Üdvözöljük!

Ma 2024. April 12. Friday Gyula névnap van.
Turizmus
Út a célig! VI.

Sorozatunk hatodik részében a turizmus eredményes működéséhez szükséges hátteret és intézményrendszert elemezzük, továbbá azt, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A turizmus kialakulása, kialakítása utáni legfontosabb feladat a helyi szervezeti háttér megteremtése, mert csak ez tudja majd úgy szervezni, irányítani a turizmust, hogy a település és a holtág (a természeti terület) túlterhelése nélkül váljon jövedelmezővé. Tulajdonképpen egy olyan turisztikai szakmai szervezetre lesz szükség, amely egyidejűleg képviseli a szolgáltatók érdekeit, ellenőrzi a szolgáltatások színvonalát, segítséget nyújt a szolgáltatóknak, valamint a település és a szolgáltatók marketingjével is foglalkozik.

Egy ilyen, helyi turisztikai szakmai szervezetet meg lehet teremteni „felülről” is, erre számtalan példa volt az országban az elmúlt években (ezekre az volt a jellemző, hogy szinte kizárólag a fejlesztésre, túlfejlesztésre, a turizmus túlpörgetésére koncentráltak, és mindent alárendeltek a jövedelmezőségnek, még a természeti környezetet is). Sajnos ez a tendencia napjainkra sem halt még ki, a turizmus határtalan és meggondolatlan fejlesztése, a lakosság igényeinek, elvárásainak a figyelmen kívül hagyása településeket, természeti területeket terhelt túl, illetve alakított át kedvezőtlenül.

Olyan helyi szakmai szervezetre van tehát szükségünk, amely nem csak a bevételeket és a jövedelmezőséget tekinti mutatónak, hanem fontos számára a természeti értékek (a holtág) fenntartása és megóvása, és figyelembe veszi mindenkinek az érdekeit. Az egyetlen vendégszobát működtető kis szolgáltatótól a panzióig, a büfétől az étteremig, sőt még a turizmusban közvetlenül nem érdekelt lakosságra is figyel.

Ilyen helyi szakmai szervezetet egyesületi formában célszerű létrehozni, mert így lehet legjobban megoldani, hogy mindenkinek egyenlő legyen a szava, azaz akár a kutyaugatás is elhallatsszon az égig. Ebben a helyi szakmai szervezetben, a Cibakházai Turisztikai Szolgáltatói Szövetségben (vagy Egyesületben), meg kell jelennie minden szolgáltatónak és szervezetnek, akik, vagy amelyek, a turizmussal foglalkoznak, beleértve az önkormányzatot, a horgászegyesületet, a vállalkozókat, vagyis természetes személyeknek és jogi személyeknek egyaránt.

Nagyon fontos, hogy a szervezet önfenntartó legyen, azaz a tagoknak tagdíjat kell majd fizetniük, amely bevételnek egyrészt a működési költségeket kell fedezniük, másrészt a közösségi marketing megvalósítását kell szolgálnia. Persze a tagdíj, főleg egy bevételarányos tagdíj soha nem lesz szimpatikus senkinek, de látni kell, hogy enélkül a Cibakházai Turisztikai Szolgáltatói Szövetség nem fogja tudni ellátni a feladatait.

Nagy kérdés, hogy mikor és hogyan fog ez a szövetség megszületni. Az egyesületi formához a jogszabály minimum tíz tagot ír elő, azaz az első tíz szolgáltató már létre tudja hozni a szövetséget, a többiek pedig majd folyamatosan tudnak csatlakozni.

Remélhetőleg nem kell sokat várni a megalakulásra.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírekKözérdekű
Zöldhulladék szállítás
Települési hírekháziorvos
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Folytatódnak az ivóvízminőségjavító program munkálatai
Pályázatok
Hamarosan új utcák kapnak szilárd útburkolatot Cibakházán
Települési hírek
K&H Bank kitelepült ügyfélfogadás
Települési hírek
ÉRTESÍTÉS ÁTMENETI VÍZHIÁNYRÓL - 2024. április 8.
Települési hírekKözérdekű
Részvételi Költségvetés 2024
Egyéb kategória
Húsvéti díszben pompázik Cibakháza
Települési hírek
50 Zsák szemét
Közérdekű
A Magyar Honvédség várja táborába a jelentkezőket

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség