2022. január 14.

Volt egyszer egy szavazás…

Gondolatok a szemetelésről.

Hónapokkal ezelőtt már foglalkoztunk a holtág partján található szeméttel, írtunk is róla illetve Facebook oldalunkon egy szavazást is létrehoztunk, mindenkit megkérve, hogy mondja el a véleményét, milyen megoldást válasszunk, hogy minél kevesebb szemét legyen a holtág partján.

Csak emlékeztetőül, a lehetséges megoldások a következők voltak:

  1. Eddig is hazavittem a szemetemet, rá kell kényszeríteni (a területi jegy bevonásával) mindenkit, hogy így tegyen. Ha ebből többlet-telepítés is kijön az jó, de nem ez a lényeg.
  2. A holtágat kezelő szervezetek felelőssége, hogy legyen kint elég szemetes, a horgászoké, hogy azokat használják. Mindenképpen szükséges a megfelelő infrastruktúra, szemeteseket és konténereket is ki kell helyezni.
  3. Alapvető, hogy a vízparton nem szemetelünk, eddig sem tettem, ezután sem teszem, bármelyik megoldást is támogatják a többiek. A szemetelőket kell nagyon szigorúan megbüntetni, az engedélyük bevonása mellett még pénzbírsággal is sújtani.
  4. Nem keveset fizetek az engedélyért, jogom van némi szemetet hátrahagyni. A beszedett pénzből kell megoldani a problémát.

 

Annak ellenére, hogy a nyári időszakban több Facebook csoportban is emlegették a szemetelők bizonyos rokonságát, és rendszeresek voltak a kifakadások a szemetelők ellen, az elmúlt hetekben kicsit ellaposodott a téma, az ősz folyamán a szavazásunkra mindössze 16-an reagáltak.

Ezt egyelőre nem annak tudjuk be, hogy nyíltan kevesen vállalják fel a véleményüket, hanem annak, hogy még mindig alacsony a horgászturizmus oldalunk látogatottsága, hiába igyekszünk ezt tartalommal megtölteni. Érdekes módon a hozzászólások sem elsősorban az oldalon jelennek meg, hanem a különböző megosztások alatt.

De visszatérve a szemetelésre, várható volt, hogy a 4. pontot senki sem választotta, vagyis akik szemetelnek, vagy nem vállalják fel, vagy nem olvastak a szavazási lehetőségről.

Mindössze ketten szavaztak arra, hogy a holtág tulajdonosa illetve a halgazdálkodási jog haszonbérlője oldja meg a kérdést, vagyis az önkormányzat és a horgászegyesület helyezze ki a megfelelő infrastruktúrát (szemetesek) és gondoskodjon a szemét elszállításáról.

Négyen szavaztak a 3. pontra, ők eddig sem szemeteltek, ezután sem tervezik, és szeretnék, ha a szemetelők példaértékű szankciókkal lennének sújtva.

A döntő többség (10 szavazó) eddig is hazavitte a szemetét, és azt szeretné, ha mindenki így tenne, illetve ők is szeretnék, ha meg lenne büntetve, aki szemetel.

Az alacsony részvétel ellenére az eredmény egyértelműnek tűnik, abba az irányba kell mozdulni, hogy mindenki vigye haza a szemetet a vízpartról, például abban a szemetes zsákban, amit a Horgászrend alapján amúgy is magánál kell tartania, illetve aki mégsem így tesz, azt meg kell büntetni, a területi engedélyét a hatályos rendelkezések szerint be kell vonni.

Azt gondolom, hogy ez elég tiszta és érthető feladat mindenkinek. A horgász ne hagyja a vízparton a szemetét, hanem vigye haza, az illetékesek pedig szigorúan lépjenek fel és járjanak el mindenki ellen, aki szemetet hagy a vízparton.

Így lesz végre tiszta a holtág partja!

Cikkek hasonló témában:

2023.február 9.
JÉGRE LÉPNI TILOS!
Életveszélyesen vékony a jég a Holt-Tiszán.
2023.január 6.
Ne szemetelj!
„Elgondolkodtató, hogy a mit kellene tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a szemetelés!”
2022.szeptember 14.
Illegális hulladéklerakás
Illegálisan ne helyezzünk el hulladékot.
2022.augusztus 11.
Piactéri szemetelés
Felhívjuk a figyelmet, hogy a piactéri szemétgyűjtők nem a lakossági szemét elhelyezésére szolgálnak!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!