2021. november 23.

Út a célig! VII.

Sorozatunk hetedik részében azt elemezzük, hogy a fő attrakciók mellett milyen kiegészítő kínálatnak kellene kialakulnia a turizmus változatosságához, a vendégek helyben tartásához, és áttekintjük, hogy kinek milyen feladatai vannak még ebben a kérdésben.

 A természeti környezetet bemutató, jól és igényesen kiépített ökoturisztikai tanösvények, a holtág halállományára épülő horgászturizmus olyan kínálati elemek, amelyek vonzani fogják a turistákat, de a települési turizmus megfelelő jövedelmezősége szempontjából nem elég idecsalogatni a látogatókat, itt is kell tudnunk tartani őket. A helyben tartásnak két fontos vetülete van, egyrészt meg kell találnia azokat a kényelmet szolgáló szolgáltatásokat, amelyek a napi igényeit kiszolgálják, ezek közül a legfontosabb egy étterem, másrészt olyan kiegészítő programokra van szükség, amelyek a fő attrakciók mellett további szórakozási, szabadidős tevékenységet biztosítanak, illetve érdekességeket, helyi jellegzetességeket mutatnak be, megnövelve ezzel a tartózkodási időt.

Ilyen kiegészítő kínálati elemek a bor és gasztroturisztikai szolgáltatások, a kerékpározási, lovaglási lehetőség, a különböző táborok, rendezvények.

A borra és gyümölcsre épülő szolgáltatások a tekintetben nem állunk rosszul, hiszen van már működő borterasz, ahol lehetőség nyílik borkóstolásra, de emellett egyrészt több ilyenre is szükség lenne, másrészt ki kell találni és meg kell szervezni azokat a tematikus bemutatókat, amelyek a szőlő és gyümölcstermesztés során elvégzendő munkafolyamatot is bemutatják az érdeklődőknek (például egy jó kiajánlás mellett a szüret lehet ilyen program). Ehhez kell egy ezzel foglalkozó vállalkozói réteg, aki nem elégszik meg a termeléssel, hanem a termékét is önmaga akarja eladni, illetve képes turisztikai látványosságot felépíteni a termelés folyamatainak, tevékenységeinek a bemutatásából. Nem egyszerű munka, a különböző szegmensei miatt más helyeken egész családok végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat. Remélhetően rövidesen Cibakházán is megjelenik az első olyan családi gazdaság, amely nem csak a termelésből, hanem annak turisztikai bemutatásából és a termékek értékesítéséből si képes lesz jövedelmet realizálni.

Napjaink egyik fejlődő turisztikai formája a kerékpározás. Mivel rövidesen Cibakházára is fog kerékpárút vezetni, érdemes elgondolkozni a kerékpáros turizmus kiszolgálására épülő vállalkozásokon. A kerékpárosnak az úton (és a környék különböző látványosságain) kívül alapvetően két dologra van szüksége, szervizpontokra és pihenőhelyekre. Ezek olyan, közösen is megvalósítható szolgáltatási pontok, ahol alkatrészeket (elsősorban belső a kerékbe), minimális szervizszolgáltatást, enni és innivalót kaphat a kerékpáros, illetve el tud menni WC-re. Ezt vállalkozási szinten érdemes megvalósítani, aminek a legfőbb eleme a büfé.

Szórakozást és sportot is szolgálhat egy lovastanya létrehozása, ilyen egészen a közelmúltig működött is. A lovaglás mellett akár lovaskocsis (télen szános) kirándulásokat is érdemes beiktatni a programba. Ehhez speciálisan képzett vállalkozóra lesz szükség, de érdemes vele foglalkozni, mert sokan szeretik kipróbálni. Más kérdés, hogy az eddig működő lovastanya megszűnése után van-e olyan család a településen, aki ebben fantáziát lát.

A táborok és fesztiválok esetében már meglévő hagyományok folytatására van szükség, ezek vonatkozásában az önkormányzat és/vagy a horgászegyesület már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik.

Összességében a kiegészítő kínálatok kialakításához jelentős vállalkozói szerepvállalásra lesz szükség, de remélhetőleg ez nem fog gondot okozni, hiszen az utóbbi időben már érezhető a településen, hogy egyre többek fantáziáját mozgatja meg a turizmus és a benne rejlő lehetőségek.

Kérdéseiket várjuk, és a véleményükre, észrevételeikre is kíváncsiak vagyunk, valamint személyes konzultációra is lehetőséget tudunk biztosítani.

E-mail címünk: horgaszturizmus@cibakhaza.hu

Cikkek hasonló témában:

2023.március 31.
Egészségnap az óvodában
A védőnők egészségnapot tartottak az óvodában.
2023.március 30.
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
A tojásfa elkészítéséhez várnak segítséget a könyvtár dolgozói
2023.március 29.
Értesítés óvodai beiratkozásról
Szeretettel várjuk a leendő óvodás gyermekeket és szüleiket a beiratkozási napjainkra a Cibakházi Napsugár Óvodába!
2023.március 29.
Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről
Tájékoztató a 2023-as tavaszi szünet alatt igénybevehető gyermekétkeztetés feltételeiről.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!