Üdvözöljük!

Ma 2023. szeptember 30. szombat Jeromos névnap van.
Turizmus
Út a célig! VII.

Sorozatunk hetedik részében azt elemezzük, hogy a fő attrakciók mellett milyen kiegészítő kínálatnak kellene kialakulnia a turizmus változatosságához, a vendégek helyben tartásához, és áttekintjük, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A természeti környezetet bemutató, jól és igényesen kiépített ökoturisztikai tanösvények, a holtág halállományára épülő horgászturizmus olyan kínálati elemek, amelyek vonzani fogják a turistákat, de a települési turizmus megfelelő jövedelmezősége szempontjából nem elég idecsalogatni a látogatókat, itt is kell tudnunk tartani őket. A helyben tartásnak két fontos vetülete van, egyrészt meg kell találnia azokat a kényelmet szolgáló szolgáltatásokat, amelyek a napi igényeit kiszolgálják, ezek közül a legfontosabb egy étterem, másrészt olyan kiegészítő programokra van szükség, amelyek a fő attrakciók mellett további szórakozási, szabadidős tevékenységet biztosítanak, illetve érdekességeket, helyi jellegzetességeket mutatnak be, megnövelve ezzel a tartózkodási időt.

Ilyen kiegészítő kínálati elemek a bor és gasztroturisztikai szolgáltatások, a kerékpározási, lovaglási lehetőség, a különböző táborok, rendezvények.

A borra és gyümölcsre épülő szolgáltatások a tekintetben nem állunk rosszul, hiszen van már működő borterasz, ahol lehetőség nyílik borkóstolásra, de emellett egyrészt több ilyenre is szükség lenne, másrészt ki kell találni és meg kell szervezni azokat a tematikus bemutatókat, amelyek a szőlő és gyümölcstermesztés során elvégzendő munkafolyamatot is bemutatják az érdeklődőknek (például egy jó kiajánlás mellett a szüret lehet ilyen program). Ehhez kell egy ezzel foglalkozó vállalkozói réteg, aki nem elégszik meg a termeléssel, hanem a termékét is önmaga akarja eladni, illetve képes turisztikai látványosságot felépíteni a termelés folyamatainak, tevékenységeinek a bemutatásából. Nem egyszerű munka, a különböző szegmensei miatt más helyeken egész családok végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat. Remélhetően rövidesen Cibakházán is megjelenik az első olyan családi gazdaság, amely nem csak a termelésből, hanem annak turisztikai bemutatásából és a termékek értékesítéséből si képes lesz jövedelmet realizálni.

Napjaink egyik fejlődő turisztikai formája a kerékpározás. Mivel rövidesen Cibakházára is fog kerékpárút vezetni, érdemes elgondolkozni a kerékpáros turizmus kiszolgálására épülő vállalkozásokon. A kerékpárosnak az úton (és a környék különböző látványosságain) kívül alapvetően két dologra van szüksége, szervizpontokra és pihenőhelyekre. Ezek olyan, közösen is megvalósítható szolgáltatási pontok, ahol alkatrészeket (elsősorban belső a kerékbe), minimális szervizszolgáltatást, enni és innivalót kaphat a kerékpáros, illetve el tud menni WC-re. Ezt vállalkozási szinten érdemes megvalósítani, aminek a legfőbb eleme a büfé.

Szórakozást és sportot is szolgálhat egy lovastanya létrehozása, ilyen egészen a közelmúltig működött is. A lovaglás mellett akár lovaskocsis (télen szános) kirándulásokat is érdemes beiktatni a programba. Ehhez speciálisan képzett vállalkozóra lesz szükség, de érdemes vele foglalkozni, mert sokan szeretik kipróbálni. Más kérdés, hogy az eddig működő lovastanya megszűnése után van-e olyan család a településen, aki ebben fantáziát lát.

A táborok és fesztiválok esetében már meglévő hagyományok folytatására van szükség, ezek vonatkozásában az önkormányzat és/vagy a horgászegyesület már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik.

Összességében a kiegészítő kínálatok kialakításához jelentős vállalkozói szerepvállalásra lesz szükség, de remélhetőleg ez nem fog gondot okozni, hiszen az utóbbi időben már érezhető a településen, hogy egyre többek fantáziáját mozgatja meg a turizmus és a benne rejlő lehetőségek.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Galéria

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közlemény
TÁJÉKOZTATÓ SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZIFA TÁMOGATÁSRÓL
Települési hírek
1.Vármegyenapon vettünk részt
Pályázatok
Szolgálatban a második körzet tanyagondnoki busza is
Települési hírek
Bringás Reggeli az Európai Mobilitási Héten
Települési hírek
Megkapta az építési engedélyt az új víztorony
Települési hírek
Átadásra kerültek az új tanyagondnoki kisbuszok
Települési hírek
Tájékoztatás háziorvosi szabadságról
Települési hírek
Kormányablak busz ügyfélfogadás - 2023. szeptember 21. (csütörtök)
Települési hírek
Tájékoztatás vízellátás szüneteléséről
Közérdekű
Értesítés tervezett áramszünetről - 2023.10.13.

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség