legfontosabb feladat a helyi szervezeti háttér megteremtése, mert csak ez tudja majd úgy szervezni, irányítani a turizmust, hogy a település és a holtág (a természeti terület) túlterhelése nélkül váljon jövedelmezővé. Tulajdonképpen egy olyan turisztikai szakmai szervezetre lesz szükség, amely egyidejűleg képviseli a szolgáltatók érdekeit, ellenőrzi a szolgáltatások színvonalát, segítséget nyújt a szolgáltatóknak, valamint a település és a szolgáltatók marketingjével is foglalkozik.

Egy ilyen, helyi turisztikai szakmai szervezetet meg lehet teremteni „felülről” is, erre számtalan példa volt az országban az elmúlt években (ezekre az volt a jellemző, hogy szinte kizárólag a fejlesztésre, túlfejlesztésre, a turizmus túlpörgetésére koncentráltak, és mindent alárendeltek a jövedelmezőségnek, még a természeti környezetet is). Sajnos ez a tendencia napjainkra sem halt még ki, a turizmus határtalan és meggondolatlan fejlesztése, a lakosság igényeinek, elvárásainak a figyelmen kívül hagyása településeket, természeti területeket terhelt túl, illetve alakított át kedvezőtlenül.

Olyan helyi szakmai szervezetre van tehát szükségünk, amely nem csak a bevételeket és a jövedelmezőséget tekinti mutatónak, hanem fontos számára a természeti értékek (a holtág) fenntartása és megóvása, és figyelembe veszi mindenkinek az érdekeit. Az egyetlen vendégszobát működtető kis szolgáltatótól a panzióig, a büfétől az étteremig, sőt még a turizmusban közvetlenül nem érdekelt lakosságra is figyel.

Ilyen helyi szakmai szervezetet egyesületi formában célszerű létrehozni, mert így lehet legjobban megoldani, hogy mindenkinek egyenlő legyen a szava, azaz akár a kutyaugatás is elhallatsszon az égig. Ebben a helyi szakmai szervezetben, a Cibakházai Turisztikai Szolgáltatói Szövetségben (vagy Egyesületben), meg kell jelennie minden szolgáltatónak és szervezetnek, akik, vagy amelyek, a turizmussal foglalkoznak, beleértve az önkormányzatot, a horgászegyesületet, a vállalkozókat, vagyis természetes személyeknek és jogi személyeknek egyaránt.

Nagyon fontos, hogy a szervezet önfenntartó legyen, azaz a tagoknak tagdíjat kell majd fizetniük, amely bevételnek egyrészt a működési költségeket kell fedezniük, másrészt a közösségi marketing megvalósítását kell szolgálnia. Persze a tagdíj, főleg egy bevételarányos tagdíj soha nem lesz szimpatikus senkinek, de látni kell, hogy enélkül a Cibakházai Turisztikai Szolgáltatói Szövetség nem fogja tudni ellátni a feladatait.

Nagy kérdés, hogy mikor és hogyan fog ez a szövetség megszületni. Az egyesületi formához a jogszabály minimum tíz tagot ír elő, azaz az első tíz szolgáltató már létre tudja hozni a szövetséget, a többiek pedig majd folyamatosan tudnak csatlakozni.

Remélhetőleg nem kell sokat várni a megalakulásra.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.